Legi in plus si in minus

marți, 24 noiembrie 2009, 19:00
3 MIN
 Legi in plus si in minus

Zarva iscata de alegerile prezidentiale a acoperit complet zgomotul monoton al motoarelor societatii romanesti. Recesiunea a disparut cu desavirsire, fotbalul a facut si el loc politicii, si chiar si gripa porcina a fost ignorata – cel putin pina in momentul in care s-a intimplat sa moara cineva. In Romania mai exista acum doar alegeri, negocieri si pacturi politice. Lipsa unui cistigator mentine starea letargica in care oamenii au fost abandonati pe parcursul anului.

In lipsa unui Guvern cu reala putere executiva si a unui Parlament determinat sa-si indeplineasca menirea, Curtea Constitutionala este institutia chemata sa conduca Romania. Bunaoara, angajatii pe bugetul de stat isi fac in aceste zile concediul fara plata impus, dupa ce magistratii Curtii au consfintit faptul ca legea fundamentala nu este incalcata.

Concediul fortat este prevazut in aceeasi lege care interzice cumulul pensiilor mari cu salariile de la bugetul de stat. Apare astfel o noua categorie de nemultumiti, care au doua saptamini pentru a alege intre cele doua venituri. Unii dintre ei spun ca se vor supune, altii – ca vor ataca prevederile restrictive in instanta, cu tot girul Curtii Constitutionale dat pe textul legii. Reactiile ar trebui luate in seama, in perspectiva adoptarii controversatei legi a pensiilor, de care si-a rupt gitul Guvernul Boc. Altfel, reclamatiile vor bloca instantele de contencios administrativ.

Masurile nepopulare fac parte dintr-un pachet legislativ adoptat tot prin asumarea raspunderii, cu doua luni in urma. Insa Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este mai cunoscuta pentru restringerea mai multor agentii guvernamentale si concedierea a aproximativ 9000 de angajati ai acestora. Desi titlul lung si complicat pare a nu avea nici o legatura cu pensiile, textul precizeaza inca din start ca legea vizeaza cumulul de venituri de la stat, precum si faptul ca "masurile instituite au caracter exceptional si urmaresc reducerea efectelor crizei economice si indeplinirea obligatiilor" asumate prin acordurile de imprumut cu FMI si Comunitatea Europeana.

Chiar si asa, FMI a aminat o transa de imprumut din cauza crizei politice prelungite, iar ministrii interimari ai lui Boc umbla acum cu caciulile-n miini pe la banci sa faca rost de banii care lipsesc pentru plata pensiilor si salariilor. Dar asta e o poveste cu un final nefericit pe care il vom resimti anul viitor.

Ingrijoratoare este acum lipsa unor legi – precum cea a bugetului de stat pe 2010, si chiar anularea altora – cum e cea a educatiei, respinsa de aceeasi Curte Constitutionala. In mod normal, Parlamentul ar trebui sa repare defectiunile, numai ca legea educatiei a fost si ea adoptata prin asumarea raspunderii, iar discutiile in plen ar incepe de la zero si, prin urmare, ar fi de durata. Cit priveste bugetul, e greu de inchipuit ca va fi gata la termen (10 decembrie): alesii se intorc abia pe 9 decembrie dintr-o campanie electorala prelungita cu al lor concediu fara plata. Sintem iar in asteptarea luminitei de la capatul tunelului. Iar Romania inca e tinuta in loc.

Comentarii