Ponta, presedinte

luni, 22 februarie 2010, 19:17
3 MIN
 Ponta, presedinte

Gheorghe Nichita ramine cel mai util indicator in ceea ce priveste miscarile de la virful PSD. La congresul din 2005, i-a promis, cu lacrimi in ochi, sprijinul lui Ion Iliescu, dar a iesit Mircea Geoana. In 2010, i-a jurat credinta lui Geoana, dar a cistigat Victor Ponta. Asa sint marii politicieni: pe linga fler, detin si o cantitatea impresionanta de onoare. Deseori devin cocosati din aceasta cauza.

Victoria lui Victor Ponta ar putea produce anumite schimbari in filosofia politica a PSD. Se vorbeste, in primul rind, de o posibila intinerire a partidului. Pe cale de consecinta, unii asteapta intoarcerea lui Ion Solcanu si a lui Corneliu Rusu Banu, doi "monstri sacri" ai politicii iesene. Le datoram multe.

Apoi, e de anticipat si o modificare radicala a comportamentului PSD fata de principalii adversari. Primii vizati sint liberalii, care se iluzioneau ca au devenit port-drapelul opozitiei. Pe relatia cu Ponta insa, nici unul dintre oamenii lui Antonescu, si nici Crin insusi, nu pot emite pretentii de intiietate. De-a lungul timpului, Ponta a dezvoltat o vizibila reactie de dispret fata de PNL, rizind de fiecare data, cu gura pina la urechi, de gafele monumentale ale ministrilor lui Tariceanu. Se mai poate incheia o alianta in atari conditii? Dar in politica se pot intimpla multe.

Relatia cu PDL va fi mai dificila, si nu pentru ca Ponta ar fi vrut sa-i traga, odinioara, o chelfaneala lui Emil Boc. Daca PSD vrea sa creasca in sondaje, atunci e obligatoriu sa fie perceput ca o alternativa viabila la PDL. Dar are PSD – in afara de retorica -, programul politic necesar si oamenii potriviti? La congres, lumea a sesizat mai degraba cirdul de tiganci pesediste care s-au luptat din rasputeri cu flacara violet ce-l ataca, in plan subtil,  pe Geoana. Au fost invinse insa, ceea ce inseamna ca, daca se bazeaza iar pe paranormal (citeste anormal sau Vanghelie), pentru a aduce binele in Romania, PSD nu are nici o sansa.  

Oricum, primul pas obligatoriu pentru Ponta este o verificare atenta a viscerelor propriului partid. Desi PDL face eforturi de a prelua stafeta, eticheta de "partid al coruptilor" tot pe fruntea PSD a ramas. Exista in aceasta formatiune politica prea multi politicieni foarte bogati, ce nu-si pot justifica in nici un chip averile. In acest caz, problema care se pune nu mai face trimitere doar la inadecvarea majoritatii pesedistilor la doctrina social-democrata, ci pur si simplu la nevoia de a aplica legea. Va «consimti» procurorul Ponta la asa ceva?

Din pacate, antecedentele nu il recomanda ca pe un comisar Cattani. Prin 2001, pe cind functiona ca sef al corpului de control al premierului Nastase, mirosul ingineriilor financiare marca RAJAC l-a adus la Iasi. Dupa ce, intr-o prima conferinta de presa, a lasat foarte clar sa se inteleaga ca a descoperit nereguri grave, la a doua a tacut chitic. E adevarat, intre timp, seful RAJAC, nimeni altul decit onorabilul Gheorghe Nichita, fugise cu toata clica sa de lingai de la PD la PSD.  

Dar poate ca Ponta era prea tinar atunci, iar politica romaneasca prea perversa. Noul presedinte al PSD mai are timp sa creasca. Sau sa dea inapoi.

Comentarii