Pretul succesului

marți, 20 noiembrie 2012, 19:11
2 MIN
 Pretul succesului

O suta de mii de oameni a pregatit Israelul pentru invazia terestra a Fasiei Gaza – un teritoriu de patru ori mai intins decat municipiul Iasi, dar cu o populatie de cinci ori mai numeroasa. Desi s-au purtat negocieri in Egipt, in Israel si in Cisiordania, nici un compromis nu a fost atins, iar multe voci afirma cu resemnare ca toate aceste discutii reprezinta doar un balet diplomatic, o pierdere de timp. Lipsesc garantiile internationale, au constatat comentatorii, astfel ca un armistitiu este practic imposibil de realizat, desi eforturi s-au depus. Europenii au trimis emisari de rang inalt in regiune (ministrii de Externe francez si german), dar celelalte puteri s-au tinut departe. Rusia a reprosat Statelor Unite ca blocheaza o reactie in Consiliul de Securitate, uitand ca face acelasi lucru, alaturi de China, in dosarul sirian. Procesul de pace e aproape uitat, astfel ca sunt toate sansele ca lumea sa vada iarasi la televizor, in direct, scene reale si cumplite de razboi.

Nimeni nu contesta dreptul israelienilor de a se apara de ploaia de rachete lansate din Fasia Gaza. Interesant este ca atacurile palestinienilor s-au amplificat, la fel ca in 2008, cu putin inaintea alegerilor parlamentare din Israel. La fel de interesant este ca arsenalul de rachete a crescut, desi regiunea se afla de ani de zile sub o blocada stricta. Toate incercarile de a o strapunge au esuat – una dintre ele in mod tragic, anul trecut. Noua cetateni turci si-au pierdut viata atunci, fapt ce a dus la deteriorarea relatiilor dintre Ankara si Tel Aviv. "Israelul este un stat terorist", a declarat deunazi premierul turc, intr-o luare de pozitie fara precedent.

Nerabdarea israelienilor de a invada Fasia este determinata si de extinderea razei de actiune a rachetelor palestiniene. Acestea au atins imprejurimile capitalei Tel Aviv si Ierusalimul, aflate la aproximativ 75 km de extremitatea nordica a teritoriului.

Exista insa o deosebire esentiala fata de campania militara de la sfarsitul lui 2008. Pe atunci, Egiptul era al lui Hosni Mubarak, iar de primavara araba nu auzise nimeni. Acum, la Cairo sunt alti lideri, care, desi au precizat ca vor respecta tratatul de pace incheiat in 1979 cu Israelul, reactioneaza altfel. Ambasadorul egiptean a fost rechemat acasa, insa Egiptul s-a implicat in negocierile menite sa duca la o incetare a focului. Si premierul britanic a avut o reactie transanta, avertizand Israelul ca si-ar putea pierde o parte din sustinerea internationala in cazul declansarii invaziei.

Dincolo de situatia din teren, mai exista un front deschis de palestinieni. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, va cere peste opt zile, in plenul Adunarii ONU, recunoasterea Palestinei ca stat nemembru. Abbas a reusit, asta-toamna, sa obtina statutul de membru al UNESCO, bazandu-se pe o majoritate de voturi, plan de bataie pe care urmeaza sa-l aplice si saptamana viitoare. Daca, pana atunci, se va declansa ofensiva israelienilor, demersul palestinian ar putea beneficia si de un context emotional, desi numarul si imaginile victimelor si distrugerilor din Gaza sunt deja graitoare.

Comentarii