Raul cel mai mic

miercuri, 04 iulie 2007, 20:20
2 MIN
 Raul cel mai mic

Cu sase milioane de membri, pensionarii reprezinta cea mai importanta categorie sociala din Romania. E un calcul simplu: din populatia de 22 de milioane au plecat sa munceasca afara aproape o cincime – aproape 4 milioane, daca ar fi sa includem si pe copiii care-i insotesc pe parinti. Populatia activa ramasa in tara se cifreaza la 4,7 milioane de oameni, plus citeva sute de mii de someri, iar minorii, studentii si militarii inseamna si ei alte citeva milioane. Cum un partid al pensionarilor e greu de facut (a existat unul, dar a fost inghitit de PSD), modul cel mai simplu gasit de alesi pentru a si-i apropia, electoral vorbind, a fost sa se umble la pensii. O metoda eficienta de altfel, pentru ca nici un partid nu scoate vreun banut din propriul buget, ci din bugetul statului.
Pe de alta parte, nimeni nu spune ca virstnicii trebuie sa se multumeasca doar cu ce au, pentru ca, la urma urmei, asa cum remarca un mucalit, o lege de protectie a animalelor exista, dar una care sa-i ajute pe pensionari – nu. Iar cu o pensie de cinci milioane, ca sa luam media din reclama, e foarte greu de supravietuit. Pensionarii vor mai multi bani, insa comentatorii economici avertizeaza asupra cresterii inflatiei. Cu alte cuvinte, daca vor fi mai multi bani in pensii, si preturile vor ajunge repejor din urma puterea de cumparare. Concluzia e ca satisfactia de a avea o pensie mai mare va fi umbrita curind de costuri mai mari la produse si servicii. Pentru ca statul, de regula, nu ramine in paguba, iar daca acum da cu o mina, mai tirziu sigur o sa vrea sa ia cu amindoua. Majorarea pensiilor devine astfel o sabie cu doua taisuri.
Alaltaseara, seful statului a anuntat ca nu va promulga legea daca nu va fi convins ca banii necesari sustinerii pensiilor majorate provin din surse independente de alte domenii. Basescu a dat ca exemplu Educatia, dar la fel de bine si Sanatatea s-ar putea simti amenintata de un buget mai mic. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dat asigurari in ziua votarii legii ca se vor gasi banii necesari, dar pina astazi nu a nominalizat locurile de unde vor curge cei 2,5 miliarde de euro necesari primei etape de majorare, programata pentru luna ianuarie 2008. In acelasi timp, presedintele se poate opune o singura data promulgarii unei legi. El va retrimite proiectul legislativ in Parlament pentru completarile cerute, dar daca din Parlament se intoarce in aceeasi forma, atunci e obligat sa-i dea drumul asa cum este. Oricum, pina la 31 decembrie mai este timp. Ce va fi de la anul, vom vedea fiecare in buzunarele proprii.

Comentarii