Razboiul protectorilor

miercuri, 12 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Razboiul protectorilor

Traian Basescu este cel mai antrenat ministru in atacuri la adresa colegilor de cabinet. Valeriu Stoica, Andrei Marga si Smaranda Dobrescu sint doar ultimii pe lista victimelor ministrului Transporturilor. Saptamina aceasta, tinta diatribelor lui Basescu a fost ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Smaranda Dobrescu. Vicepresedintele PD s-a aratat ingrijorat, intr-un discurs foarte colorat, de soarta fondului de pensii care ar fi "devalizat de platile compensatorii". El a mai spus ca nu sint bani pentru recorelarea pensiilor, urmarita de Ministerul Muncii, si, cu precadere, a criticat virulent reesalonarile la plata datoriilor catre fondul de pensii ale unor societati de stat si particulare. Basescu s-a plasat pe o pozitie favorabila. Stie ca premierul Mugur Isarescu nu agreeaza reesalonarile datoriilor (respingind propunerile in acest sens ale Ministerului Finantelor) si ca se opune reorientarii unor fonduri pentru completarea fondului de pensii. In acest scandal, vocea doamnei Dobrescu – care a spus ca ministrul Transporturilor face confuzii si ca fondul pentru pensionari este in regula – s-a auzit mai putin.
Cu alte cuvinte, Basescu a mai marcat un punct. Stiind ca il are de partea sa pe Mugur Isarescu si ca politicile Ministerului Muncii au multe lucruri contestabile, Basescu a facut-o mat pe doamna Dobrescu in mod public, desi putea sa rezolve problema in structurile Guvernului. Este clar, prin urmare, ca miza atacului a fost politica. De altfel, dupa criza Babiuc, PD a revenit la practicile sale din 1998, criticind dur, cu orice ocazie, actiunile unor colegi de coalitie. Virful de lance al acestor atacuri este eternul Traian Basescu. Un rol important, insa, ii revine si lui Radu Berceanu, care l-a luat in vizor pe presedintele FPS, Radu Sirbu. Ieri, in prima zi a discutarii in plenul Parlamentului a bugetului pe 2000, reprezentantul PD si-a concentrat discursul pe condamnarea activitatii FPS. In fine, Petre Roman este auzit destul de des spunind ca lupta anticoruptie, condusa de presedintele Emil Constantinescu si de ministrul Justitiei Valeriu Stoica, a esuat.
Miza in disputa Basescu-Dobrescu este ideea de protectie sociala. Atit presedintele Constantinescu cit si PSDR, prin ministrul Muncii, au promis public ca pensiile vor fi recorelate. Aceasta inseamna, de fapt, o indexare cu 40-45% a veniturilor celor care s-au pensionat pina in 1998. Actiunile PSDR si ale presedintelui afecteaza pozitia PD, care s-a prezentat in campania electorala din 1996 ca partid al protectiei sociale. Este de asteptat ca aceasta sa fie o componenta a mesajului electoral al democratilor si in acest an. De altfel, in conditiile in care se vorbeste atit de des despre saracirea populatiei, protectia sociala va fi tinta discursurilor tuturor partidelor care se vor prezenta la alegeri. In disputa Basescu-Dobrescu a intervenit imediat si PDSR care, dupa ce i-a acuzat pe cei doi ministri ca bat cimpii, a dat asigurari ca echipa lui Ion Iliescu va fi singura capabila sa realizeze "adevarata" protectie sociala.
De buna seama, pensionarii reprezinta o tinta electorala importanta. Ei voteaza disciplinat, iar subiectul in fata caruia sint cei mai sensibili este marirea pensiilor. Actiunea Smarandei Dobrescu urmareste, printre altele, indexarea faimoaselor pensii de citeva mii de lei despre care s-a vorbit atit. Egalizarea pensiilor celor cu aceeasi vechime si acelasi grad va fi un gest de echitate care nu va trece neobservat. Iata, asadar, sursa nervozitatii PD. In continuare, ne putem astepta ca atacurile democratilor impotriva celor care le incalca domeniul sa se inteteasca. In aceste conditii, vom putea vorbi tot mai putin de o alianta de guvernare si de o echipa guvernamentala. Mugur Isarescu va fi seful unei echipe angajate intr-un ruinator razboi civil. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii