Recesiune la mina a doua

marți, 09 martie 2010, 18:30
2 MIN
 Recesiune la mina a doua

De cind a venit criza, am descoperit ca la noi e cel mai rau. E drept ca oamenii prefera sa plece incotro vad cu ochii, numai sa gaseasca ceva de lucru, iar cei care ingroasa deja rindurile somerilor pe meleaguri straine nici nu vor sa auda de o eventuala intoarcere acasa. La ce sa vina? Sase milioane si jumatate ar fi, oficial, numarul romanilor care primesc in fiecare luna o forma de ajutor social de la stat – practic, o treime din populatia tarii. Ar putea fi o masura a saraciei, dar romanii s-au obisnuit sa fie, de ani de zile, in coada clasamentelor care evalueaza nivelul de trai. Numai ca abia acum, pe fondul crizei, regimul de viata "low cost" a inceput sa devina ingrijorator. Si nu e vorba doar de costul alimentelor sau al serviciilor.

Bunaoara, desi sistemul de taxe si impozite pare mai relaxat in comparatie cu cele practicate in celelalte state din Uniunea Europeana, el nemultumeste pe toata lumea, de la contribuabil si pina la seful Guvernului. Cuantumul taxelor, desi printre cele mai mici din Europa, ia proportii atunci cind se raporteaza la venituri. Acum iau proportii si restantele. Insusi premierul i-a ordonat ministrului de Finante sa mai treaca o data in revista multitudinea birurilor, in speranta ca romanii vor scapa macar de citeva dintre cele peste 200 de taxe. Acelasi tip de raport, aplicat de asta data la preturi, explica in mod similar de ce totul e mai scump chiar si decit in statele dezvoltate, desi etichetele din galantare arata sume mai mici la noi comparativ cu vestul Europei.

Paradoxal, acelasi ministru de Finante si-a exprimat nu demult regretul ca impozitele pe cladiri nu aduc mai multi bani la buget. Ne paste o majorare? Acelasi vistiernic al tarii sustinea saptamina trecuta ca 2010 nu va aduce nici o crestere de taxe, desi inca din prima zi a anului au fost marite accizele unor produse.

Intre timp, un nou model de taxare tocmai a fost imprumutat din alte tari si se pregateste sa intre in vigoare: coplata serviciilor medicale in reteaua sanitara de stat. Desi "reteta" poate fi considerata de natura sa submineze traditia atentiilor, platile pentru diversele servicii medicale vor fi minuscule, cel putin pentru inceput. Totusi, chiar si asa, masura va intra in rindul celor nepopulare, pentru ca ea pune bazele unor noi reguli in acordarea asistentei sanitare, ca serviciu platit.

Din nefericire, nu doar in materie de preturi si calitate a serviciilor o ducem prost. Inclusiv politica practicata la noi e una de tip „low cost", cu slabiciuni, incoerenta si lipsa de transparenta de la virful puterii si pina la nivelul administratiei locale. O demonstreaza gropile care cuceresc pe zi ce trece strazile Iasului, in timp ce responsabilii alearga dupa functii politice la Bucuresti. Asta pentru ca iarna nu-i ca vara, dupa cum nici romanii nu sint ca grecii. Cel putin nu inca.

Comentarii