Recviem pentru PNL

luni, 02 aprilie 2007, 19:08
3 MIN
 Recviem pentru PNL

O greseala grava repetata cu nonsalanta este dovada unei minti inguste. Cu aproximativ 16 ani in urma, PNL, condus pe atunci de Radu Campeanu, accepta invitatia FSN de a participa la guvernare. Drept urmare, la alegerile din 1992, tradarea liberalilor avea sa fie drastic sanctionata de electorat, formatiunea lui Campeanu raminind in afara Parlamentului. Ulterior, pesedistii (ce se vor rupe din FSN) nu aveau sa scape nici un moment prilejul sa aduca aminte electoratului de cumplita guvernare "liberalo-fesenista". (Interesant este faptul ca, in acea perioada, Tariceanu avea sa devina unul dintre liderii factiunilor ce se vor tot rupe din PNL, ca protest fata de modul in care era condus partidul).
Acum, istoria se repeta. Chiar daca, la prima vedere, exista destule diferente fata de situatia politica de acum 16 ani, in esenta, mutarea liberalilor este aceeasi. Ei renunta la parteneriatul cu un partid mult mai aproape ca tinuta doctrinara (PD) pentru a se alia cu PSD. Fara sprijinul pesedistilor, noul guvern al lui Tariceanu nu are nici o sansa sa treaca prin Parlament. Foarte probabil, formatiunea lui Geoana isi va vinde extrem de scump acest ajutor. Nu cred ca vom cunoaste prea devreme "clauzele secrete" ale acestui protocol liberalo-pesedist.
Cel mai trist este faptul ca optiunea liberalilor contureaza un PNL duplicitar. Pina acum, formatiunea lui Tariceanu nu a ezitat sa se pronunte extrem de critic fata de "mostenirea" guvernarilor pesediste. Lupta impotriva "partidului coruptilor" a fost una dintre temele preferate in timpul campaniei electorale din 2004, dar si dupa aceea. Mai mult, ideea de a condamna comunismul si Securitatea a apartinut ab initio tot liberalilor, ca proiect al organizatiei nationale de tineret. Totusi, in acest moment, PNL mizeaza tocmai pe votul pesedistilor, care concentreaza mai toate resursele vechiului regim, pentru a supravietui la guvernare.
Apoi, chiar daca Parlamentul va vota noul Cabinet Tariceanu, criza politica ramine. Guvernul minoritar, alcatuit doar din PNL si UDMR, va fi mai degraba temator si supus santajului. Mai mult ca sigur, cel putin o parte din agenda politica a guvernantilor va fi dictata de partidul lui Mircea Geoana. Vom spune, asadar, "adio" luptei impotriva coruptilor din PSD. Este de prevazut ca si o buna parte din energia Cabinetului va fi directionata impotriva lui Traian Basescu, recunoscut, prin noile mutari de pe esicherul politic, drept principalul adversar al noului Executiv. De asemenea, nu este exclusa nici o noua tentativa de destructurare a PD, condusa din umbra de PSD. Probabil, unii democrati, obisnuiti cu borcanul de miere, vor parasi barca lui Boc. Va fi interesant de urmarit si cum vor functiona relatiile tripartite PNL-PD-PSD la nivelul fiecarui judet in parte. Este de asteptat ca pesedistii sa-si intareasca considerabil pozitiile, in defavoarea PD, dar si a PNL.
In ecuatia viitoarelor alegeri – fie ele europarlamentare, locale sau generale – vor conta prea putin rezultatele palpabile ale guvernarii liberale. Daca ele vor fi bune, pesedistii vor spune lumii intregi ca lor li se datoreaza, pentru ca au avut intelepciunea sa sprijine un cabinet minoritar. Cu siguranta, se vor gasi, mai ales in mediul rural, destui alegatori care sa creada pe cuvint aceste declaratii.
Daca – dimpotriva – rezultatele guvernarii vor fi proaste, toate oalele se vor sparge in capul PNL. S-a intimplat si in 1992, se va intimpla si acum. Atunci i-au salvat totusi, pina la urma, taranistii, pe care aveau sa-i tradeze, inca o data, la alegerile din 2000. Acum, de la decadere, pe liberali nu-i mai poate salva decit o minune.

 

Comentarii