Scheme

luni, 17 octombrie 2011, 18:52
2 MIN
 Scheme

Intimplarea e din antichitate. Iata o varianta mai simpla. Un tinar grec isi anunta mama ca doreste sa devina judecator. Parintele se sperie. "O, dragul meu – il dojeneste mama -, nu-i bine. Ca judecator, esti drept sau nedrept. De vei fi drept, te vor uri oamenii, iar de vei fi nedrept, te vor uri zeii!". Istet, fiul ii da replica. "E adevarat ca nu pot fi decit drept ori nedrept. Dar, de voi fi drept, ma vor iubi zeii, iar daca voi fi nedrept, ma vor iubi oamenii!".

Dincolo de dimensiunea pedagogica a acestui paralogism, in care perspectiva incompleta induce paradoxul, importanta este ideea morala care se desprinde. De mii de ani, se stie ca oamenilor nu prea le place dreptatea. Ei se transforma in aprigi sustinatori ai legilor doar atunci cind nedreptatea altora le provoaca prejudicii. Cind propria nedreptate este profitabila, se gasesc intotdeauna justificari. Pina si omul cel mai onest are un soi de teama legata de o justitie prea profunda. Nu exista indivizi suta la suta cinstiti. De aceea, legea trebuie aplicata intotdeauna in spiritul, si nu in litera ei.

Nu mai era nevoie demult de astfel de dovezi tragice, dar cazul Hardy a dezvaluit din nou schemele imposturii din societatea romaneasca. Prima are nuanta politica. Puterea unui clan local este data de legaturile strinse ale acestuia cu partidele cu greutate. La Giurgiu, interlopii sint frecventati si incurajati de PDL, premiati de PNL si aparati de PSD. Daca am fi fost in Ardeal, si UDMR ar fi facut parte din acest lant al relatiilor criminale. A doua schema are incarcatura profesionala. Baschetbalistul american este si o victima a spagarilor care asfixiaza sistemele medical, politienesc si juridic. 

Dar aceste scheme se aplica peste tot in tara. Exista si o schema sociala. Milioane de romani ofera si accepta mita. Apoi dau din umeri. Salariile sint prea mici. Iar coruptia are avantajele ei. De pilda, poti lua bacul, fara sa cunosti toate literele alfabetului. Apoi, poti absolvi o facultate, fara sa fi citit o carte. Pe urma, devii judecator. Sau parlamentar. Si te vor iubi oamenii. Mai ales infractorii.

Cind regulile nu se respecta, clanurile exulta. Si nu exista nici o diferenta intre un clan tiganesc si un clan care paraziteaza o catedra universitara. De fapt, prin profunzimea raului pe care il produce la nivelul structurilor simbolice, mai periculos pentru societate este cel din urma. Raul vine de sus.

Dar ce ar fi totusi de facut? Cea mai mare eroare consta in a transfera intreaga responsabilitate pentru absolut orice clasei politice. Daca parlamentul este plin de banditi, oare cum au ajuns ei acolo? Ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu mai faca nimic.

Comentarii