Vandalii trebuie opriti

marți, 08 ianuarie 2013, 19:12
3 MIN
 Vandalii trebuie opriti

Atenti pe unde calcam, trecem in fiecare zi pe langa ele. Ne-am obisnuit deja cu imaginea lor deplorabila. Toate au geamurile sparte sau macar crapate de la lovituri, ramele indoite, zgariate si murdarite, sunt descompletate de piesele care s-au putut fura, iar ce a mai ramas intreg e manjit cu afise si anunturi de tot felul, si acelea lipite cu un clei prelins ca flegma unuia dintre numerosii scuipatori pe strada.

Peisajul oferit de distrugerile suferite de mobilierul stradal montat in statiile de autobuz cu nici doi ani in urma nu mai constituie o surpriza pentru localnici. Toleranta, in acest caz, este la nivel maxim, intretinuta si de neputinta autoritatilor locale nu doar de a mentine un nivel acceptabil al ordinii publice, dar inclusiv de a-i prinde pe "demolatori". Daca englezii, de exemplu, au mers pana in panzele albe dupa turbulentele din august 2011 care au ravasit Londra si alte mari orase, lucrand metodic pe toate inregistrarile video si identificandu-i aproape pe toti cei aproximativ 4000 de jefuitori violenti, in Iasi au primit amenzi doar cativa dintre cei care au devastat ce le-a iesit in cale pe domeniul public.

Dar ce inseamna o amenda? – este o sanctiune care, practic vorbind, e musai de platit doar atunci cand cel pedepsit are nevoie de un act a carui obtinere implica plata unei taxe la finante, sau, daca e cazul, la compensare dupa recalcularea venitului global. Asadar, dupa ce ca au fost putine, sanctiunile date e de asteptat nici sa nu fi fost platite. De daune de recuperat – nici atat, ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a pagubelor o va suporta tot Primaria, si tot din buzunarul iesenilor. Absolut nedrept!

Daca Romtelecom este obligat, ca operator si detinator al retelelor nationale de telefonie fixa, sa amplaseze cabine telefonice – la a caror distrugere sistematica pare sa se fi resemnat – Primaria ar putea sa renunte la amenajarea punctelor de interes public cu instalatii cochete. Este una dintre cele doua solutii care se intrevad pentru a nu zadarnici eforturile edililor de a schimba fata orasului si a-l face cat mai primitor pentru turisti. Prima, evident, este intarirea nu atat a pazei pe domeniul public – prin amplasarea mai multor camere de supraveghere stradale – cat aplicarea "metodei englezesti" de identificare a celor pusi pe distrugeri si pedepsirea lor publica. Munca in folosul comunitatii – poate chiar la locul faptei – este mult mai potrivita decat aplicarea unor amenzi care, cel mai probabil, nu vor fi platite vreodata. La o adica, sunt de refacut atatea statii de autobuz si tramvai, precum si cabine telefonice sau ziduri manjite cu grafitti, in vreme ce "mana de lucru" este lasata libera sa distruga ce a mai ramas intreg.

Sigur ca administratia locala poate renunta la eleganta acestor amenajari, montand niste stalpi din fier peste care sa tranteasca o tabla asortata cu cea care se gaseste acum pe trei sferturi din acoperisul Palatului Culturii. Ar fi o optiune durabila si mult mai ieftina, in lipsa pazei si a neimplicarii mai ferme a autoritatilor locale in prinderea si pedepsirea celor care slutesc strazile orasului. Ce alegeti?

Comentarii