Interioare transparente

miercuri, 06 decembrie 2006, 18:46
3 MIN
 Interioare transparente

Amplasarea pieselor de mobilier din sticla si integrarea acestora trebuie sa aiba la baza un lung proces de studiu. Iar acest lucru este recomandat de catre specialisti deoarece pe cit de simpla pare sticla este foarte greu de minuit si extrem de sofisticata. Echilibrul dintre piesele de mobilier din sticla si alte materiale trebuie sa fie perfect. Prea multa transparenta ar da senzatia de raceala locuintei noastre.

Piesele pe care le alegem trebuie sa fie intr-o perfecta corespondenta: culoarea sticlei si accesoriile sa fie de acelasi tip sau sa se opteze pentru contrastul intre un obiect cu un obiect ce are designul foarte simplu si unul mai complicat.

„Sticla pieselor de mobilier desi pare fragila, nu este deloc asa. Din contra! Numai ca, noii rominii nu ne putem inca obisnui cu acest tip de mobilier. Cred ca mai mult este o problema de conceptie, de mentalitate decit de obisnuinta." a explicat Andrei Amarandei, inginer proiectant.

„In Suedia, Franta, Italia sticla este ceva normal in cadrul pieselor de mobilier. Astfel, este pe de o parte normal ca in prezent sticla sa nu para un element complet «nou» pentru cei de acolo. Pe de alta parte, in Romania perioade mari de timp s-a pus foarte mult accent pe lemn, piatra si caramida, sticla cunoscind o dezvoltare relativ limitata." a completat acesta. Transparenta creeaza efectul de delicatete care contrasteaza puternic cu rezistenta foilor de sticla. Sticla mata, la mare cautare in ziua de azi, variaza de la sablari fine pina la opacitate totala.

Un alt element important ce ofera posibilitatea de a-si folosi imaginatia designerii este reflexia sticlei. Iar atunci cind se doreste claritate absoluta se foloseste cristalul. Cei care doresc sa obtina efectul de oglindire, trebuie sa se foloseasca sticla obisnuita, translucida sau sticla alba.

„Daca cineva doreste sa accentueze anumite suprafete, una dintre cele mai bune alegeri este sticla sablata. Aceasta se gaseste in diferite nuante, de la alb pina turcoaz sau verde. De asemenea atunci cind se doreste o nota mai agresiva, recomandam alegerea sticlei negre sau fumurie care creeaza un contrast cu piesele deschise din incapere. La ora actuala insa cea mai ceruta culoare de sticla este roz!" a afirmat Amarandei.

Un nou element introdus in estetica mobilei din sticla este textura. Suprafetele de mobila pot avea un aspect neregulat, fiind deosebite la o masuta de cafea, de exemplu. In proiectarea obiectelor de decor sint folosite in special formele organice.

„Multi dintre cei care comanda mobilier din sticla, vor sa fie originali si o proiectez astfel incit sa poate fi imitat aspectul rocilor sau al cristalelor naturale. Serigrafierea este procedeul de imprimare a unui desen pe suprafata foilor de sticla." a completat inginerul proiectant.

Ca element-suport, cel mai des folosit este metalul. Imbinarile dintre foile de sticla si consolele metalice aproape ca nici nu se vad deoarece structura si accesoriile metalice pot fi din aluminiu matuit, finisaj cromat sau lacuite in diferite culori.

Un aspect foarte interesant il reprezinta asocierea sticlei clare sau mata cu lemnul masiv. Astfel crapaturile sau nodurile lemnului contrasteaza cu perfectiunea sticlei. Garantia ce se da acestui tip de mobilier este doar pentru feronerie.

Cele mai cunoscute companii care activeaza in domeniu sint Swissglass, Glass Expert si Delta Glass care au piata de desfacere atit in Bucuresti cit si in alte judete ale tarii.

Comentarii