Ponturi pentru un bun proiect de casa

miercuri, 18 mai 2011, 22:20
3 MIN
 Ponturi pentru un bun proiect de casa

Optati pentru un proiect simplu

E foarte important ca structura de rezistenta sa aiba o geometrie simpla. Formele ideale sunt patratul si dreptunghiul- casele care sunt care au un astfel de plan sunt cele mai ieftine. Acestea se pot construi usor si repede, spre deosebire, de pilda, de o casa in care doua axe ale structurii de rezistenta se intersecteaza intr-un unghi diferit de 90s. Chiar daca aveti o suprafata larga de teren, optati pentru o casa cu etaj. Daca va inchipuiti ca e mai scumpa decit una desfasurata pe pamint, cu un singur nivel, sa stiti ca va inselati foarte tare. Iata de ce e mai ieftin cu etaj. In primul rind, pentru ca reduceti cheltuielile cu fundatia (care sunt mari, deobicei). Apoi, pentru ca veti cheltui si cu instalatiile mai putin. Iar acoperisul, si el, va fi mai restrins, deci mai ieftin. Apropo, evitati acoperisurile complicate, cu multe forme, costa mult.

Mai inalt inseamna mai scump

Optati pentru tavane joase, iar daca mansardati casa, nu va propuneti sa puteti sta in picioare in toate colturile ei. In medie, cam la fiecare 10 cm suplimentari, pe inaltime, scoateti din buzunar in jur de 1200 euro.

Nu faceti risipa de spatiu

Cine pleaca de la bloc e frustat din cauza dimensiunilor meschine ale camerelor.  Aveti grija sa nu cadeti in greseala de a va "razbuna" pe viitoarea casa. Nu exista doar "prea mic", exista si "prea mare". De pilda, un dormitor urias, in care sa incapa un dressing, o baie cit toate zilele, bicicleta medicinala si altele. In mod normal, dormitorul este rezervat in principal dormitului. Suficient de mare trebuie sa fie livingul, deoarece aici se stringe familia la masa, ori ca sa priveasca la televizor. Dar nici el nu trebuie sa fie ciclopic. Daca e prea mare vor fi cu siguranta spatii inutile, pe care va veti chinui sa le umpleti cu ceva. Nu mai vorbim de obligatia de a-l incalzi, cu mari costuri. Experienta a aratat ca, pentru o familie cu 4 sau 6 membri, un living de cel mult 35 mp este mai mult decit suficient. Un alt prilej de ispita este bucataria. In cea de la bloc va loveati de toate colturile si deschideati frigiderul doar dupa ce sotul iesea din camera, altminteri n-aveati loc. Dar, iarasi, nu inseamna ca trebuie sa faceti o bucatarie cit un living. 20 mp este mai mult decit suficient.

Atentie la bai

Amintirea zilelor in care stateati la coada in fata baii nu trebuie sa se "soldeze" cu cinci bai la cinci camere. Patru dormitoare presupun doua bai (una matrimoniala) si un grup sanitar, la parter.

Atentie mare la traseele de circulatie

Cum circulati prin casa? Aceasta este o intrebare al carei raspuns este foarte important. Fiti rezervati daca vi se propune un proiect cu trasee de circulatie mari, numeroase si complicate. Un astfel de labirint domestic e  enervant si, mai ales, scump. Cu schita in fata, inchipuiti-va ca mergeti prin casa si incercati sa va imaginati cum vi se pare. Cind intri-n casa, dai nas in nas cu cineva care coboara scara? Sau, dimpotriva, ca sa urci la etaj trebuie sa strabati intregul spatiu de la parter? Daca da, nu-i bine. Ideal este ca, pe cit posibil, traseul de la intrarea in casa si pina la scara catre etaj sa fie inclus in living. Iar casa scarii trebuie sa fie un spatiu deschis, nu izolat. Daca e izolat, inseamna ca trebuie incalzit aparte, ceea ce creste nejustificat pretul intretinerii. Si inca ceva: daca chiar nu se poate renunta la un hol lung (de pilda, cel care leaga dormitoarele etajului), cautati sa-i dati o utilitate. Puneti dulapuri pentru haine, sau rafturi pentru carti.

Cit mai putine intersectii in casa

Traseele de circulatie nu trebuie sa se "ciocneasca" prea des. Cine intra in casa si merge spre scara interioara nu trebuie sa fie nevoit sa dea prioritate celui care merge din bucatarie in locul de luat masa. (Dan Mazilu)

Comentarii