Program comun CET – firme de repartitoare – asociatii de proprietari

Subtitlu

miercuri, 26 martie 2008, 17:23
4 MIN
 Program comun CET – firme de repartitoare – asociatii de proprietari

Principala reglementare – aplicarea unei cote fixe, pentru toti locatarii, de 20% din factura emisa de CET pe imobilul respectiv

CET Iasi pune capat problemelor cu repartitoarele. Conducerea termocentralei a anuntat ca a elaborat un proiect de regulament care sa fie respectat atit de firmele de repartitoare cit si de asociatiile de proprietari. In urma mai multor intilniri intre reprezentantii termocentralei, ai firmelor de repartitoare si ai asociatiilor de proprietari s-a ajuns la o forma finala a acestui regulament.

Principalele modificari se refera la aplicarea unei cote fixe pentru toti locatarii unui imobil, indiferent daca sint sau nu bransati la sistemul centralizat de incalzire. Aceasta cota va fi de 20% din factura emisa de CET pe imobilul respectiv.

Reprezentantii firmelor de repartitoare sustin ca in primul rind prin aceasta masura vor fi protejati locatarii bransati la CET.

In prezent, cota comuna este in jur de 10%

In prezent, stabilirea procentului care este suportat de catre toti locatarii pentru cheltuielile comune cade in sarcina administratorilor de asociatii. In unele situatii, cei care au montate centrale de apartament nu sint pusi sa suporte aceste cheltuieli. Totul depinde de hotarirea pe care o iau administratorii.

Oficialii firmelor de repartitoare sustin ca in medie, cota comuna este acum de numai 10%, procent care nu este in concordanta cu realitatea. Aceasta cota comuna nu reprezinta altceva decit caldura degajata de instalatiile comune si incalzirea de pe casa scarii. De asemenea, tot aici intra si pierderile de la subsol.

Practic, incepind cu anul viitor nu va mai conta faptul ca unii locatari si-au montat centrale de apartament. "Este foarte bine ca s-a ajuns la o cota unica, valabila pentru toti. Pina acum procentul varia in jurul a 10%, dar nu era aplicat de toti administratorii. Desi noi faceam calcule si aratam ca acest procent nu este real, nu aveam ce face. Noi nu aveam puterea de a obliga asociatiile, ci doar de a face recomandari. In plus, cei care au centrale nu ar trebui sa uite ca locuinta lor face parte dintr-un bloc iar spatiile comune le apartin si lor", a explicat Antoaneta Macovei, directorul Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Calcul (ANPSC).

S-au stabilit si sanctiuni pentru firmele de repartitoare

Tot in regulamentul adoptat sint stipulate si sanctiuni atit pentru firmele de repartitoare cit si pentru asociatiile de proprietari. In plus, firmele de repartitoare vor fi obligate sa prezinte locatarilor care cer acest lucru, metoda si formula de calcul care sta la baza repartizarii consumurilor.

Sefii CET au mentionat ca au fost stabilite sanctiuni pentru situatiile in care citirile sint gresite, facturile au fost calculate in mod eronat sau nu au fost luate in calcul toate datele cu privire la o locuinta. "Nu se poate ca un apartament sa consume 4 gigacalorii iar altul, similar, numai 0,5 sau 1 gigacalorie. Este clar ca undeva s-a facut o greseala si ca atare cel care se face vinovat, e normal sa fie sanctionat", a declarat Constantin Ciofu, inginer-sef in cadrul CET Iasi.

Cu toate ca intr-o forma initiala, amenzile ajungeau si la 5.000 de lei, in forma finala, sanctiunile au fost reduse la un maxim de 500 lei. Chiar si asa, firmele de repartitoare nu sint de acord cu aceste amenzi. Antoaneta Macovei a afirmat ca in ceea ce priveste sanctiunile ce ar putea fi date ar mai trebui purtate discutii.

"De exemplu s-au propus sanctiuni pentru firmele care au montat repartitoare iar procentul este mai mic decit cel stabilit de lege de 80%. Sint de acord cu sanctiunea pentru cazurile unde procentul este de 30% si acolo e clar ca s-a incalcat legea. Insa acolo unde e procentul e de 78%, situatia este alta pentru ca de cele mai multe ori este vorba despre un singur apartament unde nu s-au montat repartitoare", a declarat Macovei. Aceasta a adaugat ca de cele mai multe ori se ajunge in astfel de situatii pentru ca initial, aproape toti locatarii sint de acord cu montarea repartitoarelor, dar pe parcurs o parte se razgindesc.

Programul va fi afisat pe site-ul Primariei si pe site-ul CET

O noua intilnire intre reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare si asociatiilor de proprietari va avea loc saptamina viitoare, cind urmeaza sa fie semnat regulamentul.

"Acest program a fost facut pe baza legislatiei in vigoare. Urmeaza sa fie semnat si facut public. Programul va fi afisat atit pe site-ul nostru cit si cel al Primariei timp de 30 de zile, dupa care va fi suspus aprobarii in cadrul unei sedinte de Consiliu Local", a explicat Constantin Ciofu, inginer-sef in cadrul CET Iasi.

Astfel, regulamentul de furnizare, distributie dar si repartizare a costurilor cu energia termica va putea fi accesat de catre oricine este interesat pe site-urile www.primaria-iasi.ro si www.cet-iasi.ro. Proiectul va fi facut public si oricine va putea face comentarii asupra lui. O data ce va fi aprobat in cadrul Consiliului Local, acesta va avea putere de lege. Cel mai probabil, proiectul va intra in vigoare din sezonul rece urmator.

Comentarii