Secrete de dupa paravan

miercuri, 25 aprilie 2007, 18:14
3 MIN
 Secrete de dupa paravan

Unul dintre trucurile folosite pentru a scoate in evidenta o anumita zona dintr-o locuinta sau pentru a mari sau micsora spatiul este paravanul. Acest obiect, care se prezinta pe piata in diferite forme si marimi, este o adevarata comoara in casa persoanelor cu bun gust, care pun accent pe eleganta si rafinamentul spatiului in care locuiesc. Un paravan poate fi utilizat atit intr-un spatiu mic cit si in cele mult mai generoase.

„Un paravan este un print al interioarelor elegante, o aluzie la bunul gust exotic, un leitmotiv al discretiei feminine. Poate deveni chiar un loc ascuns predispus spre meditatie", a spus Anamaria Stefan, manager al firmei „Sophia", care importa din India si astfel de obiecte.

Intr-un apartament cu o camera sau o garsoniera, in care spatiul de dormit nu poate fi despartit de cel in care se ia masa sau de birou, un paravan poate fi binevenit. Daca locuinta are un aer rustic, atunci unul din lemn, cu decoratiuni oarecum apropiate de stilul casei, nu poate decit sa aduca un plus de culoare spatiului.

Pentru ca este un obiect mobil, paravanul poate fi mutat dintr-o incapere in alta insa, nu trebuie sa se piarda din vedere „culoarea" si „aroma" spatiului respectiv. Prezenta unui paravan cu motive japoneze sau indiene nu prea isi gaseste locul intr-o incapere in care traditia si-a pus deja amprenta asa cum un paravan din fier forjat nu se „asorteaza" cu o incapere in care predomina obiectele cu influenta orientala.

„Paravanul nu poate fi utilizat in orice tip de locuinta. De exemplu, o camera unde exista mobilier din pal nu ar arata deloc bine daca ar avea printre obiectele de mobilier un paravan. Un paravan din tec sau din ratan s-ar asorta si mai bine cu citeva obiecte decorative cu tenta exotica precum un cufar, baldachin, un balansor, citeva betisoare parfumate, luminari", a explicat Anamaria Stefan.

Materiale din care se pot confectiona

Paravanul poate fi confectionat din lemn de diferite esente, fier forjat, bambus etc. Unul din fier forjat costa intre 250 Ron si 660 Ron iar unul din lemn de tec intre 890 si 1190 Ron. Preturile variaza in functie de esenta lemnului, dimensiune, decor. Un paravan din esenta exotica cu incrustatii de sidef poate costa si 8000 Ron.

„Paravanele pot fi folosite cu succes si in bai. Insa, trebuie sa se tina si aici cont de celelate detalii. Unul din fier forjat ar merge foarte bine daca in camera de baie ar exista si o oglinda realizata din acelasi material sau un suport de prosop sau suport pentru chiuveta", a mentionat Anamaria Stefan.

Exista chiar paravane care au inscrustate pietre pretioase insa nu pot fi gasite la Iasi iar preturile sint pe masura „frumusetii" paravanului. Uneori nu este nevoie de investitii foarte mari pentru a avea ceva elegant in incapere. Un paravan simplu, care ajunge si 200 Ron, poate primi amprenta proprietarului daca este pictat chiar de el.

Modalitatea de intretinere a acestor obiecte este cit se poate de usoara. Chiar daca este din lemn, bambus sau fier forjat o cirpa curata este indeajuns pentru a curata praful. Numai in cazul in care paravanul are decoratiuni pictate, proprietarul trebuie sa aiba o „extra grija" la curatat.

Comentarii