Traiul la bloc dupa norme UE

miercuri, 10 ianuarie 2007, 20:01
4 MIN
 Traiul la bloc dupa norme UE

Mai multe spatii de joaca pentru copii si loc de parcare la doar 5 metri de casa

In luna decembrie 2006, Ministerul Sanatatii a emis un pachet de norme, referitoare la igiena mediului de viata al populatiei, pentru dezbatere publica. O parte dintre aceste norme se refera la constructia imobilelor, la spatiul inconjurator, la dimensiunile camerelor de locuit etc. In articolul 2 al acestui ordin se stipuleaza: „Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea incaperilor pe o durata de cel putin o ora jumatate zilnic, in solstitiul de iarna, a tuturor incaperilor sau cel putin 1 din 2 sau 2 din 3 sau 4 incaperi pentru fiecare apartament sau distanta dintre cladiri trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte, pentru a nu se umbri reciproc." Din informatiile primite de la arhitectul sef al municipiului Iasi, Tudor Vericeanu (foto), aceasta prevedere exista de mai mult timp. „Exista si inainte. Se numea «studiu de insorire». Cladirile care au fost ridicate de cind sint eu arhitect al municipiului indeplinesc aceasta conditie", a spus arhitectul.

Nu ne vom „bucura" doar de mai multa lumina in apartamente, ci si de mai multe spatii verzi. „La stabilirea amplasamentelor, cladirile de locuit (imobile cu mai multe apartamente, multifunctionale) vor dispune de urmatoarele dotari tehnico-edilitare: b. Spatii amenajate pentru jocul copiilor si zonele verzi de folosinta generala (in afara parcurilor publice); c) spatii amenajate pentru gararea si parcarea autovehiculelor populatiei din zona respectiva situate la distante de minimum 5 metri de ferestrele camerelor de locuit; in aceste spatii sint interzise activitatile de reparatii si intretinere auto". (art.3). Se pare insa ca aceasta prevedere, daca se va respecta, ar fi „mana cereasca" pentru locuitorii orasului. „Stam foarte prost la acest capitol. Toate terenurile disponibile au fost ocupate in mod galopant. Spatiile de joaca sint, in clipa de fata, foarte putine, iar acest aspect va afecta, cu siguranta, sanatatea copiilor nostri", a spus dr. ing. Sebastian Peterca.

Insa, Tudor Vericeanu spera ca si aceasta problema sa se rezolve. „Sint multe spatii verzi trecute in planuri, insa in realitate, ele sint destul de putine. Speram, cu ajutorul asociatiilor de locatari si al Primariei sa putem rezolva aceasta problema", a specificat acesta. Arhitectul este multumit ca in normele prezentate de Ministeul Sanatatii s-a redus distanta intre imobil si locul de parcare. „Inainte era obligatoriu sa construiesti parcarea la 10 m de locuinta. Acum e doar la 5 m. Mult mai bine, daca e sa tinem cont de faptul ca spatiul este o problema reala", a continuat Tudor Vericeanu.

Camere mari si luminoase

Ministerul Sanatatii a stabilit si o serie de parametrii sanitari care trebuie sa fie respectati la proiectarea si executarea locuintelor. „Suprafata minima a unei camere trebuie sa fie de 12mp, suprafata minima a bucatariei de 5 mp iar inaltimea sub plafon de 2,60 m. Incaperile principale de locuit si bucatariile trebuie prevazute cu deschideri directe catre aer liber – usi, ferestre -, care sa permita o ventilatie naturala suficienta. Iluminatul natural, in centrul camerelor principale si al bucatariei, trebuie sa fie suficient, pentru a permite in zilele senine, ca activitatile obisnuite sa se desfasoare fara a se recurge la lumina artificiala". (art. 15).

Insa, aceste prevederi exista deja in Legea locuintelor din 1996, ne-a marturisit dr. ing. Sebastian Peterca. „Noi sintem obligati sa respectam aceste norme atunci cind construim imobile din bani publici. Insa, intervine un alt aspect care trebuie urmarit: constructiile realizate de firmele private. Exista posibilitatea ca multe dintre ele sa nu respecte aceste prevederi. Din acest motiv, este bine ca proprietarii care observa nereguli la acest capitol sa anunte OPC-ul", a specificat Sebastian Peterca.

Sistemul de incalzire al locuintelor trebuie sa asigure temperatura minima de 20oC cu diferenta in functie de utilizarea incaperii:

– baie, WC – 22oC

– camera de zi – 20oC

– dormitor – 20oC

Alte articole de interes:

ART. 16 – Planificarea interioara a spatiilor trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:

– sa permita circulatia comoda a copiilor, persoanelor in virsta si cu dizabilitati, prin culoare de minimum 1,20 m largime, sa nu existe trepte inutile intre camere, planuri inclinate, sa fie iluminat suficient etc.;

–  sa asigure separarea pe functiuni, impotriva propagarii zgomotelor, mirosurilor, vaporilor;

– sa izoleze camerele de locuit de incaperile de serviciu, unde se pot produce zgomote, mirosuri, vapori;

–  sa permita deschiderea comoda a usilor interioare. Baile si W.C.-urile nu vor fi amplasate deasupra camerelor de locuit. Finisajele interioare si dotarile cu echipamente nu trebuie sa creeze riscuri de accidente.

ART. 17 – Materialele folosite in constructia, finisarea si dotarea locuintelor se aleg astfel incit sa nu polueze aerul interior, cu atentie la formaldehida, azbest si radon, si sa asigure izolarea higrotermica si acustica corespunzatoare; o atentie deosebita este recomandata la proiectarea si constructia blocurilor de locuinte, in ceea ce priveste orientarea camerelor fata de vinturile dominante, de curentii locali de aer, care se produc in ansamblurile de constructii inalte, si fata de insorirea maxima din timpul verii; se recomanda izolarea acustica a fiecarei camere fata de camerele invecinate din aceeasi locuinta, fata de locuintele invecinate si fata de zgomotul produs de instalatiile aferente locuintei, cladirii sau a spatiilor invecinate cu alta destinatie decit cea de locuit.

Comentarii