Ajutor scandalos: 750 milioane lei de la stat pentru scoala privata a familiei sefei ISJ

joi, 21 octombrie 2010, 23:05
7 MIN
 Ajutor scandalos: 750 milioane lei de la stat pentru scoala privata a familiei sefei ISJ
O fotografie recenta cu Liliana Romaniuc, in fata colegiului Wurmbrand, al carei directoare a fost pina de curind, alaturi de o generatie de absolventi

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Liliana Romaniuc, a trecut pe lista unitatilor de invatamint care vor primi fonduri bugetare pentru lucrari de reabilitare si colegiul privat din sfera de influenta a familiei sale, "Richard Wurmbrand".

"Lista cu propuneri am inceput sa o facem de citeva luni bune, cred ca de prin vara. Au fost selectate obiectivele care aveau datorii la constructor, cele finalizate in proportie de 90% si scoli unde erau necesare reparatii pentru buna functionare, fiind o necesitate pentru copii", a precizat sefa ISJ, fara a mentiona insa care dintre acestea au fost decisive in ceea ce priveste Colegiul "R. Wurmbrand", din cadrul Fundatiei Evanghelice Filocalia. Prin Hotarirea de Guvern 1033, publicata in Monitorul Oficial in 19 octombrie, s-au dat bani pentru reabilitarea a 39 de unitati de invatamint iesene, Colegiul "R. Wurmbrand" avind alocati in acest scop 75.000 de lei noi, cu mentiunea "Lucrari reabilitare". Gestul inspectorului general, de a trece pe lista de beneficiari colegiul privat la care a fost director timp de 10 ani, pina la numirea in fruntea ISJ, a stirnit reactii de nemultumire in rindul sindicalistilor si al politicienilor, colegi de partid sau din opozitie. "Nu exista la ora actuala un cadrul legal care sa permita acest lucru. Urmeaza in noua Lege a educatiei, insa acolo se vorbeste despre finantarea per elev. Daca e vorba de o hotarire de guvern, cred ca se poate. Guvernul da bani cui vrea, mai ales daca se face si lobby pentru a se aloca banii respectivi", a precizat Violeta Amariei, liderul Sindicatului "Gh. Asachi" si vicepresedinte la nivel national al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (FSLI).

Un articol controversat

Desi este singura scoala privata pe lista, regasirea Colegiului "R. Wurmbrand" pe lista de propuneri facuta de Inspectorat, la solicitarea Guvernului, in vederea obtinerii de fonduri pentru investitii nu ridica nici un fel de problema din punctul de vedere al Lilianei Romaniuc. "Scolile particulare, ma refer la cele acreditate, fac parte din sistemul national de invatamint, astfel ca au exact aceleasi drepturi. Drepturile copiilor sint aceleasi si intr-o parte si intr-alta", a mentionat ea.

Sefa ISJ a facut referire la Art. 103 din Legea 84/1995, care prevede la alineatul 4 faptul ca „institutiile si unitatile de invatamint particular pot fi sprijinite de catre stat". Legea nu descrie insa deloc in ce mod ar putea fi sprijinite, fapt pentru care chiar in aceste zile se afla in dezbaterea Parlamentului o alta lege, care sa defineasca acest ajutor, fiind vorba in principal de "finantarea per elev".

Ce spune despre explicatia sefei ISJ Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, in prezent presedinte al comisiei prezidentiale pentru Educatie? "Nu scrie explicit cum anume «pot fi sprijinite» institutiile si unitatile de invatamint particular, astfel ca se poate intelege ca statul le poate da din cind in cind bani. Chiar si pentru reabilitare, insa interpretarea este fortata", a precizat el.

Si un reprezentant al Ministerului Educatiei pentru relatia cu presa, care nu a dorit sa fie citat, a mentionat faptul ca atit pentru invatamintul preuniversitar privat, cit si pentru cel superior exista in actuala lege prevederea ca pot fi sprijinite de la bugetul de stat, insa nu s-a intimplat pina acum acest lucru.

Deputatul PDL Marius Spinu, membru in comisia parlamentara pentru invatamint si un sustinator al Lilianei Romaniuc, sustine ca statul nu aloca bani oricarei unitati de invatamint privat, ci doar celor care ofera alternative educationale. "Scolile confesionale (n.r., referindu-se la Colegiul «Wurmbrand» si la cele care ofera alternative educationale, cum e Liceul Waldorf din Tatarasi) pot primi bani pentru reparatii. Atentie: nu toate scolile private, ci doar cele despre care va spun", a mentionat Marius Spinu.

Notiunea de "Scoli confesionale" nu apare insa deloc in Legea Invatamintului, ci doar intr-u proiect de Lege a invatamintului preuniversitar, aflat intr-o faza incipienta a dezbaterii parlamentare. Deputatul iesean s-a declarat insa surprins de faptul ca "Wurmbrand", scoala aflata in colegiul sau electoral, apare pe lista propunerilor ISJ. "Nu stiu daca pe lista pe care a dat-o ISJ apare Colegiul «Wurmbrand», nu imi amintesc sa il fi vazut pe lista respectiva. S-ar putea sa fie o solicitare mai veche de fonduri", a spus el.

Ridica o problema de moralitate

De cealalta parte, un alt deputat iesean si membru al PDL are o pozitie ceva mai critica. "Doar nu a fost lovit cu bani Colegiul «Wurmbrand» prin aceasta hotarire de guvern asa cum este lovit cineva de trasnet in mijlocul cimpului! Din punctul meu de vedere, acest lucru ridica probleme de moralitate. Nu mi se pare corect ca acest colegiu privat sa primeasca bani de la stat pentru reparatii, atita timp cit in judet sint zeci de scoli care se afla intr-o situatie deosebita", a semnalat deputatul Daniel Oajdea.

Deputatul liberal iesean Cristian Adomnitei, ministru al Educatiei in perioada 2007-2008, sustine ca in mandatul sau nu a alocat nici un leu pentru reabilitarea unor scoli private. "Nu s-a intimplat acest lucru fiindca nu exista baza legala. Si nu exista nici acum. Doar in actuala lege a educatiei (care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, n.r.) este prevazuta finantarea de baza si pentru invatamintul preuniversitar privat, pe care o gasesc corecta. Insa este vorba despre altceva acolo. Daca lista de propuneri a fost facuta de Inspectorat, acolo trebuie intrebat pe ce baza legala a solicitat fonduri pentru reabilitarea Colegiului «Wurmbrand». Si cred ca este dificil de formulat un raspuns si in scris", a precizat Cristian Adomnitei.

"Sa speram ca nu va conta culoarea politica"

Reprezentantii altor scoli private din judet sustin ca nu au beneficiat niciodata de fonduri de la bugetul de stat pentru a efectua lucrari de reparatii sau de reabilitare. "Nu am primit niciodata nici un leu pentru asa ceva. Din cite stiu, exista Legea nr. 719 din 4 decembrie 2001, dar aceasta neinsotita de nici o norma metodologica, ceea ce face interpretabil alineatul in care se spune ca se pot acorda bani de la bugetul de stat si/sau local pentru invatamintul privat obligatoriu. Dar daca o scoala privata din Iasi a reusit sa obtina bani de la Guvern pentru reabilitare, inseamna ca se poate, ca putem face si noi celelate scoli private demersuri in acest sens. Numai sa speram ca nu va conta culoarea politica", a mentionat consilierul judetean Cristian Stanciu, care detine unitatile scolare patronate de Fundatia Ecologica Green (FEG).

Nici Liceul Waldorf, care functioneaza intr-un corp de cladire al Liceului Teoretic "Al.I. Cuza" din Tatarasi, nu a primit pina acum nici o suma de la Ministerul Educatiei pentru reparatii. "Stiu ca am fost trecuti pe o lista de propuneri in urma cu citiva ani, insa nu au mai venit bani de la Minister", a spus directoarea Liceului Waldorf, Teodora Viscu.

––

Cum s-au impartit banii la Iasi?

Cele circa 20 de milioane de euro alocate de Guvern alaltaieri, prin Hotarire, scolilor din intreaga tara au stirnit multe si intense discutii la nivel national. Presa centrala a relatat ca, in multe judete, sume importante din banii guvernamentali au ajuns in colegiile parlamentarilor PDL.

Potrivit cotidianului "Evenimentul zilei", fiecare parlamenar PDL ar fi avut dreptul sa propuna lucrari la scoli din colegiul sau in valoare de 250.000 lei noi, propuneri care ar fi fost apoi centralizate la inspectoratele scolare, ajungind apoi la Ministerul Educatiei.

In topul alocarilor bugetare se numara, la nivel national, colegiile ministrilor Traian Igas (Arad), Anca Boagiu (Bucuresti), Gheorghe Ialomiteanu (Brasov), in calitatea lor de parlamentari PDL. Cum stau insa lucrurile in judetul Iasi? Aici, prin hotarirea de Guvern intrata in vigoare in aceasta saptamina s-au alocat in jur de 3,17 milioane lei. Din acesti bani vor fi finantate lucrari la 14 scoli din colegii PDL, 6 din colegiul UNPR, 8 din colegii PSD, 8 PNL si 3 din colegiul independent. In total, au primit finantare pentru diferite lucrari de investitii un numar de 39 de unitati de invatamint aflate in toate colegiile electorale din judet. In sume, lucrurile par a se schimba: scolile din colegiile Puterii (PDL plus UNPR) au primit 1.409.000 lei (din care 669.000 PDL si 740.000 UNPR), cele ale PSD au primit aproape 1,2 milioane lei, in timp ce cele ale PNL doar 232.000 lei. Suma mare alocata scolilor din colegiile PSD a fost ridicata sus insa de o alocare consistenta, cit aproape jumatate din total: Scoala Buda – Lespezi, cu 500.000 lei, loc in care ar fi fost necesara o interventie urgenta, potrivit ISJ. De asemenea, scolile din colegiul independentului Tudor Ciuhodaru au primit si ele 340.000 lei. Concret, la Colegiul 1, al deputatei UNPR Luminita Iordache, vor ajunge 740.000 lei, bani pentru sase unitati de invatamint. Pentru trei unitati din Colegiul 2 al deputatului PNL Relu Fenechiu s-au alocat 100.000 lei.

Deputatul PDL Petru Movila a cistigat alegerile in Colegiul 3, unde urmeaza sa fie finantate trei unitati de invatamint cu suma de 90.000 lei. O suma importanta, de 401.000 lei, va ajunge in Colegiul 4 al deputatului PSD Vasile Mocanu. Suma va fi distribuita catre patru unitati.

La doua scoli din Colegiul 5, al deputatului PSD Neculai Ratoi, au fost alocate 580.000 lei, iar pentru doua unitati de pe raza Colegiului 6 al deputatului PSD Anghel Stanciu suma de 215.000 lei.

Colegiul 7 al deputatului PNL Cristian Adomnitei va primi 132.000 lei, pentru cinci unitati de invatamint. In Colegiul 8, al deputatului independent Tudor Ciuhodaru, se vor finanta lucrari la trei unitati de invatamint cu suma de 340.000 lei.

Guvernul a alocat bani, 50.000 lei, pentru o singura scoala din Colegiul 9 al deputatului PDL Daniel Oajdea, dar pentru cinci unitati de invatamint din Colegiul 10, al deputatului PDL Marius Spinu s-au alocat 283.000 lei.

Pe raza Colegiului 11, al deputatului PDL Cristina Dobre, se vor finanta lucrari la trei unitati cu 206.000 lei. Guvernul PDL a alocat cei mai putini bani pentru Colegiul 12, al deputatului democrat liberal Nicusor Paduraru. Aici, doua unitati de invatamint vor primi 40.000 lei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii