Gradinitele particulare au rasarit in acest an ca ciupercile dupa ploaie

Subtitlu

joi, 01 octombrie 2009, 17:17
5 MIN
 Gradinitele particulare au rasarit in acest an ca ciupercile dupa ploaie

Criza din gradinitele de stat a determinat mai multe familii si persoane sa se avinte in afaceri si sa deschida gradinite particulare. Numai anul acesta, sapte gradinite noi si-au facut loc pe piata ieseana. Dintre ele, doar una are si autorizatie provizorie de functionare. Celelalte spatii nu functioneaza ca gradinite, ci ca cluburi pentru copii sau after school-uri. Toate asteapta insa autorizatie de functionare provizorie de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamint Preuniversitar (ARACIP), dosarele fiind trimise deja sau vor fi trimise in curind, sustin fondatorii acestor unitati.

"Casuta zinelor", pe Vasile Lupu 

"Anul trecut s- a deschis la Iasi, din cite stiu, doar o gradinita particulara, insa acum numarul lor a crescut foarte mult. Cred ca sint deschise intre 8 si 10 gradinite in Iasi. Este foarte greu si multe dintre ele se vor inchide probabil dupa 2-3 luni de functionare pentru ca nu mai exista piata de anul trecut, iar cheltuielile lunare sint foarte mari", a explicat Iulian Postolache, proprietarul gradinitei "Casuta Zinelor" de pe strada Vasile Lupu. El a deschis gradinita acum o saptamina, insa functioneaza ca club pentru copii, nu ca gradinita pentru ca nu are inca aviz de functionare provizorie.

"Noi functionam ca club pentru copii pentru ca inca nu am primit autorizatie de la ARACIP. Avem dosarul gata, dar abia in decembrie vom primi o vizita de la Bucuresti pentru autorizatia provizorie. Autorizatia permanenta poate fi luata abia dupa ce termina cursurile minim o serie de copilasi, adica dupa 4 sau 5 ani", a adaugat Postolache, care spune ca a investit pina acum in gradinita zeci de mii de euro, aducind multe materiale, sustine el, din strainatate.

"Inca mai avem de lucru si speram ca in scurt timp sa terminam. La noi sint conditii foarte bune, este un loc putin mai pretentios, iar parintii care intra aici si vad care sint conditiile sint incintati. Vara aceasta doi psihologi angajati de noi au intervievat aproximativ 300 de persoane pentru postul de educatoare pentru ca dorim sa avem ce este mai bun pentru copii", a explicat Postolache, care a deschis gradinita pentru ca are si el doi copii si doreste pentru ei cele mai bune conditii.

"Nu stiu exact citi bani am investit pentru ca inca nu am tras linie. Abia prin decembrie voi putea da o cifra. Dar, daca iau in considerare faptul ca numai casa in care functionam are 300 metri patrati si valoreaza aproximativ 300.000 de euro, cred ca suma va fi destul de mare. Oricum, in prezent mergem pe minus", a spus Postolache, care este profesor de meserie. De gradinita se ocupa impreuna cu sotia sa, Roxana Postolache.

Pina la autorizare, Gradinitele se vor numi "Cluburi"

Si Dan Alexa a investit pina acum 70.000 de euro in Gradinita Kitty din Nicolina 1. "Desi firma se numeste S.C. Gradinita Kitty S.R.L inca nu avem si aceasta activitate, de gradinita. Noi ne-am inregistrat la Camera de Comert doar cu doua activitati: club pentru copii si after school. Asteptam sa primim autorizatie de la ARACIP. Stiu ca dosarul este in curs de trimitere", a explicat Dan Alexa.

In prezent, parintii care au copii la aceasta gradinita au incheiat cu proprietarii contracte pentru club sau after school. "Parintii cunosc situatia si in clipa in care vom primi autorizatie vom schimba contractele. Noi avem educatori specializati aici, asistente medicale, iar conditiile sint foarte bune", a adaugat Alexa.

Ca si in cazul familiei Postolache, Gradinita Kitty este o afacere de familie, pe care Alexa a conceput-o pentru "a oferi familiei mele o altfel de viata".

In schimb, Oana Hulub trage singura pentru a-si acoperi cheltuielile pe chirie si pe rata pe care a facut-o anul trecut la banca pentru a-si deschide un after school si loc de joaca pentru copii. Ea a deschis gradinita "Casuta din povesti" de pe strada Sfintul Andrei, insa acum se zbate sa primeasca autorizatie de functionare pentru aceasta. "Noi am functionat anul trecut doar ca after school si loc de joaca si pentru petreceri, insa anul acesta ma zbat sa primesc autorizatie pentru gradinita pe care o deschid doar ca sa am o oarecare singuranta ca imi voi putea plati chiria si rata pe care am facut-o la banca pentru a putea amenaja locul", a spus Oana Hulub. Ea mai asteapta din partea Directiei de Sanate Publica o autorizatie pentru a putea trimite dosarul la ARACIP.

Singura autorizata este Gradinita "Degetel"

In prezent, 11 prescolari vin la "Casuta zinelor". "La gradinita, practic nu am dat drumul. Astept sa trimit dosarul la ARACIP. Copilasii care sint deja la noi sint doar intr-o perioada de acomodare", motiveaza si Hulub, de la "Casuta din povesti", unde erau miercuri doar 7 copii.

Tot miercuri, la gradinita "Lumea Copiilor" de pe strada Ion Creanga se juca in una dintre cele cinci sali, amenajate pe trei nivele, un singur copil. "Spatiul a fost terminat de amenajat de pe 1 septembrie, insa oficial vom da drumul astazi. Ne-am propus sa deschidem anul acesta sapte grupe insa dam drumul doar cu trei. Fiecare grupa va avea cam 10-15 copii. Avem deja completate fisele de inscriere", a explicat Corina Marcu, directorul gradinitei al carei proprietar este Constantin Aftanase.

Nici aceasta gradinita nu are aviz de functionare, insa conducerea ei a trimis luni la ARACIP dosarul pentru autorizatia provizorie si spera ca in 3-4 saptamini sa primeasca comisia: "Nu avem ce face, trebuie sa dam drumul pentru ca nu dorim sa pierdem copiii care s-au inscris deja. Sintem la zi cu toate avizele de la Iasi. Ii asteptam pe cei de la ARACIP".

In aceeasi situatie se afla si gradinitele deschise tot anul acesta „Angel Kids" de pe strada Aeroportului sau "Hop Scoutch" din satul Dancu, comuna Holboca. Singura care a obtinut avizul provizoriu de functionare de la ARACIP este gradinita "Degetel" de pe strada Vovideniei, dupa cum confirma conducerea Inspectoratului Scolar.

"Singura gradinita care are aviz de functionare provizorie de la ARACIP este gradinita «Degetel». Celelalte unitati  nou infiintate nu au. In aceste conditii ele nu au dreptul sa faca inscrieri. Daca au facut-o si desfasoara aceasta activitate, practica o activitate ilegala care este de competenta justitiei, nu a Inspectoratului Scolar Judetean", a explicat Seryl Talpalaru, inspector scolar general.

Pina cind se vor trezi la usa gradinitelor cu membrii ARACIP, gradinitele particulare nou deschise vor functiona sub diferite forme si formule la limita legii.

Comentarii