Investitiile universitatilor au inghetat din cauza crizei

miercuri, 24 iunie 2009, 20:04
4 MIN
 Investitiile universitatilor au inghetat din cauza crizei

Criza aproape a blocat proiectele de investitii ale universitatilor iesene. Majoritatea lucrarilor efectuate pe parcursul acestui an s-au facut in principal din fonduri proprii. Desi planurile de investitii cuprind sume de 6 ori, sau chiar de 10 ori, mai mici fata de anul trecut, universitarii nu au primit pina in prezent decit o parte foarte mica din sumele prognozate.

Universitatea "Cuza" a primit un leu din 20 pentru 2009

Universitatea "A.I. Cuza" ar trebui sa primeasca de la Ministerul Educatiei in acest an 10 milioane de lei pentru lucrarile de investitii, consolidari sau reabilitari. Suma curpinsa in fila de plan pentru lucrarile din 2009 este de sase ori mai mica fata de sumele cheltuite anul trecut, cind institutia a primit 61 milioane de lei. "Am primit pina acum 500.000 lei noi pentru lucrarile de anul acesta. Au mai venit 4 milioane de lei, pentru restul lucrarilor executate in 2008, suma restanta. Anul asta, alocatiile au scazut dramatic. Speram ca macar acesti 10 milioane de lei sa-i primim", a declarat Bogdan Plescan, directorul general administrativ.

Lucrarile de pina acum, respectiv modernizarea aripii vestice a corpului A, reabilitarea caminului C3 si a corpului I, de linga Cantina "Titu Maiorescu" s-au facut practic din venituri proprii.

Tot din venituri proprii, universitatea si-a propus sa realizeze proiectele tehnice pentru reamenjarea parcurilor din "Titu Miorescu" si din fata corpului B, o serie de reamenajari in Gradina Botanica, proiectul tehnic pentru corpul E si pentru extinderea corpului B.

Pe lista de asteptare se afla consolidarea corpului A, aripile de nord si de est, consolidarea corpului B, reabilitarea observatorului astronomic si consolidarea Muzeului de Istorie Naturala. Aici se adauga planul de realizare a doua cladiri noi pentru stiintele exacte si pentru stiintele naturale, in Gradina Botanica si consolidarea caminului C5. "Acestea sint prioritatile, dar trebuie sa vedem si ce posibilitati financiare avem", a spus Bogdan Plescan.

"Criza ne-a prins cu garda jos"

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, lucrarile de investitii au fost cuprinse in fila de plan cu 24 milioane de lei. "Am primit 12 milioane de lei pina acum, pentru soldul de anul trecut. Pentru lucrarile de anul acesta n-am primit nici un ban", a spus prof.dr. Valeriu Cotea, rectorul universitatii. De o luna de zile, lucrarile de reamenjare a corpului Facultatii de Zootehnie s-au oprit, ca si lucrarile de mansardare a corpului principal. Fostele ateliere din spatele Catedrei de Mecanizare, ce urmau a fi transformate intr-o cladire a editurii, sint acum acoperite cu o folie de nailon. "S-a consolidat cladirea si urma sa se faca o mansarda. Am turnat placa si stam de doua luni asa", a declarat Valeriu Cotea.

Continua doar lucrarile de constructie la caminul C5 si cele de la sediul cladirii pentru specializarea Tehnica Prelucrarii Produselor Agricole (TPPA). "Sediul nou pentru TPPA este la fundatie. Turnam placa pentru parter si o sa ramina asa. Incercam sa aducem lucrarile la un nivel de conservare, pentru ca ne-ar fi costat mai mult daca opream de tot lucrarile aici", a spus rectorul Valeriu Cotea. Aceasta este si situatia lucrarilor de la pavilionul Facultatii de Medicina Veterinara.

Lucrarile mai continua la baza hipica, de pe Aleea Sadoveanu, dar tot intr-un ritm scazut. "Se lucreaza deocamdata la amenajarea terenului. Urmeaza sa fie aici un laborator de cabaline, pentru diciplina echitatie. Ne-am propus sa terminam lucrarile in doi ani, am inceput anul acesta. Ritmul s-a redus insa mult sub jumatate", a spus Valeriu Cotea.

Numai la una din cele doua sere aflate in proces de modernizare se mai lucreaza. Proiectul de reamenjare a serei mari este inca pe lista de asteptare, ca si constructia unui fitotron, unde plantele ar urma sa se dezvolte intr-un mediu reglat artificial. "Criza ne-a prins un pic cu garda jos, pentru ca eram cu toate lucrarile incepute, iar bani am primit cu tiriita de la minister. Unele firme au plecat, muncitorii n-au mai rezistat", a declarat prof.dr. Valeriu Cotea.

Lucrarile sint incetinite si la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi". "S-a aprobat fila de plan, dar n-au venit banii", spune prorectorul pe strategii universitare, prof.dr. Spiridon Cretu. Lucrarile de la bazinul de inot vor continua cel mai probabil si in anul urmator. Proiectul de 17,5 milioane de euro din fonduri structurale pentru reabilitarea Campusului "Tudor Vladimirescu", cistigat anul trecut, se afla totusi in desfasurare. "Proiectul tehnic a fost aprobat. Sintem in faza de semnare a contractului cu Ministerul Dezvoltarii, dupa care o sa urmeze licitatia pentru atribuirea lucrarilor", a spus Cretu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii