Maririle salariale ale dascalilor contin mai multe necunoscute

miercuri, 10 ianuarie 2007, 22:19
2 MIN
 Maririle salariale ale dascalilor contin mai multe necunoscute

Dascalii sint confuzionati de mesajele primite de la nivelul Guvernului in legatura cu majorarile salariale promise in urma grevei. De exemplu, profesorii nu stiu nici acum daca vor primi salarii mai mari din ianuarie 2007, asa cum negociasera initial sindicatele, sau din luna aprilie ca salariatii din celelalte sectoare bugetare.

Luna in care va fi facuta majorarea presupune aparitia unei probleme pe care sindicalistii au semnalat-o imediat. Este vorba despre suma de bani care ar ramine Guvernului in cazul in care ar fi aminata acordarea cresterii salariale. „Daca vom primi banii in doua transe, 7% in aprilie si 15% in octombrie, asta ar duce la o cheltuiala de doar 115 milioane RON din partea Guvernului", a declarat Violeta Amariei, liderul Aliantei Sindicale „Gheorghe Asachi".

In legea bugetului a fost aprobat la sfirsitul anului trecut transferul a 420 de milioane RON de la capitolul investitii, la capitolul cheltuieli personal. Aceasta suma ar putea fi absorbita de cresterea salariala doar in cazul in care pasii de majorare a lefurilor cadrelor didactice ar fi de 4% in plus, in ianuarie, 7%, in aprilie si 11%, in octombrie. „Cheltuieli de personal nu inseamna doar salarii. Ramine sa vedem cum vor fi impartiti banii in functie de deciziile Ministerului Muncii, al Finantelor si al Educatiei. Cert este ca in cazul in care vom primi bani in plus abia din aprilie, majorarea reala nu va fi nici intr-un caz de 22% asa cum anunta Tariceanu, ci daca facem media ponderala, vom ajunge abia la putin peste 10 procente", a mai precizat Violeta Amariei.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei „Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu chiar a si amenintat Guvernul ca il va da in judecata daca nu va respecta acordul initial.

In urma negocierilor de anul trecut, dascalii au obtinut majorarea salariilor cu 22%. Asta inseamna ca la sfirsitul anului, un profesor debutant care are acum un salariu de baza net de 520 RON ar trebui sa aiba in plus in buzunar 110 RON, iar un profesor cu gradul I si vechime de 15 ani, care are un salariu de baza net de circa 700 RON, va avea la final de an 850 RON salariu de baza.

La aceasta se adauga sporurile aferente, de la caz la caz. Dascalii spera ca la inceputul saptaminii viitoare, dupa intilnirea reprezentantilor Ministerului Educatiei si ai inspectoratelor scolare, programate pentru vineri si simbata, sa afle toate detaliile privind majorarea salariala promisa si pe care o asteapta.

Comentarii