Noua lege a educatiei trimite iesenii sa faca doctoratul la Cluj sau Bucuresti

duminică, 21 august 2011, 11:58
3 MIN
 Noua lege a educatiei trimite iesenii sa faca doctoratul la Cluj sau Bucuresti

Intentia Ministerului Educatiei de a reduce drastic numarul universitatilor care vor organiza Scoli Doctorale si chiar mastere stirneste incertitudini in rindul institutiilor de invatamant superior din Iasi. Potrivit unor surse oficiale citate in presa centrala, doar 12 universitati vor fi acreditate pentru studii doctorale la nivel national.

Mult asteptata clasificare prevazuta in noua Lege a Educatiei, de care va depinde si modul de organizare a studiilor universitare (licenta, master, doctorat) si care nu a fost inca finalizata de Ministerul Educatiei, imparte institutiile in trei categorii: «centrate pe educatie», «de educatie si cercetare stiintifica» sau «de educatie si creatie artistica», si «de cercetare avansata si educatie». Ultima categorie este si cea mai rivnita, si asta deoarece ofera posibilitatea de a organiza doctorate.

Daca institutia de invatamint superior nu are aceasta categorie, pierd in primul rind studentii acesteia, care vor trebui sa faca foarte probabil naveta in alt centru universitar daca vor dori sa faca doctoratul dupa absolvire.

Pe de alta parte, pierd si cadrele didactice care aveau dreptul de a conduce doctorate, numarul acestora fiind unul considerabil in acest moment, iar sumele cistigate in aceasta calitate fiind de asemenea deloc de neglijat.

Doar doua universitati din cinci?

In acest moment, in Iasi, toate cele cinci universitati de stat pot organiza atit studii de master, cit si scoli doctorale. Daca insa la nivel national vor fi doar 12 universitati care vor mai putea organiza doctorate, aceasta ar insemna, practic, ca in Iasi ar mai putea ramine doua, maximum trei universitati care ar putea fi in aceasta categorie, "de cercetare avansata si educatie". Cel mai probabil, de pe aceasta lista scurta nu ar putea lipsi "Cuza" si UTI. Va mai fi inca una? Care va fi aceea? Iata doua intrebari al caror raspuns este asteptat cu mari emotii de sute de studenti si zeci de cadre didactice.

In Iasi, universitatile care se pregatesc deja sa-si primeasca viitorii doctoranzi, – chiar si fara decizia finala a Ministerului -, sint, asadar, Universitatea "Al.I Cuza" (UAIC) si Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI). "Universitatea noastra cred ca va fi una dintre cele care vor avea doctorate. Daca nu organizeaza o universitate performanta, atunci cine?", a precizat rectorul UTI, Ion Giurma.

Situatia este si mai buna la "Cuza", singura institutie de invatamint superior din tara care a anuntat domeniile si numarul de locuri, fie ele si cu un caracter pur informativ si fara certitudinea ca vor ramine neschimbate. "Cred ca nici Ministerul nu stie exact care va fi situatia, si cred ca sintem singura universitate care ne-am permis riscul de a face publice aceste date. Dar ne-am bazat si pe faptul ca vom fi pe lista", a declarat Gheorghe Iacob, prorector Programe Masterat si Doctorat de la "Cuza".

La Cluj sau la Bucuresti

Avind in vedere transformarea academica pusa la cale de Ministrul Educatiei, celelalte universitati din tara sint reticente in ceea ce priveste informatiile legate de organizarea inscrierilor la doctorat. "Cele mai noi informatii pe care le avem sint cele din septembrie 2010. Nu putem da locuri estimative atita vreme cit nu avem nici o decizie oficiala. In momentul in care vom avea aceste date, le vom pune si pe site-ul universitatii si vom incerca sa le transmitem mai departe la cei direct vizati", a explicat Cristina Nistor, purtator de cuvint al Universitatii Babes – Bolyai din Cluj.

In timp ce unele universitati isi vor pierde acreditarea pentru doctorate, altele vor avea din septembrie un numar mai mare de doctoranzi. "Fiecare va avea locul de perfectionare acolo unde il va gasi; daca nu in Iasi, atunci poate la Cluj sau Bucuresti. Vor exista nemultumiri si disfunctionalitati, dar trebuie sa ne supunem rigorilor legii", este de parere Vasile Vintu, prorector cu activitatea didactica al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.

O alta problema pusa in discutie la nivel national este numarul de locuri scoase la concurs pentru doctoranzi. S-a vehiculat ca acesta coincide cu cel care a fost aprobat si anul trecut (3.500), ceea ce inseamna ca exista probabilitatea sa fie la fel de multi doctoranzi. Numai ca acestia vor avea de ales dintre mai putine universitati. "Cuza a primit tot timpul intre 100 si 400 de locuri, dar, odata cu reducerea numarului universitatilor care vor organiza doctorate, vor fi intre 300 si 400 de locuri la buget, sau chiar mai multe", a adaugat prorectorul Iacob.

Comentarii