Surprize mari in alegerile de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

miercuri, 30 ianuarie 2008, 22:44
6 MIN
 Surprize mari in alegerile de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" s-a incheiat ieri cea de-a doua etapa a alegerilor academice – pentru decanii facultatilor si reprezentantii acestora in senatul academic – in urma careia s-a conturat in linii mari scena conducerii pe urmatorii patru ani. Surprizele nu au intirziat insa sa apara. Unii dintre candidatii vehiculati pentru functia de rector, de-abia au reusit sa intre in Senat, in timp ce candidati neasteptati vor participa la marea batalie pentru scaunul rectorului. Daca nume mari ale universitatii precum Henri Luchian, Constantin Salavastru, sau Vasile Cocris erau considerati posibili succesori, cu totii cu mari sanse, ai rectorului Dumitru Oprea, nici unul dintre acestia nu a fost propus macar de facultatile din care fac parte pentru sefia universitatii. Consiliile profesorale au preferat, se pare, alte variante.

Cea mai mare surpriza: Henri Luchian

Cele mai mari surprize au venit chiar din aceasta zona, a propunerilor facute de facultati pentru functia de rector. Nominalizarile s-au facut la toate facultatile, potrivit cutumei, in sedinta in care au fost alesi decanii. Obligatoriu, candidatii la rector trebuie sa fie membri ai Senatului.

Regulamentul stabileste ca fiecare facultate poate face o singura propunere pentru functia de rector, insa vor fi acceptate si auto-propuneri din partea altor membri ai senatului. Inca de la sfirsitul anului trecut, se zvonea in toata comunitatea academica numele prorectorului pentru Relatii Internationale, prof.dr. Henri Luchian, ca viitor rector al universitatii „Cuza".

In mod surprinzator insa, el nu a fost si preferatul colegilor de la Facultatea de Informatica pentru aceasta functie. Consiliul profesoral de la Informatica il sustine la functia de rector pe prof.dr. Dan Cristea, prodecanul nou ales al facultatii. Aceasta nu inseamna insa ca Henri Luchian, ales de asemenea membru al Senatului, nu va avea dreptul sa candideze la rector.

Actualmente prorector cu relatiile internationale, Henri Luchian nu a confirmat inca daca isi va depune sau nu proiectul managerial. Surse din universitate spun insa ca nu o va face, el mizind pe sustinerea pentru un nou mandat de prorector.

Constantin Salavastru: dubla infringere

Un alt rezultat neasteptat vizeaza esecul actualului prorector cu activitatea didactica, prof.dr. Constantin Salavastru, in alegerile pentru  functia de decan al Facultatii de Filosofie.

Ca si profesorul Luchian, profesorul Salavastru era creditat cu sanse reale de a fi ales rector. Alegerile au aratat ca nu a reusit sa fie ales nu doar decan – functie in care a fost investit prof.dr. Nicu Gavriluta – dar nici macar reprezentant al facultatii la functia de rector, unde a fost votat, inopinat, prof.dr. George Poede. „Voi candida pentru functia de rector, desi eu intentionam sa candidez numai pentru functia de decan", afirma prof. dr. Poede, ales in cursul zilei de ieri prodecan al facultatii si totodata director al departamentului profesional de la Filosofie.

Profesorul Salavastru, care, de asemenea, nu a precizat inca ce va face in continuare, este de presupus – sustin mai multi profesori de la "Cuza" ca va face echipa, in acelasi post de prorector cu activitatea didactica, impreuna cu Henri Luchian.

Un alt prorector al universitatii, care era de asteptat sa candideze macar la functii de conducere in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, din care face parte, functii ce i-ar fi permis sa acceada apoi la inca un mandat de prorector, este prof.dr. Luminita Iacob.  Ea a refuzat sa mai faca parte chiar si din consiliul facultatii. „Personal, cred ca studentii au nevoie de o persoana mai tinara care sa-i reprezinte", a motivat prof.dr. Luminita Iacob decizia pe care a luat-o.

Vasile Cocris a lasat cioara din mina pentru vrabia de pe gard

Nici prof.dr. Vasile Cocris, fostul decan al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor nu se afla pe nici una din cele doua liste – a decanilor si a candidatilor pentru functia de rector – desi in numele amicitiei dintre el si actualul rector, prof.dr. Dumitru Oprea, si totodata ca reprezentant al facultatii celei mai puternice si extinse de la "Cuza", era de asteptat sa-l urmeze la conducerea universitatii.

Vasile Cocris a fost ales ca membru al Senatului, dar facultatea il sustine la functia suprema pe prof.dr. Vasile Isan, cotat la ora actuala cu cele mai multe sanse de reusita. Cocris are teoretic dreptul de a candida la rector, insa, fapt de notorietate la "Cuza", nu doreste sa o faca.

Surse din universitate spun ca Vasile Cocris si-ar pastra energia pentru mandatul de viceprimar al Iasului, in cazul victoriei lui Dumitru Oprea in alegerile pentru primarie.

"S-a votat cu picioarele"

Ultimul concurent, si acesta neasteptat, in marea cursa finala a fost ales din partea Facultatii de Matematica, atit pentru conducerea facultatii cit si pentru cea a universitatii: prof.dr. Ovidiu Cirja. „Imi voi depune candidatura pentru functia de rector deoarece cred ca in primul rind este obligatia mea morala, avind in vedere propunerea facultatii", a declarat el.

In schimb, un alt decan, cu ambitii de a fi rector si cotat ca viitor prorector aproape sigur, nu a primit votul de incredere nici macar pentru a fi membru al consiliului profesoral al facultatii: cel care a primit aceasta lovitura neasteptata este fostul decan al Facultatii de Geografie si Geologie, prof.dr. Constantin Rusu.

Chiar daca consiliul facultatii are nu mai putin de 23 de membri, Constantin Rusu nu a fost votat pe nici unul din cele 23 de locuri, ceea ce nu ii mai permite sa fie nici in Senat: „Nu s-a votat nici cu inima, nici cu mintea, ci, mai degraba cu picioarele. Sint mihnit ca programul meu managerial nu a fost apreciat de catre cei care m-au votat", a declarat prof.dr. Constantin Rusu.

Sapte decani noi, opt decani vechi

In ciuda acestor surprize, la etapa alegerilor pentru decani a cistigat nu schimbarea, ci continuitatea. Opt facultati din totalul celor 15 si-au pastrat conducerile.

Facultatea de Drept – pe prof.dr. Tudorel Toader, Facultatea de Istorie – prof.dr. Florin Platon, la Facultatea de Biologie -prof.dr. Ioan Moglan, la Facultatea de Fizica – prof.dr. Mihai Toma, la Facultatile de Teologie Romano-Catolica si Teologie Ortodoxa – prof.dr. preot Emil Dumea si prof. dr. Viorel Sava si in cele din urma prof.dr. Ovidiu Cirja si prof.dr. Gheorghe Grigoras care isi vor continua programele manageriale la Facultatile de Matematica si Informatica.

La Facultatile cu cea mai mare masa de studenti, respectiv FEEA si Filosofie vor prelua functiile de conducere fostii prodecani, respectiv prof. dr. Dinu Airinei si prof.dr. Nicu Gavriluta. „Vreau sa fiu un decan respectat in primul rind pentru realizarile pe care le voi face in facultate", a  declarat prof.dr. Nicu Gavriluta, care si-a marcat ca principal obiectiv cresterea salariilor spre nivelul mediu, in special pentru asistenti si preparatori.

Si Facultatea de Litere va avea un nou decan, respectiv prof.dr. Stefan Avadanei , care va relua conducerea facultatii dupa 10 ani de la incheierea aceluiasi mandat.

La Facultatea de Geografie si Geologie s-a ales decanul din partea Departamentului de Geologie, desi cei mai multi studenti sint incadrati in celalalt departament al facultatii, respectiv Geografie. Astfel noul decan este prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu.

La Facultatea de Educatie Fizica si Sport a fost ales ca decan conf.dr. Marin Chirazi, fiind si singurul candidat. Tot un singur candidat a fost si la Facultatea de Psihologie, unde a fost ales prof.dr. Ioan Dafinoiu, fostul decan al facultatii, prof.dr. Teodor Cozma devenind director al Departamentului pedagogic de pregatire a cadrelor didactice.

La ultima facultate, Facultatea de Chimie, a fost ales ca decan conf.dr. Dumitru Ginju, cistigind alegerile la limita, dupa o lupta strinsa pe parcursul a doua tururi de scrutin, in defavoarea prof.dr. Ionel Mangalagiu. „Prof.dr. Dumitru Ginju a cistigat alegerile obtinind jumatate din voturi plus unu, respectiv 25 de voturi, exact cit trebuia pentru a cistiga alegerile", a precizat prof. dr. Ionel Mangalagiu.

Comentarii