Toate scolile de arte si meserii intra in lichidare

luni, 23 februarie 2009, 17:28
3 MIN
 Toate scolile de arte si meserii intra in lichidare

Planul de scolarizare pentru anul scolar viitor este cu un pas inaintea legii invatamintului preuniversitar. In cifrele de scolarizare de la nivel national aprobate deja in Hotarire de Guvern, scolile de arte si meserii nu se mai regasesc. Cu alte cuvinte, vor intra in lichidare. Consecinta este ca elevii nu vor mai iesi cu calificari in vreo meserie dupa 10 clase, ci abia dupa invatamintul obligatoriu (de 10 clase) vor trebui sa se hotarasca ce sa faca in viitor.

De asemenea, vor disparea o serie dintre posturile profesorilor ingineri sau maistri.  Si Legea invatamintului preuniversitar cuprindea desfiintarea treptata a SAM-urilor, insa actuala hotarire de guvern urmeaza sa fie luata in discutie pina in luna aprilie.

Inspectoratul Scolar Judetean propusese pentru anul scolar viitor 111 clase a noua in cadrul scolilor de arte si meserii iesene. Adica locuri pentru peste 2.000 de elevi.

Potrivit Hotaririi de Guvern nr. 77 din 11 februarie 2009, disparitia claselor de SAM a fost compensata cu suplimentarea locurilor la licee. Inspectoratul Scolar Judetean asteapta inca aprobarea planului de scolarizare pentru judetul Iasi, unde fenomenul de la nivel national va fi tradus in cifre la nivelul judetului.

Probleme mari la tara

"Problema este in cazul elevilor cu posibilitati materiale reduse pe care parintii nu ii pot sustine la liceu. Or, in comunele iesene sint putine licee. Deja am solicitari de la parinti pentru a primi copiii in scoala din clasa a zecea, cu toate ca au reusit la liceu la Iasi, la Hirlau ori chiar la Tirgu Frumos. Nu au bani sa-i tina", a semnalat una dintre posibilele probleme Gheorghe Belcescu, directorul SAM Cotnari.

La Cotnari, in clasele scolii de arte si meserii invata acum 41 de elevi de clasa a noua si a zecea, care vor iesi cu specializari legate de domeniul horticulturii. De altfel, cele mai multe scoli de arte si meserii functioneaza in mediul rural, in comune sau chiar in sate, pe linga scolile cu clase I-VIII. Asa se face ca multe dintre specializarile de pe diplomele absolventilor nu reprezentau decit "simulacre".

"Poate este mai bine ca se desfiinteaza. La tara nu sint agenti economici, poate nici personal calificat. Copiii acestia aveau oricum putine sanse sa se integreze pe piata muncii cu calificarile obtinute", a declarat Gheorghe Hogas, directorul SAM Miroslovesti.

In aceasta comuna funtioneaza in prezent 3 clase in cadrul SAM, cu 59 de elevi in total, pe specializari legate de materiale de constructii si agricultura.

"Decizia este in favoarea elevului"

Odata cu desfiintarea scolilor de arte si meserii, ca forma de invatamint, unii maistri si profesori ingineri isi vor pierde locul de munca. Aceasta este principala problema care ii macina pe sindicalistii din educatie. De exemplu, la SAM Miroslovesti predau disciplinele de specialitate doi profesori si doi maistri instructori.

"Educatia de calitate se face urmarind traseul cel mai important pentru elev. Profesorii sint in slujba elevilor, iar aceasta masura, de a desfiinta scolile de arte si meserii, este in favoarea elevilor. Scolile de arte si meserii aveau ca hiba in multe locuri chiar resursa umana slaba, dotarile precare sau lipsa agentilor economici", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Si totusi ce se va intimpla cu elevii care nu vor intra la liceu sau care nu au bani sa urmeze studiile la un liceu chiar din apropierea comunei sau satului in care s-a nascut? "Urmeaza sa analizam efectele desfiintarii scolilor de arte si meserii. Invatamintul obligatoriu ramine de 10 clase, astfel incit elevii care nu intra la liceu vor fi scolarizati in cursul secundar inferior, diferenta fiind ca orele vor fi mai curind de cultura generala, nu vor mai iesi cu o specializare, dar vor face si ore de educatie tehnologica, tot la ei in sat. Va fi probabil o schimbare de titulatura a unitatii de invatamint", a mai explicat inspectorul general Camelia Gavrila.

In prezent, in judetul Iasi functioneaza 53 de scoli de arte si meserii, in clasa a noua SAM fiind inscrisi peste 2.700 de elevi.

Comentarii