Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Toate scolile de arte si meserii intra in lichidare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Planul de scolarizare pentru anul scolar viitor este cu un pas inaintea legii invatamintului preuniversitar. In cifrele de scolarizare de la nivel national aprobate deja in Hotarire de Guvern, scolile de arte si meserii nu se mai regasesc. Cu alte cuvinte, vor intra in lichidare. Consecinta este ca elevii nu vor mai iesi cu calificari in vreo meserie dupa 10 clase, ci abia dupa invatamintul obligatoriu (de 10 clase) vor trebui sa se hotarasca ce sa faca in viitor.

    De asemenea, vor disparea o serie dintre posturile profesorilor ingineri sau maistri.  Si Legea invatamintului preuniversitar cuprindea desfiintarea treptata a SAM-urilor, insa actuala hotarire de guvern urmeaza sa fie luata in discutie pina in luna aprilie.

    Inspectoratul Scolar Judetean propusese pentru anul scolar viitor 111 clase a noua in cadrul scolilor de arte si meserii iesene. Adica locuri pentru peste 2.000 de elevi.

    Potrivit Hotaririi de Guvern nr. 77 din 11 februarie 2009, disparitia claselor de SAM a fost compensata cu suplimentarea locurilor la licee. Inspectoratul Scolar Judetean asteapta inca aprobarea planului de scolarizare pentru judetul Iasi, unde fenomenul de la nivel national va fi tradus in cifre la nivelul judetului.

    Probleme mari la tara

    "Problema este in cazul elevilor cu posibilitati materiale reduse pe care parintii nu ii pot sustine la liceu. Or, in comunele iesene sint putine licee. Deja am solicitari de la parinti pentru a primi copiii in scoala din clasa a zecea, cu toate ca au reusit la liceu la Iasi, la Hirlau ori chiar la Tirgu Frumos. Nu au bani sa-i tina", a semnalat una dintre posibilele probleme Gheorghe Belcescu, directorul SAM Cotnari.

    La Cotnari, in clasele scolii de arte si meserii invata acum 41 de elevi de clasa a noua si a zecea, care vor iesi cu specializari legate de domeniul horticulturii. De altfel, cele mai multe scoli de arte si meserii functioneaza in mediul rural, in comune sau chiar in sate, pe linga scolile cu clase I-VIII. Asa se face ca multe dintre specializarile de pe diplomele absolventilor nu reprezentau decit "simulacre".

    "Poate este mai bine ca se desfiinteaza. La tara nu sint agenti economici, poate nici personal calificat. Copiii acestia aveau oricum putine sanse sa se integreze pe piata muncii cu calificarile obtinute", a declarat Gheorghe Hogas, directorul SAM Miroslovesti.

    In aceasta comuna funtioneaza in prezent 3 clase in cadrul SAM, cu 59 de elevi in total, pe specializari legate de materiale de constructii si agricultura.

    "Decizia este in favoarea elevului"

    Odata cu desfiintarea scolilor de arte si meserii, ca forma de invatamint, unii maistri si profesori ingineri isi vor pierde locul de munca. Aceasta este principala problema care ii macina pe sindicalistii din educatie. De exemplu, la SAM Miroslovesti predau disciplinele de specialitate doi profesori si doi maistri instructori.

    "Educatia de calitate se face urmarind traseul cel mai important pentru elev. Profesorii sint in slujba elevilor, iar aceasta masura, de a desfiinta scolile de arte si meserii, este in favoarea elevilor. Scolile de arte si meserii aveau ca hiba in multe locuri chiar resursa umana slaba, dotarile precare sau lipsa agentilor economici", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

    Si totusi ce se va intimpla cu elevii care nu vor intra la liceu sau care nu au bani sa urmeze studiile la un liceu chiar din apropierea comunei sau satului in care s-a nascut? "Urmeaza sa analizam efectele desfiintarii scolilor de arte si meserii. Invatamintul obligatoriu ramine de 10 clase, astfel incit elevii care nu intra la liceu vor fi scolarizati in cursul secundar inferior, diferenta fiind ca orele vor fi mai curind de cultura generala, nu vor mai iesi cu o specializare, dar vor face si ore de educatie tehnologica, tot la ei in sat. Va fi probabil o schimbare de titulatura a unitatii de invatamint", a mai explicat inspectorul general Camelia Gavrila.

    In prezent, in judetul Iasi functioneaza 53 de scoli de arte si meserii, in clasa a noua SAM fiind inscrisi peste 2.700 de elevi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri