Virozele respiratorii isi fac de cap prin scoli si gradinite

luni, 27 septembrie 2010, 13:43
2 MIN
 Virozele respiratorii isi fac de cap prin scoli si gradinite

Tot mai multi copii ajung la spital din cauza virozelor respiratorii. Numarul micilor pacienti a inceput sa creasca de la inceperea scolii si gradinitei, iar medicii din Spitalul de Copii "Sf. Maria" spun ca s-au inregistrat chiar si cazuri severe de imbolnavire.

Infectiile respiratorii cu care copiii ajung la spital au fost favorizate de schimbarile climaterice si de intrarea copiilor in colectivitati, ceea ce a permis o mai usoara raspindire a infectiilor virale.

"Temperaturile scazute diminueaza capacitatea de aparare a organismului, iar prezenta copiilor in zone aglomerate, ce faciliteaza un contact mai profund, permit virusurilor sa actioneze. In ultima saptamina, aproximativ 30% din pacientii care au ajuns la noi s-au prezentat cu afectiuni respiratorii, de la rinofaringite si angine pina la pneumonii. Afectarea pulmonara a imbracat aspecte destul de severe, cu tulburari respiratorii ce au necesitat tratament de urgenta si internare in spital, uneori chiar la terapie intensiva", a declarat dr. Catalina Ionescu, purtatorul de cuvint al spitalului.

Cei mai afectati copii de aceste probleme au fost prescolari, dar s-au inregistrat pneumonii severe si la copii de virsta scolara. Medicii le recomanda parintilor ca imbracamintea copiilor sa fie adaptata la temperatura mediului ambiant, iar alimentatia sa fie bogata in legume si fructe.

De asemenea, ca masuri de preventie mai sint si evitarea contactului cu persoanele bolnave si masurile de igiena generala. Primele simptome care ar trebui sa atraga atentia parintilor sint tusea, curgerea sau infundarea nasului, ochii lacrimosi, durerea in git.

La aparitia acestor simptome copilul trebuie izolat de colectivitate, trebuie hidratat si hranit cu multe fructe, iar tratamentul medicamentos recomandat de medic este doar cel in care se foloseste paracetamol sau ibuprofen, iar desfundarea nasului se face cu ser fiziologic sau apa de mare. Nu trebuie administrate antibiotice decit la stricta recomandare a medicului. Daca simptomele evolueaza peste trei-patru zile sau sint grave de la inceput, copilul trebuie dus la medicul de familie.

Comentarii