100 de copii ieseni loviti de bacilul Koch

marți, 10 noiembrie 2009, 22:39
10 MIN
 100 de copii ieseni loviti de bacilul Koch

Stau tintuiti la pat si inghit zilnic cite 12 pastile in incercarea de a invinge boala. Senzatia de greata apare numai la simpla vedere a tratamentului complicat, in fiecare dimineata, timp de luni, sau chiar ani. Singura dovada ca inca mai traiesc era tusea ingrozitoare de care nu mai scapa. O tuse puternica si adeseori insotita de expectoratii, singe si un efort mult prea mare de suportat. Somnul si oboseala le acaparase existenta, activitatile de altadata devenisera un chin pentru ei. Pina si urcatul scarilor parea un calvar pentru cei care au vazut moartea cu ochii.

Unii au aminat vizita la doctor din cauza datoriilor si a serviciului. "Ma mai tineam pe picioare inca, dar simteam ca sint grav bolnav. Aveam rate la banci si datorii si nu mi-am permis sa lipsesc de la serviciu ca sa merg la medic", a marturisit Florin Andrei, un barbat de 32 de ani.

Altii s-au imbolnavit din nou dupa ce au renuntat la tratamentul greu de suportat. "Tratamentul te slabeste ingrozitor, trebuie sa ai aportul necesar de alimente sa rezisti. Eu nu l-am avut, am renuntat in ultima luna", a spus Calin Florin, de 52 de ani.

Ei sint bolnavii de tuberculoza, cei care au slabit zeci de kilograme in doar citeva luni. "Avem cazuri foarte grave, mai rau ca acum 100 de ani. Este un subiect dureros, lasat uitarii, iar boala se impinzeste din ce in ce mai mult", a afirmat dr. Mugur Bosinceanu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Boala saraciei, asa cum era numita tuberculoza in anii comunismului, s-a transformat intr-o boala de lux care nu mai alege. Un virus care infecteaza oameni din toate paturile sociale si care distruge vieti, in lipsa unui tratament corect. Moartea este riscul suprem, si nu de putine ori a aratat ca oamenii pot plati cu viata daca ignora boala. Iasul pare a fi un judet in care tuberculoza se extinde ingrijorator.

Numarul bolnavilor, al celor care repeta tratamentul, al celor care mor, toate cifrele sint in crestere, spre deosebire de cele de pe plan national, in scadere. Un pol al saraciei, recunosc medicii, dar in care si cei saraci respira. "Microbul nu alege. Cei saraci imprastie microbul la rindul lor, iar boala prinde toate paturile sociale si toate virstele", a explicat dr. Bogdan Moldoveanu, medic pneumolog in cadrul Sectiei a II-a a Spitalului de Pneumoftiziologie.

A slabit 12 kilograme

Florin Andrei este un barbat in virsta de 32 de ani care a slabit nu mai putin de 12 kilograme in citeva luni. De la 70 de kilograme, cit cintarea in mod normal, a ajuns la 58 in momentul internarii in spital. Urmele calvarului prin care a trecut inca mai sint vizibile. Fata ii este trasa si ii poti observa cu usurinta oasele. Corpul ii tremura si din cind in cind ii vine inca sa tuseasca. Se abtine cu greu si continua conversatia, ca si cum ar vrea sa ignore semnalele bolii. Este palid, dar constient de starea lui de sanatate. Ochii mici si caprui lucesc insa si parca sint singurii care arata lupta si dorinta de a trai. Florin are aproape 2 luni de cind se afla in spital si isi asteapta cu nerabdare ziua in care analizele vor fi bune. Ziua in care bacteria nu ii va mai afecta plaminii. Saptamina aceasta va afla daca a reusit in prima faza sa inlature virusul si sa nu mai fie contagios.

Spune ca a simtit cum i se scurge viata printre miini cu fiecare zi care trecea. Era constient ca sufera de o boala grava, dar nu a reusit sa ajunga la medic inca de la primele semne. "Aveam febra, mincam din ce in ce mai putin si eram obosit continuu. Vedeam ca ma simt din ce in ce mai rau, ca respir foarte greu si tusesc mult. Pina si sa urc scarile devenise un efort prea mare. O boala de plamini, era clar, de asta sufeream. A trecut mai bine de un an de la primele simptome. Aveam rate la banci si datorii si nu mi-am permis sa lipsesc de la serviciu ca sa merg la medic", a marturisit Florin.

In ziua in care s-a hotarit sa mearga la control a aflat ca era doar la un pas de moarte. "M-a intrebat doctorul de ce nu am mai stat putin acasa, incaltea sa stau de tot. Aveam plaminul drept aproape distrus, boala era intr-un stadiu foarte avansat. Ma mai tineam inca pe picioare, dar simteam ca sint grav bolnav. Asta este, aveam banci de achitat", a adaugat Florin.

Medicul i-a spus ca tratamentul este vital si l-a internat chiar in aceeasi zi in care si-a facut analizele. Sora lui l-a ajutat cu bani pentru a-si plati datoriile, iar ministerul i-a asigurat tratamentul. Are aproape 2 luni de cind ia pastilele si, chiar daca ii este foarte greu, spune ca va urma tratamentul mai mult chiar decit ar trebui. "Iau in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cam 12 pastile. Un pumn de medicamente pe care il inghit tot odata. Mi se face greata numai cind le vad. Ma abtin sa nu vomit si inainte si dupa ce le iau, trebuie sa ma fac sanatos", a continuat Florin.

Barbatul spune ca si fratele sau a suferit de aceasta boala acum 7 ani si s-a tratat la timp. Florin si-a facut atunci analizele si nu suferea de tubercoloza. "Probabil ca aveam bacteria, asa cum multi o au, si s-a declansat boala abia acum, de la stres si griji. Fratele meu nu mai are nimic acum si sper sa trec si eu de boala, sa ma vindec. Iau tratamentul si un an daca trebuie, numai sa imi treaca", a incheiat Florin tremurind.

Barbatul va urma tratamentul minimum 6 luni, spun medicii. Apoi, in urma analizelor, doctorii vor decide daca medicamentele mai sint sau nu necesare. Florin este doar unul dintre bolnavii de tuberculoza. Reprezinta tiparul omului obisnuit, al fiecaruia dintre noi care ar putea afla intr-o zi ca sufera de o boala grava care se transmite pe cale respiratorie.

"Nu mi-am permis alimentele"

Calin Florin este un alt barbat de 52 de ani care a fost diagnosticat cu tuberculoza. El face parte din categoria celor care au renuntat la tratament si au fost loviti din nou de boala. De data aceasta mai grav, cu rezistenta la unele medicamente, si cu o perioada mai lunga de tratament. In functie de evolutie, ar putea lua pastilele chiar si doi ani, iar rata de vindecare scade, spun doctorii. Prima data a avut tuberculoza in anul 2005. Atunci trebuia sa urmeze tratamentul minim, de 6 luni. Pastilele erau insa foarte multe si efectele greu de suportat. "Cel mai important este sa ai locuinta, masa si posibilitatea de a nu face efort. Tratamentul este foarte puternic si iti distruge stomacul, ficatul si alte organe, daca nu ai aportul necesar de alimente. Eu nu mi-am permis sa-mi cumpar alimentele, asa ca am renuntat la tratament in ultima luna", a explicat Calin.

Barbatul nu si-a permis sa urmeze tratamentul pentru ca era sarac. Si-a pierdut familia intr-un accident si apoi locuinta. Trebuia sa munceasca la negru, in constructii, pentru a-si asigura traiul. Anul acesta, boala a recidivat. Conditiile sociale si-au spus cuvintul.

Barbatul pune imbolnavirea pe lipsa unui trai decent si a unui tratament adecvat. "Am venit la spital direct de cind am simtit din nou ca sint bolnav. Am abandonat atunci tratamentul, iar acum este si mai greu. Acelasi plamin sting este afectat si acum va trebui sa iau tratamentul pina in ianuarie. Stau in spital pina atunci, apoi Dumnezeu cu mila", a incheiat Florin. El demonstreaza, asa cum spun si medicii, ca saracia influenteaza imbolnavirea si evolutia totodata.

Bogati sau saraci, cei care sufera de tuberculoza trebuie sa isi urmeze tratamentul lung si agasant. Altfel pot plati cu viata, iar riscul de a raspindi boala si altor persoane este unul permanent, in lipsa tratamentului.

"Se poate ajunge la deces intr-un an sau doi "

Medicii spun ca tuberculoza continua sa faca victime intr-un ritm alarmant. Cazuri din ce in ce mai grave apar in fiecare zi, si nu de putine ori oamenii mor pe patul de spital din cauza stadiului in care se afla. "Tuberculoza infloreste in Romania in continuare. Este o infectie bacteriana, Koch, care se multiplica lent odata ajunsa in organism. Are multiple forme, printre care cea de plamini, si se manifesta prin expectoratii, tuse, probleme respiratorii, complexe pulmonare, chiar si pneumotorax (singe in plamini)", a explicat dr. Mugur Bosinceanu.

Medicii spun ca tratamentul dureaza intre 6 luni si chiar 2 ani si ca boala este perfect vindecabila daca medicamentele sint luate corect.

Tuberculostaticele exista acum si in combinatii, asa ca pacientii pot fi tratati si cu mai putine pastile decit zecile care se administrau in vremea comunismului in fiecare zi. Ingrijorator este ca multi pacienti renunta la tratament atunci cind sint externati. Odata ajunsi acasa incep sa se simta mai bine si au impresia ca nu mai sint necesare medicamentele. "Cel putin 30% din pacienti abandoneaza tratamentul dupa cele 2 luni cit stau in spital pina se negativizeaza rezultatele analizelor. Exista risc foarte mare ca boala sa recidiveze, sa se dezvolte rezistenta la anumite pastile. Se poate ajunge la deces intr-un an sau doi daca se intrerupe tratamentul", a adaugat dr. Bosinceanu.

Boala saraciei, asa cum era numita tuberculoza pe vremea comunismului, s-a transformat insa intr-o boala care si-a facut cuib in toate mediile si virstele. "Este o infectie care se transmite pe cale respiratorie. Am avut si taximetristi, si oameni bogati, persoane publice, tot felul de pacienti, din toate categoriile. Nu mai este o boala a saraciei si poate afecta pe oricine", a incheiat dr. Bosinceanu.

Din boala saraciei s-a transformat intr-o boala de lux

Chiar tratata, cei care au suferit de tuberculoza trebuie sa mearga regulat la analize, pentru ca bacteriile ramin in organism. Persoana nu mai este contagioasa pentru ca bacteriile sint practic adormite, spun medicii. Reimbolnavirea se poate face prin preluarea pe calea respiratorie din nou a bacilului, sau prin redesteptarea lui din organism. Doctorii spun insa ca doar testele ADN pot specifica cu exactitate cum a ajuns persoana sa sufere din nou de tuberculoza, iar la noi in tara aceste teste se realizeaza doar la Bucuresti.

Pacientii internati in spitale si statisticile comparative arata ca judetul Iasi este afectat de tuberculoza anul acesta din ce in ce mai mult. Tratamentele lungi si puternice nici ajung macar sa fie administrate tuturor bolnavilor, pentru ca multi dintre ei ajung in stadii prea avansate sau renunta la medicamente. Si mai dureros este ca incidenta cazurilor noi a crescut cel mai mult in rindul copiilor, spun doctorii, iar asta arata atit gradul de civilizatie si educatie, cit si faptul ca tuberculoza se raspindeste cu repeziciune in toate mediile. Din boala saraciei s-a transformat intr-o boala care nu tine cont de virsta, gen sau bani. O boala care, netratata, distruge viata nu doar a unui om, ci si a celor care intra in contact cu el.

In tara scade media, la Iasi cazurile de TBC se inmultesc

Judetul Iasi pare a fi locul in care tuberculoza nu a mai incetat sa se raspindeasca. Daca Romania ocupa primul loc in Europa in topul bolnavilor de TBC, Iasul se situa anul trecut pe locul 10 in rindul judetelor din tara. Anul acesta, cifrele sint alarmante, iar in cazul copiilor statisticile arata clar ca aproape o treime din cazurile noi din tara provin din Iasi.

La Preventoriul TBC Deleni se afla internati acum aproximativ 100 de copii care au fost tratati sau au fost preluati din focare, iar medicii spun ca de multe ori se lupta cu famiile pentru a le asigura tratamentul in spital. Printre ei se numara si doi gemeni de numai 4 ani, a caror mama a decedat in urma cu 2 luni din cauza tuberculozei.

"In primele 9 luni ale anului 2009 numarul de copii bolnavi a crescut cu 71 fata de aceeasi perioada a anului precedent. S-a ajuns de la 758 la 829, ceea ce s-ar traduce in termeni de incidenta, printr-o crestere corespunzatoare de la 31 la 33,8 de cazuri la suta de mii de locuitori", a declarat dr. Elmira Ibraim, coordonatorul Programului National de Control al Tuberculozei.

Dintre cei 71 de copii diagnosticati anul acesta in toata tara, 20, adica peste 28%, sint din judetul Iasi. Daca pe tara incidenta cazurilor noi a ajuns la 33,8 de cazuri la suta de mii de locuitori, in Iasi a explodat de la 39,3, cit era in primele 9 luni ale anului 2008, la 58.06 de cazuri la suta de mii de locuitori, conform datelor obtinute de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Cifrele arata in rest ca media pe tara este in scadere, dar in Iasi in crestere. Din cele 882 de persoane luate in evidenta anul acesta de catre spital, 659 reprezinta cazuri noi. Cifrele arata o crestere a incidentei in judet fata de acceasi perioada a anului trecut de 0,9 procente, in conditiile in care incidenta pe tara este in scadere cu 4,28 procente, conform datelor obtinute de la Institutul "Marius Nasta" din Bucuresti.

Rata de deces arata ca in judetul Iasi boala face din ce in ce mai multe victime. Nu mai putin de 38 de persoane au decedat anul acesta in judet, in comparatie cu 26 in aceeasi perioada a anului trecut. Rata deceselor a crescut astfel de la 4,1 procente la 6,1 procente. In tara insa, rata deceselor este in scadere, de la 4,8 procente anul trecut la 3,3 procente anul acesta. Nu mai putin de 934 de persoane au fost invinse de boala in toata tara anul trecut, iar anul acesta, numarul celor care au murit se ridica la 623 de oameni.

Medicii spun ca Iasul este un centru cu foarte multa populatie si in care saracia domneste, ca factor agravant al raspindirii bolii. Asta ar explica de ce aproape toate cifrele sint in crestere la Iasi.

Comentarii