17 miliarde date „pe neve” la Primarie

Subtitlu

joi, 11 decembrie 2008, 21:59
5 MIN
 17 miliarde date „pe neve” la Primarie

Nu este scris nici un program, oricit de sumar, nici ce formatii vor cinta in noaptea dintre ani si cit vor costa ele, nimic. Practic, consilierii trebuie sa voteze cu ochii inchisi si sa semneze un "cec in alb" din bani publici, fara sa stie ce cumpara. Asta din cauza ca directorii primarului se comporta de parca n-ar fi stiut din timp ca vin Sarbatorile. Iin tot acest timp, primarul Iasului pare sa fi uitat pentru ce l-au votat iesenii si sta mai mult in Capitala, pe linga negocierile politice pentru posturi in Guvern. "Am ales sa fiu la Bucuresti, in clipa de fata, pentru stabilitate in tara", ne-a declarat el aseara. "Nu se voteaza, nu facem nimic", ameninta Nichita. Ce se va intimpla totusi azi? 

Iesenii si consilierii locali par a fi luati "pe neve" de sefii din Primarie, cu un program de sarbatori facut "pe genunchi". Pentru citeva manifestari adunate pe o bucata de hirtie, alesii locali au fost convocati astazi sa aprobe bugetul pentru sarbatorile de iarna: nu mai putin de 1,7 milioane lei noi. Ieri la prinz, mai toti consilierii locali nici macar nu vazusera proiectul de hotarire.

"Stiu despre ce este vorba, dar nu am vazut un material detaliat pentru acest proiect. Practic, se vrea votarea unei anumite sume pentru Sarbatorile de iarna, asa cum s-a facut si la Sarbatorile Iasului, de Sfinta Parascheva. Nu stiu ce se va intimpla miine (n.r. – azi)", a precizat liberalul Radu Botez, presedintele de sedinta al Consiliului Local Municipal (CLM).

Alesii PDL nu erau nici ei hotariti daca sa ia sau nu parte azi la sedinta extraordinara. Primarul Gheorghe Nichita, preocupat in aceste zile mai mult cu negocierile de la Bucuresti pentru formarea Guvernului decit cu activitatile ce tin de bunul mers al Primariei, a afirmat senin ca, daca alesii nu voteaza proiectul, nu vor fi bani pentru sarbatori. "Daca nu se va vota proiectul, nu vom face nimic. Nu vom organiza evenimentele din program", a afirmat edilul, fara sa precizeze in ce consta acest program. El a mai precizat ca astazi nu va lua parte la aceasta sedinta controversata. "Am ales sa fiu la Bucuresti, in clipa de fata, pentru stabilitate in tara", a completat Nichita.

O luna si 8 zile de sarbatori

Cei mai multi consilierii locali cred ca au fost convocati in pripa, pentru a vota din mers, cu ochii inchisi, cheltuirea a 1,7 milioane de lei pentru sarbatorile de iarna. Potrivit programului foarte sarac supus analizei de catre reprezentantii municipalitatii, evenimentele ar trebui sa inceapa chiar de marti, 16 decembrie, si sa se incheie luna viitoare, pe 24 ianuarie.

Practic, cu citeva zile inainte de inceperea manifestarilor, autoritatile locale se trezesc ca trebuie sa cheltuiasca bani si ii convoaca pentru a doua oara in aceasta saptamina pe consilieri intr-o sedinta extraordinara. Aceasta intirziere a autoritatilor locale, care nici la mijlocul lunii decembrie nu au finalizat un program cu evenimentele programate de sarbatori, si graba de a vota un buget pentru acest sfirsit de an au stirnit nemultumirea alesilor locali. Astfel, consilierii democrat-liberali au anuntat ca se gindesc sa nu participe la sedinta de astazi.

"Nu stiu inca daca vom participa la aceasta sedinta. In mod normal, cum s-a asteptat trei zile pentru a putea organiza sedinta extraordinara ca sa dam banii pentru plata salariilor profesorilor, asa ar fi trebuit sa procedam si in acest caz. Ar fi trebuit sa avem materialul cu trei zile inainte, ca sa-l putem analiza. In toamna, la sedinta in care am aprobat bugetul pentru Sarbatorile Iasului, am inteles ca era in graba si am votat, dar acum nu mai vorbim de o sarbatoare aparuta din senin. Se stia de anul trecut ca vine si anul acesta Craciunul. Am vorbit cu colegii mei care au trecut pe la Primarie si mi-au zis ca azi (n.r. – ieri), pe la ora 13, nu era decit o hirtie la mapa", a afirmat liderul consilierilor locali PDL, Gabriel Grigore.

Mai mult, cea mai avizata comisie a Consiliului Local, cea economico-financiara, nici macar nu analizase ieri documentatia. "Miine (n.r. – azi) dimineata, la prima ora, vom face o comisie ca sa analizam proiectul si sa-i dam un aviz. Nu stiu nimic de acest proiect, azi (n.r. – ieri) am fost anuntat si eu. M-am cam saturat de extraordinarele astea", a precizat consilierul PSD Vasile Munteanu, presedintele Comisiei economico-financiare din cadrul CLM.

Nichita remarca de la Bucuresti provincialismul Iasului

Primarul Nichita a afirmat ieri ca programul a fost aprobat in fiecare an in acelasi format, dar ca in acest an s-a intirziat din cauza negocierilor cu formatiile care vor sustine concertul in noaptea de Anul Nou. "Asa s-a facut in fiecare an, si nu a fost nici un fel de problema. Nu am vazut in nici un alt loc din tara atita scandal ca la Iasi cind trebuie sa facem ceva. Nu este atit de usor cum pare, sa organizezi aceste evenimente. Eu am lasat directorii din Primarie sa se ocupe de pregatirea sarbatorilor", a afirmat Nichita.

Directorul Cosmin Coman, cel care se ocupa de organizarea acestor evenimente, nu a fost de gasit ieri pentru a explica pe ce se duc exact cele 1,7 milioane de lei din banii iesenilor. Si in cadrul acestor sarbatori, municipalitatea da dovada de maxima secretomanie. In programul de sarbatori care va fi luat in discutie astazi, pe linga spectacole organizate cu ocazia Craciunului, tirguri de iarna, parade si serbari, mai este mentionat si un concert organizat in ultima zi din an.

Practic, pe 31 decembrie, de la ora 20, in fata Palatului Culturii este anuntat Revelionul in strada "Iasi – cel de-al VII-lea secol", in care vor fi organizate "concert de muzica dance, jocuri de artificii si de lumini", fara a se preciza ce formatii sint invitate si cit costa acest eveniment. Aceeasi "reteta" a fost aplicata de autoritatile iesene si in urma cu citeva luni, de Sfinta Parascheva, cind formatiile invitate la Iasi au fost anuntate cu putin inainte de eveniment, iar cheltuielile cu artisti ca DJ Bobo sau cei de la Boney M ori Snap au fost facute publice abia in noiembrie.

Dupa manifestarile de pe 31 decembrie, in programul de sarbatori mai sint mentionate si actiuni pe 15 si 24 ianuarie 2009, cum ar fi auditii muzicale, conferinte si recitaluri poetice. Mai mult, in programul redactat de autoritati mai sint trecute si alte actiuni, precum aprinderea iluminatului feeric de pe 15 decembrie, desi unii ieseni se pot bucura deja de cele citeva beculete instalate de autoritati prin Podu Ros sau Pacurari.

Printre actiunile pe care iesenii le vor sustine financiar se numara si realizarea de materiale de promovare cum ar fi "pungi, felicitari, spoturi audio si video". Programul care ar putea fi supus votului astazi mentioneaza, printre altele, si actiuni ce stirnesc chiar risul, acestea fiind dedicate "comemorarii a 19 ani de la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 2009".

Comentarii