17 pensii revoltatoare

Subtitlu

duminică, 21 decembrie 2008, 19:59
6 MIN
 17 pensii revoltatoare

Practic, un parlamentar care are cel putin trei mandate la activ va primi, pe linga pensia de drept pe care o vom primi cu totii, de la serviciul pe care l-a avut fiecare, o pensie suplimentara in valoare de circa 80% din ultimul salariu brut incasat ca parlamentar. Deputatul PSD Anghel Stanciu este campion pe Iasi: pensie suplimentara de aproape 70 milioane lei vechi pe luna, pe linga pensia ce o va lua ca profesor universitar. Chiar si cei cu un singur mandat vor primi o pensie suplimentara consistenta, de minim 20 milioane lei vechi. Pe larg despre pensia fiecaruia din cei 17 parlamentari de Iasi, in rindurile ce urmeaza.

 

Dupa treizeci de ani de munca, pensia medie a unui iesean abia depaseste 600 de lei pe luna. Pe de alta parte, pentru doar patru ani de mandat, un parlamentar primeste o pensie speciala de cel putin 2.000 de lei. Bani pe care acesta ii va primi la pensionare suplimentar, adica peste pensia normala, de serviciu, pe care o avem sau o vom avea cu totii, in functie de contributia din timpul vietii. Asadar, 20 de milioane de lei vechi suplimentar pe luna daca vorbim de alesii cu doar un mandat de parlamentar. Pensia unui parlamentar cu "vechime" trece insa usor de 5.000 de lei, ajungind pina aproape de 7.000 lei pe luna, net.

Cum calculam venitul brut?

La final de ciclu legislativ, "Ziarul de Iasi" a incercat sa afle cit vor primi la pensie, peste ceea ce vor primi ca pensie de seviciu, parlamentarii ieseni. Pentru a determina cuantumul "pensiilor suplimentare" ale parlamentarilor de Iasi, cum se numesc acestea, ne-am folosit de ultimele declaratii de avere ale alesilor, cele depuse pentru anul 2007, pentru a le determina acestora veniturile brute obtinute exclusiv din activitatea de ales. Aceasta pentru ca pensiile suplimentare se calculeaza raportat la venitul brut ca parlamentar, caruia i se aplica un procent intre 40 si 80 la suta, in functie de numarul de mandate avut de-a lungul vietii.

Ca urmare, mai intii am calculat venitul brut al parlamentarilor, declaratiile acestora cuprinzind doar cistigurile nete. Astfel, pentru a obtine venitul brut al parlamentarului, am inmultit venitul net cu 1,5, coeficient determinat prin scaderea, din indemnizatii, a obligatiilor catre stat (5,5% – sanatate, 0,5% – somaj, 9,5% – CAS si 16% din ce ramine, impozitul general). Practic, procentul de 16% se aplica sumei celorlalte contributii (5,5^0,5^9,5), iar la acest rezultat se vor adauga din nou toate contributiile enumerate. Apoi vom "inversa" raportul, sau, cu alte cuvinte, acest procent se scade din 100, apoi vom imparti 100 la rezultatul scaderii. Vom obtine, la final, numarul 1,51, coeficientul cu care, cu o buna aproximatie, se poate afla salariul brut atunci cind stim salariul net.

Legea prevede ca pensia parlamentarilor se calculeaza in functie de indemnizatia bruta a alesilor din ultima luna de mandat, indemnizatie care a crescut in 2008, dar pe care inca nu o cunoastem, in lipsa declaratiilor actualizate. Cu alte cuvinte, in mod real, pensiile parlamentarilor sint ceva mai mari decit cele pe care le vom prezenta mai jos.

Legea ii avantajeaza pe demnitarii cu functii la Senat sau la Camera, dar si pe cei cu mai multe mandate in Parlament. Astfel, un ales cu cel putin trei mandate in Legislativ va cistiga la batrinete aproximativ 80% din ultima indemnizatie. Asta in timp ce unul cu doua mandate va cistiga suplimentar la pensie 60% din ultima leafa bruta. "Ghinionistii" cu doar un mandat: doar 40%.

Stanciu: "Respect legile statului"

Cel mai norocos "pensionar" iesean din Parlament va fi, fara indoiala, deputatul Anghel Stanciu. Deputatul PSD, fost parlamentar PRM pina in 2006, ar fi primit la sfirsitul ultimului mandat, plecind doar de la declaratia de avere pe 2007, o pensie speciala la care un alt contribuabil nici nu ar indrazni sa viseze: 6.796 lei. Asta pe linga pensia de serviciu, pe care o va primi in urma contributiei sale in calitate de cadru universitar la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi. Cum social-democratul a fost validat de electorat in noiembrie a.c. pentru o noua legislatura in Camera, peste patru ani "ajutorul social" va fi cu siguranta mai consistent.

Pensia uriasa a lui Stanciu se explica prin faptul ca acesta tocmai si-a incheiat cel de-al patrulea mandat in Legislativ, dar si pentru ca social-democratul s-a aflat de-a lungul timpului la conducerea mai multor comisii parlamentare. Intrebat cum i-ar explica unui batrin cu o pensie de 600 de lei rationamentul pentru care un parlamentar primeste o suma de 10 ori mai mare, Stanciu a evitat un raspuns. "Sint printre cei care respecta legile tarile si care nu le comenteaza", s-a limitat sa declare parlamentarul.

Dobre: Oamenii de valoare trebuie platiti

Pe locul secund, la o distanta apreciabila, regasim un alt deputat de Iasi longeviv, tot pe listele PSD: Valer Dorneanu. Cum nu a mai fost ales luna trecuta, ratind un nou mandat, daca ar iesi miine la pensie profesorul universitar ar incasa pentru cele doua mandate in Parlament "un bonus" de cel putin 5.050 de lei. Bani pe care ii va incasa tot ca pensie speciala, adica in plus fata de pensia normala, pe care o incaseaza potrivit contributiei orice alt angajat. Medaliatul cu bronz in acest clasament este un alt social-democrat, fostul deputat de IasI, Leonard Cazan.

Cu o activitate modesta in Parlament si total invizibil la Iasi, deputatul PSD se va mindri cu o pensie suplimentara de cel putin 4.980 de lei. In clasament urmeaza la mica distanta liberalul Traian Dobre, care va incasa la batrinete de la stat in jur de 4.958 de lei. Acesta din urma, perdant al unui nou mandat in aceasta toamna, s-a aratat vizibil deranjat de demersul "Ziarului de Iasi". "A socoti ce pensii vom avea ca parlamentari mi se pare de un ridicol absolut. Eu nu ma simt pensionar si stiu ca mai am multe de oferit iesenilor", a spus Dobre.

In plus, el a afirmat ca pensiile speciale ale parlamentarilor sint meritate, fiind necesara o retributie mai consistenta a oamenilor de "valoare" din Romania. "De ce trebuie sa moara mereu capra vecinului? Pensiile parlamentarilor par mari daca le comparam cu cele minime, ale celor cu un minim de scoala. Pensiile se acorda in baza contributiei sociale a fiecaruia. Daca nu ne apreciem valorile, nu ne vom putea dezvolta ca tara", crede liberalul, fost deputat PSD. Dupa cum se stie, Dobre nu a mai primit din partea electoratului un nou mandat in Parlament.

Solcanu si Vosganian, pe podium

In rindul viitorilor pensionari de lux il regasim si pe fostul senator PSD Ion Solcanu, care va avea o pensie de peste 4.900 de lei, pe linga cea de profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii "Cuza". Tot in top va fi si senatorul PNL Varujan Vosganian, cu o pensie suplimentara de peste 4.900 lei noi pe luna. In cazul ultimului, precizam ca am luat in calcul indemnizatia bruta medie a unui senator, Vosganian netrecindu-si in declaratia de avere pe 2007 veniturile obtinute ca parlamentar, ci doar pe cele in calitate de ministru. Cu pensii frumusele s-au retras sau se vor retrage din Parlament si ceilalti alesi ieseni.

Daca miine ar iesi la pensie, fostul senator PD-L Dan Carlan si-ar adauga la bugetul personal o suma de cel putin 3.715 lei, deputatul PSD Vasile Mocanu – 3.692 lei, deputatul PD-L Petru Movila – 2.964 lei, deputatul PNL Relu Fenechiu – 2.690 lei, iar fostul deputat PRM de Iasi Vladimir Firsirotu – 2.490 lei.

Printre cei mai "amariti" parlamentari care au reprezentat Iasul in ultimii patru ani, se numara ex-deputatul PSD Gabriela Nedelcu – 2.462 lei, fostul senator independent Neculai Apostol – 2458 lei, deputatul PNL Cristian Adomnitei – 2.428 lei, fostul senator PC Radu Terinte – 2.416 lei, si fostul deputat PSD Mihai Dumitriu – 2.013 lei.

O lege scandaloasa, votata "pe sest"

Cu numai doua luni inainte de alegeri, pe 24 septembrie 2008, conducerile celor doua Camere parlamentare ale Romaniei s-au intilnit efectiv pe ascuns si au modificat normele metodologice de aplicare a legii privind pensia parlamentarilor. Astfel, s-a decis ca la calculul pensiei sa nu se mai tina cont de media indemnizatiei de baza pe ultimele 12 luni, ci doar de indemnizatia bruta din ultima luna.

Astfel, cei care au peste trei mandate vor primi o pensie suplimentara lunara de circa 80% din ultimul salariu brut de parlamentar. Cel mai putin primesc cei cu un singur mandat: circa 40% din ultimul salariu brut de ales.

Cum alesii nostri isi majoreaza constant indemnizatiile, ne putem astepta ca in urmatorul mandat pensiile sa fie mult mai mari decit cele deja prezentate. In aceeasi sedinta, sefii celor doua Camere si-au mai votat un "cadou". Astfel, a fost eliminata interdictia privind cumulul dintre pensia speciala si indemnizatia de parlamentar.

Cu alte cuvinte, cei care indeplinesc in timpul mandatului conditiile de pensionare isi vor adauga, la salariul de parlamentar, si pensia speciala, plus eventual pensia pentru activitatea civila. Intr-o astfel de situatie il regasim chiar pe acelasi "norocos" parlamentar de la Iasi, Anghel Stanciu.

Comentarii