– 25% la salarii sau concedieri?

Subtitlu

vineri, 07 mai 2010, 22:59
17 MIN
 – 25% la salarii sau concedieri?

Pe bugetarii ieseni ii asteapta zile negre. Diminuarile de salarii si disponibilizarile din sectorul bugetar fac parte din programul de masuri anuntat in urma cu doua zile de presedintele Traian Basescu. Planul ar urma sa fie pus in practica de Guvernul condus de PDL prin Emil Boc. Masurile de reducere a cheltuielilor de la bugetul de stat privesc in prima instanta scaderea pensiilor cu 15%, a salariilor bugetarilor cu 25%, dar si reducerea masiva a subventiilor acordate de stat. Totodata, fiecare institutie de stat ar urma sa isi faca propriile evaluari, iar de la inceputul anului viitor sa disponibilizeze pina la un sfert din angajati. Deocamdata, masurile se afla la nivel de declaratii, neexistind prevederi legale pentru punerea lor in practica. Abia dupa elaborarea actelor normative si aprobarea lor se va sti exact cum trebuie implementat planul de masuri. Prefectul a fost singurul care a salutat masurile anuntate de presedintele Basescu. „Este o masura necesara avind in vedere ca povara crizei a stat numai pe societatile private. Semnalele din mediul privat si de la stat sint pozitive, pentru ca oamenii prefera sa piarda din salariu decit sa-si piarda slujba", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi. Reporterii "Ziarului de Iasi" au analizat declaratiile presedintelui cu reprezentantii institutiilor de stat din judet si va prezinta o radiografie a ceea ce s-ar putea intimpla la implementarea planului anticriza.

Simirad: "Nu vreau sa-mi ridic lumea in cap"

La Consiliul Judetean se asteapta intrarea in greva generala. Aceasta este starea de spirit a functionarilor din CJ dupa anuntul presedintelui Basescu privind reducerea fondului de salarii. Totodata, anuntul concedierilor in masa care trebuie facute de la inceputul anului viitor i-a inflamat si mai mult pe bugetarii din administratia publica. Bugetul de salarii al CJ aprobat la inceputul anului este de 7 milioane lei. Salariatii CJ au inceput anul cu un venit mediu brut de 3.200 de lei. Liderul de sindicat al CJ, Liviu Simiuc, sustine ca acum salariul brut ar mai fi de doar 1.300 de lei, in urma taierii sporurilor de antena si dispozitiv. "Socul l-am resimtit azi la colegii mei. Pe 5 mai am suspendat greva pentru niste promisiuni care s-au intors pe dos. Masura asta va determina plecarea specialistilor din administratie. Oricum, avem deja multi colegi care sint pe salariul minim si vor ajunge la 600 de lei pe luna", a declarat Simiuc.

Potrivit acestuia, printre cei care ar putea scapa de concedieri se numara cei cu o familie mai mare. "Probabil ca la concedieri va fi avut in vedere si criteriul social, dar nu stiu daca va fi primul sau al doilea. Cu siguranta vor veni niste criterii de la sindicate si Guvern", a completat Simiuc.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, spune ca va aplica normativele care vor fi publicate. In ce priveste selectionarea angajatilor care vor fi concediati, presedintele CJ nu a dat prea multe detalii. "Cred ca o sa-i aliniez si cu ochii inchisi voi alege din patru in patru. Nu stiu. Nu vreau sa-mi ridic lumea-n cap. Astept sa apara legea sa vad ce spune. Voi discuta cu cei de la sindicat si vom face o analiza", a precizat Simirad.

"Stie presedintele ca avem astfel de salarii la Primarie?"

Angajatii si sefii Primariei s-au declarat total nemultumiti de masurile anuntate joi. Din cei aproximativ 740 de angajati, anul viitor ar urma sa ramina in jur de 550. "Ce sa mai scada la noi? Avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar. La Primarie, cel mai mic salariu e de 680 lei net pe luna si cel mai mare de 1.270 lei net pe luna. Inteleg sa ia 25%, dar de la cei care au salarii mari. Stie presedintele ca avem astfel de salarii la Primarie?", a declarat Gabriela Chisalita, lidera sindicalistilor din Primarie.

La nivelul municipalitatii nu se stie nimic despre criteriile care ar putea sta la baza unor posibile disponibilizari. Cert este ca in lipsa banilor, astfel de actiuni vor trebui luate. "Vom face o analiza pe fiecare sector. Sint masuri obligatorii pentru ca nu vom avea bani. Cu multi someri si cotele din impozitul pe venit vor fi mici. Toate proiectele ne sint puse in pericol. O parte din angajatii cu care am discutat azi erau foarte ingrijorati, foarte suparati. Daca se tot scad salariile, sistemul bugetar va duce lipsa de personal calificat. Se vorbeste de absorbtia fondurilor europene, care ar ajuta economia, dar cum sa faci acest lucru cu putini angajati platiti foarte prost", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

El a mai spus ca Guvernul PDL ar trebui sa vina si cu o serie de masuri care sa conduca la cresterea veniturilor, nu doar de scaderea cheltuielilor. "Sint masuri total antisociale, dictate probabil de situatia economica a tarii. Ca manager public, actualul Guvern este in faliment, este incompetent. Ce ma doare este ca se ia din pensia oamenilor 15%. Pot fi solidar cu unele masuri drastice, dar sa nu fie luate cu cei aflati la limita subzistentei. Mi se pare ca taiem doar ca sa ne aratam muschii. As vrea sa il intreb pe presedinte cind vom trai bine, asa cum promitea in campania electorala", a completat Nichita. (Felix GUZGA, Silviu BORDEIANU)

–––

CET: "Va fi jale"

Printre masurile anuntate de presedintele Basescu se numara si restringerea cheltuielilor bugetare cu privire la diferite subventii. Acest lucru ar urma sa aiba un impact direct asupra iesenilor racordati la sistemul centralizat de incalzire, care este subventionat atit de la bugetul central, cit si de la cel local.

Consumatorii beneficiaza de subventie de la stat, care reprezinta 45% din pretul la combustibil, alta subventie suportata de la bugetul local, dar si de ajutoare de caldura pentru familiile cu venituri mici.

Din declaratiile sefului statului reiese ca ar urma sa fie eliminate subventiile la incalzire provenite de la bugetul central. Efectul ar fi majorarea pretului la gigacalorie.

In prezent, populatia plateste 175 de lei pe gigacalorie, in timp ce pretul aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei este de aproape 303 lei. Diferenta pina la 303 lei este acoperita in suma de 48 de lei de la bugetul local si 80 lei de la bugetul de stat. Daca subventia de la stat va disparea, pretul pe gigacalorie va creste dintr-un foc la 255 lei. Aceasta insa, presupunind ca CL va mentine actualul nivel al subventiilor.

"Va fi jale. Nici nu vreau sa ma gindesc ce se va intimpla. Noi si asa mergem in pierdere. La fiecare gigacalorie pierdem in jur de 100 de lei, pentru ca tariful reglementat este mai mic decit costul real de productie. Daca ne iau si subventia, va fi si mai greu", a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi.

Daca la ajutoarele de caldura de care beneficiaza familiile cu venituri mici se va aplica acelasi principiu ca cel prevazut pentru salarii si ajutorul de somaj, acestea ar urma sa fie micsorate cu 25%. Cuantumul ajutoarelor pentru caldura din sezonul rece a fost circa de 3,7 milioane lei, de care au beneficiat 13.000 de familii racordate la sistemul centralizat. Daca ajutoarele vor fi micsorate, fiecare familie ar urma sa primeasca in sezonul rece viitor, in medie, doar 213 lei, fata de 285 lei in acest sezon. (Cristian ALBU)

––-

"Procentul de 25% e prea mare, e de preferat sa facem disponibilizari"

Directorii unitatilor de invatamint preuniversitar sustin ca masura anuntata de presedintele Traian Basescu este alarmanta, pentru ca ii obliga sa taie de acolo de unde nu mai au ce. "Nu am primit inca nimic oficial. Bugetari, bugetari, dar pentru ce categorie de bugetari se va aplica? Trebuie sa vedem exact la cine se refera si sa asteptam se elaboreze strategia de aplicare. In orice caz, solutiile trebuie gasite impreuna cu directorii de scoli", a precizat inspectorul scolar adjunct, Mariana Pop.

Camelia Gavrila, directorul Colegiului "C. Negruzzi", crede ca dispozitia de a reduce fondurile de salarii cu un sfert este prea dura. "In opinia mea, procentul de 25% este prea mare, fiindca ar reduce semnificativ salariile. De exemplu, un profesor debutant ia 700 de lei, un profesor de grad II cam 900 de lei, iar cei de grad I si cu ani de vechime in spate in jur de 2.000 lei. Daca iei de la fiecare 25%, li se va reduce semnificativ salariul, de aceea cred ca e de preferat sa facem disponibilizari. Eu personal, m-as dispensa de unul-doua cadre didactice mai putin performante, dar nu mai mult, fiindca s-au mai facut reduceri de personal si chiar nu ne permitem mai mult", a precizat Camelia Gavrila.

Ea crede ca o masura de compromis care s-ar mai putea aplica pentru reducerea cheltuielilor de personal ar fi sa se faca clase cu un efectiv mai mare de elevi. "Daca formezi clase cu mai multi elevi sau daca nu mai sustii orele de limbi pe grupe, ci cu toata clasa, cred ca s-ar putea face niste economii, insa cu pretul scaderii calitatii actului educational. Dar decit sa fie lovit tot personalul scolii, esti constrins sa gasesti si astfel de solutii", a completat Gavrila.

Mihaela Ungureanu, directoarea Scolii Normale "V. Lupu", spune ca nu are cum sa concedieze profesori si nici macar personal nedidactic. "Cadre didactice avem pentru fiecare catedra exact atit cit trebuie pentru numarul de elevi, dar mai avem nevoie de ingrijitori si de paznici, chiar nu avem cum sa concediem pe cineva", a mentionat Mihaela Ungureanu. In opinia ei, ar trebui sa se faca disponibilizari in domeniile bugetare unde angajatii nu sint eficienti sau unde nu se justifica postul lor.

Alexandru Guta, directorul Liceului "Al.I.Cuza", sustine ca nu are cum sa concedieze cadre didactice, iar daca ar renunta la paznici sau la femei de serviciu, economiile ar fi nesemnificative. "Ce, credeti ca daca vom concedia doua femei de serviciu si trei paznici ne-ar ajuta in vreun fel sa platim celelalte salarii? In invatamint nu e in nici un caz inflatie de personal. Sa taie de acolo unde sint structuri umflate, de exemplu de la bugetarii din administratie, unde se intimpla sa fie si doi-trei oameni care fac aceeasi treaba", a spus Alexandru Guta.

Directorul Grupului Scolar Economic de Turism, Iulia Tugui, considera ca daca ar trebui sa reduca salariile cu 25%, ar ramine fara profesori. "Daca reduc 25% din salarii, o fac doar cu riscul sa nu mai vina nimeni la serviciu. Astazi, in cancelarie, colegi de-ai mei mai tineri, cu salariu de 900 de lei, plingeau pentru ca nu stiu cum se vor descurca. Guvernantii ar fi trebuit sa se gindeasca la structurile umflate si la cei cu salarii de citeva zeci de milioane, nu sa sufere din nou cei care sufera deja", a spus Iulia Tugui.

Directorul scolii generale din Scinteia crede ca o reducere diferentiata a salariilor ar fi mai usor de suportat. "Noi nu putem sa renuntam decit la doi profesori, care sint in prag de pensionare. Corect ar fi sa nu se reduca cu 25% pentru toate categoriile de bugetari, ci in functie de salarii, iar in cazul profesorilor sa se reduca cu maximum 10%", a spus Mihai Iftime.

Sindicalistii ieseni atrag atentia ca o astfel de masura va atrage din nou proteste si procese in instanta. "Masurile Guvernului Boc lovesc tot in amariti, pentru ca una e sa iei 25% de la cei cu un salariu de 700 de lei si 25% de la unul cu 6.000-7.000 de lei. Cu siguranta vor fi procese si miscari de strada, ca nu putem admite sa fim sacrificati la nesfirsit", a precizat liderul Sindicatului "Gh. Asachi", Violeta Amariei. (Loredana OPREA)

–––

La Universitatea "Al. I. Cuza", reducerea salariilor se va face pe categorii de venituri

Rectorii universitatilor iesene mai spera, deocamdata, ca declaratia de joi a presedintelui sa sufere modificari pina va ajunge in stadiul de hotarire definitiva. Cu toate acestea, daca va fi nevoie, se va recurge si la reducerea salariilor, si chiar la disponibilizari, fiecare universitate avind o viziune diferita asupra acestor aspecte.

Rectorul Universitatii "A.I. Cuza", Vasile Isan, este de parere ca aceasta decizie va fi adoptata pentru a se evita o situatie similara cu cea actuala din Grecia. "Este o solutie pe care a gasit-o presedintele. Trebuie sa se adopte niste masuri pentru reducerea cheltuielilor publice. Probabil ca aceasta decizie a fost luata si ca urmare a negocierilor cu Fondul Monetar International pentru ca tara sa nu ajunga in situatia Greciei. Cred ca reducerea la noi ar trebui sa se realizeze gradat, pe categorii de venituri. Salariile care si-asa sint mici nu ar trebui sa fie afectate. Sper ca decizia sa fie aplicata doar temporar, pina vom iesi din marasmul acesta financiar", a explicat rectorul Isan.

UTI isi va trata angajatii in mod egal, adica opteaza pentru taierea a 25% de la fiecare. "Nici nu aflasem de aceasta decizie. Asteptam o hotarire de guvern si dupa aceea vom vedea ce masuri vom lua. Cu toate acestea, ma ingrijoreaza decizia. Nu stiu de unde vom mai elimina personal, deoarece deja avem deficit. Daca va fi nevoie, ne vom gindi si la acest lucru. O solutie ar putea fi reducerea a 25% din salariul fiecarui angajat. Dar, din nou, vor suferi cei din cadrul personalului TESA, care si-asa au salarii foarte mici. La ei de unde mai taiem?", este de parere prof. univ. dr. Ion Giurma, rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi".

Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) este contrariata de declaratia presedintelui. "Vom incerca sa afectam cit mai putin veniturile oamenilor. Am gasit noi solutii si la alte decizii aberante ale Guvernului, cum a fost cea cu cite patru zile de concediu obligatoriu pentru bugetari. UMF nu este o gaura neagra si nu ia bani din mediul privat, ci, dimpotriva, ajuta mediul privat. Vom vedea cit de constitutionala este si aceasta decizie", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

Conducerea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad" spera ca intentia de reducere a fondurilor salariale va suferi schimbari pina la aplicare. "Eu nu cred ca se poate aplica asa ceva. Am discutat astazi cu colegii din Biroul Senat si toti au manifestat ingrijorare fata de ceea ce va urma. Totusi, pina pe 1 iunie, cind va intra in vigoare aceasta noua norma sper ca vor aparea noi ordine, noi reglementari si vom vedea ce se va intimpla", a declarat Gerard Jitareanu, rectorul USAMV. (Dana CHIRU)

––

Sefii ITM, speriati ca vor avea mult de munca dupa criza

Directorii coordonatori de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si de la Garda de Mediu Iasi spun ca deja au avut loc restructurari, iar daca vor mai fi facute altele, nu isi vor mai putea indeplini atributiile. Seful de la ITM Iasi spune ca abia recent a dat afara salariati. "De abia au avut loc restructurari in luna ianuarie, cind au fost disponibilizati salariati din cadrul compartimentului de inspectie a muncii. In prezent ne descurcam, deoarece activitatea angajatorilor din Iasi este relativ scazuta, dar ma gindesc cu groaza la momentul cind firmele isi vor porni iar motoarele, iar noi nu avem inspectori. Vor trebui angajati altii", a spus Iulian Taraboanta, directorul coordonator al ITM Iasi.

In cadrul institutiei lucreaza in prezent 86 de salariati, fata de 109 la sfirsitul anului trecut. Directorul Garzii de Mediu Iasi se plinge ca numarul comisarilor este redus in comparatie cu volumul de munca pe care trebuie sa-l presteze. "Noi suntem 12 cu totii, asa ca nu stiu ce disponibilizari vor mai fi facute. Centrul nostru de comanda este la Suceava, acestia vor decide ce si cum. Pina atunci nu putem decit sa ne facem treaba", a spus Constantin Vlonga.

La Directia Generala a Finantelor Publice Judetene, lucrurile inca erau in discutii. Cezar Danila, liderul de sindicat al institutiei se afla la Brasov la intrunirea membrilor Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor. "Inca se discuta masurile impuse de Guvern, iar hotaririle nu sint batute in cuie. Ne vom intilni si mai tirziu pentru alte discutii, deci nu va pot spune exact ce vom face. Mai mult ca sigur luni vom prezenta un punct de vedere oficial", ne-a declarat Danila. (Gabriela CURELARU, Andrei DISCA)

––-

Unii politisti ar vrea timp liber in contul taierilor din leafa

Reprezentantii institutiilor din sistemul de ordine publica si siguranta nationala s-au ferit sa comenteze prea mult anuntul presedintelui. "Nu am primit nimic despre aceste modificari. Deocamdata avem o lege a salarizarii pe care o aplicam. Despre reducerea salariilor si concedieri stim atit cit stie toata lumea", a spus comisarul sef Ioan Scripniciuc, seful Inspectoratului de Politie.

Pe de alta parte, seful Politiei de Frontiera apreciaza ca in cazul institutiei pe care o conduce nu se vor face disponibilizari. "In ce priveste reducerile salariale, probabil se va accepta cu un anumit procent sau prin reducerea timpului de lucru. Cum am facut fata anul trecut in lunile noiembrie si decembrie, intelegem ca trebuie sa facem si acum un efort. Nu cred ca se va pune problema reducerii de personal, avind in vedere ca tocmai am incheiat evaluarea Schengen, care a concluzionat ca numarul de politisti pe care il avem in acest moment este necesar pentru asigurarea supravegherii si controlului frontierei", a spus comisarul-sef Stefan Alexa, seful Inspectoratului Politiei de Frontiera Iasi.

Si sefii Inspectoratului de Jandarmi si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta spun ca este posibil ca in structurile de ordine publica si siguranta nationala sa nu se faca disponibilizari. "Noi in momentul de fata avem deficit de personal, iar angajarile din sursa externa nu s-au mai facut din anul 2008. Singurele incadrari s-au facut din rindul absolventilor institutiilor de invatamint militar. Totusi, nu cred ca in institutiile de ordine publica si de siguranta nationala se va pune problema concedierilor", a spus locotenent colonelul doctor Mircea Tulica, seful Inspectoratului de Jandarmi. (Adrian OPRIS)

––-

Judecatorii ameninta cu Tribunalul

Judecatorii considera ca masurile recent anuntate de presedintele Romaniei vor avea efecte dezastruoase. Magistratii considera ca micsorarea lefurilor cu 25% nu are un suport real, in conditiile in care volumul de munca va fi acelasi, daca nu mai ridicat. "In conditiile in care eu luam un salariu in 2007, m-am bazat ca voi lua acel salariu in continuare. Fiecare si-a facut imprumuturi la banci si are anumite rate de achitat. Cum vor mai putea oamenii sa achite ratele, daca lefurile le scad cu un sfert?! Ar fi un dezastru daca se intimpla acest lucru. In plus, un sofer al instantei ia 700 de lei salariu, de unde sa-i mai tai?!", a declarat vineri judecatorul Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iasi.

Acesta a adaugat ca nu stie ce se va intimpla si cum vor fi puse in aplicare aceste masuri. "Scaderea salariilor va duce la tensiuni sociale, invrajbire intre cei din domeniul public si cei din domeniul privat. De asemenea, nu inteleg de ce se amesteca presedintele in treburile Executivului. Aceasta este solutia pentru iesirea Romaniei din criza pusa la cale de cuplul de intelepti «Traian Boc – Emil Basescu»?!", s-a intrebat Aurel Dublea.

Judecatorul a adaugat ca astfel de prevederi ar incalca flagrant Constitutia Romaniei. "Va fi o avalansa de procese, iar oamenii le vor cistiga. Atunci, guvernantii vor trebui sa achite salariile acestora fara ca oamenii sa fi muncit si ce ne facem?", a mentionat Dublea.

Pe de alta parte, seful Tribunalului Judetean spune ca nimic nu este inca batut in cuie referitor atit la diminuarea salariilor, cit si la disponibilizarile prognozate din sectorul bugetar. "Nu pot comenta pe o lege sau un proiect de lege care nu exista. Nu stiu ce se va intimpla, dar eu sper sa nu se puna in aplicare astfel de masuri", a precizat judecatorul Radu Tarniceriu, presedintele Tribunalului Iasi.

Reprezentantii instantelor sustin ca nici preconizata reducere a schemei de personal nu poate fi o solutie aplicabila. "Noi avem oricum un deficit acut de personal. Daca vom fi nevoiti sa dam afara angajati, Tribunalul Iasi va intra in blocaj. Si asa sintem institutia cu cei mai putini grefieri din Romania, la nivel de tribunale. Tribunalul Iasi are un deficit de 18 grefieri, in vreme ce Judecatoria are un deficit de 25 de grefieri", a precizat Tarniceriu. (Ciprian NEDELCU)

––-

Sefii spitalelor arata cu degetul catre administratia publica

Reprezentantii sistemului sanitar sustin ca scaderea salariala de 25% propusa de catre presedintele tarii de la 1 iunie va fi extrem de greu de realizat. "Presedintele a facut o propunere Guvernului care va trebui sa se concretizeze intr-un cadru legislativ. Probabil vom aplica masuri in functie de o ordonanta de urgenta sau un ordin al Ministerului. Nu putem avea o parere sau sa spunem solutii pina nu vedem legea", a precizat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii.

Directorul Spitalului "Sf. Spiridon" afirma ca o asemenea modificare salariala ar duce la scaderea interesului angajatilor pentru munca. "Daca toata lumea trebuie sa suporte masuri de austeritate, atunci le vom suporta si noi. Ma voi supune legii, ma voi intilni cu sefii de sectie si comitetul director. Si vom decide impreuna ce avem de facut. Cert este ca ne aflam in deficit de personal, ceea ce inseamna ca in spital lucreaza medici care suplinesc si alte activitati. Imi va fi extrem de greu, in aceste conditii, sa le mai tai si un sfert din salariu. Nu vad cum ar mai putea fi motivati sa lucreze", a spus dr. Ioan Birliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

Si managerul Spitalului de Urgente sustine ca o astfel de masura va duce la un numar si mai mare de medici care sa plece din tara. "Poate ar fi loc de astfel de masuri in administratia locala, pentru ca in sistemul sanitar personalul e deja prea putin si prost platit. Nu cred ca ar trebui sa se aplice masura in toate institutiile publice. Lumea trebuie sa inteleaga insa ca este criza si ca nu putem trece altfel de aceasta perioada grea. Daca s-ar fi majorat TVA si impozitele, nu stiu daca ne-am mai fi putut reveni", a declarat dr. Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgente.

Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) a afirmat si el ca o asemenea modificare salariala nu se va putea face decit in urma unor schimbari legislative. "Salarizarea in acest moment se realizeaza in baza legii 330 care prevede ca veniturile sint la nivelul lunii decembrie a anului trecut. Pentru a modifica salarizarea, va trebui modificata legislatia", a spus dr. Vasile Cepoi, seful DSP.

Si Colegiul Medicilor a reactionat in urma declaratiilor facute de presedinte. Presedintele Colegiului a precizat ca o asemenea scadere salariala ar duce la inchiderea spitalelor si la un exod total al medicilor. "Scriptic se poate face, dar faptic nu. Sistemul sanitar lucreaza cu personal putin, epuizat si prost platit. Va creste migratia, sau poate ca se doreste inchiderea spitalelor. Si atunci vom merge cu totii sa ne tratam la Viena", a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Daca scaderile salariale nu vor rezolva problema crizei, s-ar putea ajunge chiar si la concedieri in rindul bugetarilor. Directorii institutiilor ar fi cei care ar trebui sa decida pe cine vor da afara. Ar insemna insa stoparea activitatii, atrag atentia sefii institutiilor din domeniul sanitar. Cit despre criteriile care ar trebui sa stea la baza disponibilizarilor, in primul rind ar conta cel profesional, apoi virsta de pensionare si situatia sociala, pentru cei mai multi din directorii intrebati. "Este o problema delicata. Pentru a da pe cineva afara trebuie sa analizezi activitatea persoanei respective. Eu sper din toata inima sa nu ajung la disponibilizari, pentru ca nu ne-am mai putea desfasura activitatea", a adaugat dr. Vladimir Poroch.

Colegiul Medicilor crede insa ca altul va fi criteriul in baza caruia se vor face concedierile: politica. "Mi-a venit sa rid, daca nu este de plins, cind am auzit ca directorii vor alege disponibilizatii. Concedierile vor fi clar pe criteriu politic. Cine nu e in partidul care trebuie, va pleca, pentru ca si seful lui a fost ales pe criterii politice. Traim in Romania si stim deja cum se face acest lucru", a incheiat Astarastoae. (Nicoleta BUNDUC)

Comentarii