40 de copii au fost abuzati emotional de parinti

vineri, 28 noiembrie 2008, 20:33
4 MIN
 40 de copii au fost abuzati emotional de parinti

Zeci de parinti au fost reclamati in acest an pentru ca si-au abuzat emotional copilul. Unii dintre ei au fost decazuti din drepturile de parinte. Psihologii avertizeza parintii sa aiba grija cum se comporta cu odraslele lor. Un comportament necorespunzator poate transforma un copil inocent intr-un agresor, sinucigas, fugar sau chiar intr-o "leguma".

Un copil din 10 a fost scos din familie

Numarul copiilor abuzati emotional de parinti a ajuns in acest an la 40, patru dintre ei fiind scosi de sub protectia familiei. Este vorba despre copii care nu se bucura de increderea si sprijinul emotional al parintilor, copii hiperprotejati sau copii martori ai certurilor repetate dintre parinti.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a fost sesizata asupra acestor cazuri fie de catre vecini sau rude, fie de catre profesori sau psihologi scolari. La telefonul copilului, 983, numar la care orice copil abuzat poate suna pentru ajutor, nu au fost facute insa sesizari de abuz emotional, dar au fost reclamate abuzuri fizice. "Au fost cinci sesizari, patru de neglijare reclamate de persoane fizice si una de abuz fizic reclamata de copilul in cauza", a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC.

Cei patru copii luati de sub protectia familiei de DGASPC provin din aceeasi familie. Mama copiilor era plecata in strainatate, iar copiii locuiau cu tatal lor. Acesta le vorbea foarte urit despre mama si le inducea ideea ca nu au o mama potrivita. "Copiii tineau legatura cu mama lor prin telefon. Tatal copiilor folosea mereu un limbaj violent cind le vorbea despre mama lor, indepartindu-i astfel de persoana care le-a dat viata. La un moment dat, mama a revenit in tara. S-a certat cu sotul ei, care a inceput sa o ameninte. Mama a venit la noi si a cerut sa ii luam copiii, sa avem grija de ei", a declarat dr. Elena Filip, psiholog in cadrul DGASPC.

"Copilul ajunge sa creada ca nu este bun de nimic"

In ciuda numarului mare de copii abuzati emotional de parinti, in nici unul din cazuri abuzatorul nu a fost inchis. Aceasta din cauza ca este greu de dovedit in instanta ca aceea persoana si-a abuzat copilul. "In instanta nu prea se iau in considerare abuzurile emotionale. Copilul nu prezinta nici un fel de trauma fizica pentru a putea fi luata ca proba", a adaugat dr. Elena Filip.

Cu toate acestea, copilul abuzat se poate usor diferentia de unul neabuzat. In opinia psihologilor, copilul care participa la certurile si agresiunile dintre parinti devine retras si tacut. Sta intr-un colt si nu vorbeste. Se fereste de aglomeratie si traieste in spaima. Cel caruia i se spune mereu ca nu este bun de nimic isi pierde stima si increderea in sine.

"Copilul nu mai poate gindi sau actiona. El chiar ajunge sa creada ca nu este bun de nimic. Devine «o leguma»", a precizat psihologul. Acelasi efect il  are si hiperprotejarea. „Daca i se spune mereu ce este bine si ce este rau, ce trebuie sa faca si ce nu, cum sa gindeasca si cum nu, daca i se da totul fara ca el sa faca ceva, copilul nu mai este capabil sa se descurce singur", a adaugat dr. Elena Filip.

Abuzul emotional poate avea repercusiuni grave asupra copilului, si de aceea psihologii avertizeaza parintii sa fie atenti la comportamentul lor. Un copil care isi vede mama batuta de tata poate deveni si el un agresor daca nu este scos din acel mediu. Cei terorizati de parinti ajung sa fuga de acasa sau sa incerce sa se sinucida.

"Copilul asta vede zilnic si va crede ca asa trebuie facut, ca asa este bine. El invata de la parinti. Ce vede la ei, asta face. De aceea este bine ca el sa fie protejat, in fata lui totul sa para bine. Cel caruia i se interzice sa faca anumite lucruri, cel care nu gaseste comunicare si intelegere din partea parintilor ajunge un fugar sau un sinucigas. De aceea este bine ca parintii sa isi faca timp pentru copii sa ii asculte si sa ii sfatuiasca, nu sa le ordone", a incheiat psihologul.

Copiii preluati din familii de catre inspectorii DGASPC pot ajunge fie intr-un centru de plasament, fie in asistenta maternala, pentru a fi mentinuta aparenta mediului familial.

"Fiecare caz este tratat distinct. Prioritara este scoaterea copilului din mediul daunator. In prima instanta, el poate fi internat in centrul de urgenta pentru minori din Codrescu, dar aceasta ca masura temporara. Ulterior, el este dirijat fie catre un centru de plasament, care poate fi oricare din reteaua noastra, fie, de preferat, in asistenta maternala", a explicat directorul DGASPC, Florin Ioan.

Comentarii