40 de miliarde, luate din spital de cutitari

marți, 24 martie 2009, 21:50
6 MIN
 40 de miliarde, luate din spital de cutitari

Spitalele se lupta cu anii prin instante pentru a recupera o parte din bani, adesea demersul fiind si costisitor, dar si inutil. Daca se cistiga procesul, executorii sint intimpinati adesea cu topoare. De multe ori, un proces nici nu mai incepe, vinovatul neavind nici o avere, fiind uneori si dupa gratii. Din sumele astfel cheltuite in 2008, marile spitale iesene nu au recuperat inca nici un leu. Este ceva de facut? Cum este in alte tari? 

 

Spitalele iesene au cheltuit in 2008 aproximativ 4 milioane lei noi, echivalentul a un milion de euro, pe asistenta medicala acordata victimelor unor agresiuni si a accidentelor rutiere. Conform legislatiei, banii pentru serviciile medicale acordate acestei categorii de pacienti, cit si victimelor din accidente rutiere trebuie recuperati de la cei care se fac vinovati.

Pentru anul 2008, suma datorata de agresori spitalelor iesene este imensa: 3.907.402 lei. Acesti bani se recupereaza extrem de greu, adesea imposibil, principalele cauze fiind reprezentate de faptul ca procesele pe care spitalul le intenteaza agresorilor dureaza foarte mult, acestia sint prea saraci, si nu au cum sa plateasca, sau intra in penitenciar.

Din 2006, spitalele isi recupereaza singure banii

Conform legislatiei in vigoare, spitalizarea pacientilor care au fost victime ale unor agresiuni sau ale unor accidente rutiere este suportata de cel din vina caruia s-au produs acestea.

"Spitalul interneaza victimele si presteaza serviciile medicale de care acestea au nevoie. Aceste masuri terapeutice se factureaza separat pentru a primi fondurile de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), iar dupa ce primeste banii, spitalul deschide dosar de urmarire si de recuperare a banilor in instanta. In momentul in care exista o sentinta definitiva, spitalul solicita plata serviciilor medicale de la cel care a fost stabilit vinovat. Daca pina la sfirsitul anului 2006 CJAS urmarea aceste dosare, de la inceput pina la sfirsit, dupa aceasta data responsabilitatea a trecut la fiecare spital in parte care se confrunta cu aceste probleme", a declarat Radu Tibichi, presedintele interimar al CJAS Iasi.

"Executorii sint intimpinati cu topoare"

Sase spitale din Iasi se confrunta cu astfel de probleme. Cei mai multi agresati si, drept urmare, cele mai multe fonduri cheltuite in acest sens sint la Spitalul "Sf. Spiridon". Conform datelor de la CJAS, pe parcursul anului 2008 au avut nevoie de ingrijiri medicale timp de mai multe zile 516 persoane, care au "costat" spitalul 766.270 lei. Alti 250 de pacienti agresati au beneficiat de internare de zi, costurile pentru tratarea lor fiind de peste 100.000 de lei.

De asemenea, pentru cei 165 de pacienti proveniti din accidente rutiere s-au cheltuit aproape 250.000 de lei in 2008. Nici un leu din aceste sume nu a putut fi recuperat pina in momentul de fata.

"Cel mai mare impediment in recuperarea banilor este durata foarte lunga a procesului: sint cazuri care dureaza ani intregi. O alta problema este ca agresorul ramine in arest, si nu mai avem de unde sa recuperam banii. Se trimit somatii, dar degeaba. Cei mai multi dintre agresori sint din mediul rural, si nu au bunuri urmaribile. Executorii judecatoresti sint intimpinati cu topoare", a precizat Emanuel Calance, consilier juridic in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Sumele necesare tratarii victimei unei agresiuni sau pacientului implicat intr-un accident rutier pot fi de la 50 de lei pina la sute de mii de lei. De exemplu, banii pentru serviciile medicale acordate victimei unui accident rutier care a avut loc in 2006 au fost recuperati de spital abia in 2008.

"Unul dintre soferi a fost incriminat, s-a dat sentinta definitiva, iar firma la care era el asigurat a platit aproximativ 94.000 de lei contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei. Pacienta suferise sase interventii chirurgicale, avea numeroase leziuni interne, s-au folosit medicamente foarte scumpe pentru a o mentine in viata. Din pacate, in ciuda acestor lucruri, femeia a decedat. Banii recuperati de la firma de asigurari s-au intors la CJAS", a mai spus Calance.

Procedura de recuperare a acestor bani este aceeasi in mai toate tarile civilizate, iar procesele dureaza in functie de termenele stabilite de instanta de judecata, astfel incit fiecare acuzat sa aiba posibilitatea de a-si pregati apararea. Ceea ce difera este totusi modul cum sint rezolvate problemele in cazul accidentelor rutiere.

"In alte tari, costurile de spitalizare a victimei unui accident rutier sint suportate de asigurarea medicala a celui care a provocat accidentul. La noi nu este asa. De asemenea, daca in alta parte executorul judecatoresc se duce la vinovat si ia tot, la noi se poarta mai cu mila", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

La Urgente s-au cheltuit 600.000 lei si s-au recuperat 4.800

Pe locul doi in topul spitalelor care au de recuperat astfel de fonduri se afla Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu". Pentru cei 133 de pacienti agresati care au stat internati in spital in 2008 s-au cheltuit peste 210.000 lei, alti aproape 330.000 de lei ducindu-se pe tratamentul celor 771 de pacienti batuti care au fost in sistem de spitalizare de zi. De asemenea, cei 1.050 de pacienti victime ale unor accidente rutiere din 2008 au costat spitalul aproape 850.000 de lei. Ca si la precedentul spital, nimic nu a fost inca recuperat.

Singurul spital care a reusit sa recupereze o mica parte din banii datorati de agresori este Spitalul de Urgente "Sf. Ioan". In 2008 au fost tratati aici 26 de pacienti agresati, cheltuielile ridicindu-se la peste 45.000 de lei, si alti 321 de pacienti victime ale unor accidente rutiere care au avut nevoie de ingrijiri medicale in valoare totala de peste 580.000 de lei. Pina acum, s-au recuperat peste 4.800 de lei, acestia fiind de altfel si singurii bani care s-au intors la CJAS in anul 2008 din totalul de peste 3.900.000 de lei care "s-au adunat" in 2008.

Ce se poate face cu banii?

"Se pot face foarte multe cu acesti bani. Practic, ei reprezinta finantarea unui spital de mici dimensiuni, cum ar fi Maternitatea «Elena Doamna» sau Spitalul Tirgu Frumos pentru jumatate de an. De asemenea, tot atitea fonduri se aloca pentru necesarul de medicamente in cadrul Programului de Oncologie.

De asemenea, in 2008 a fost aprobat un buget de 3.400.000 de lei pentru intreg programul de dispozitive medicale, adica aproximativ 7.000 de dispozitive, aparate auditive, pantofi ortopedici etc.", a adaugat presedintele CJAS. In contextul in care pe lista de asteptare pentru dispozitive medicale se afla in acest moment peste 2.500 de persoane, banii care ar trebui recuperati de la agresori ar fi foarte folositori.

Uneori, victimele cad la pace cu agresorii

In momentul de fata, numai Spitalul "Sf. Spiridon" s-a constituit parte civila in aproximativ 200 de procese in urma carora are de recuperat bani. "Unitatea medicala se poate constitui parte civila pe tot parcursul urmaririi penale sau la primul termen al procesului daca dosarul ajunge in instanta si poate comunica cuantumul cheltuielilor. De regula, fie Politia, fie Parchetul fac adrese catre spitale sa ni se comunice cheltuielile pentru ingrijirea victimei. Daca instanta dispune condamnarea celui acuzat, atunci cheltuielile sint puse in sarcina acestuia, iar daca victima isi retrage plingerea, atunci cheltuielile pentru spitalizare sint suportate de catre acesta", a explicat procuror Carmina Pascal, sef Sectie Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe linga Tribunal.

Pe de alta parte, mai exista situatii in care, in ciuda faptului ca a fost vorba despre o agresiune, pina la urma, tot victima ajunge sa-si plateasca spitalizarea, si anume, atunci cind aceasta ajunge la o intelegere cu agresorul contra unei sume de bani, de obicei. Daca nu mai exista plingere, agresorul nu mai este urmarit penal, iar cheltuielile de spitalizare cad in grija batutului. Daca va plati. Caci grosul acestot bani sint, in cele din urma, suportati tot de asiguratii onesti.

Comentarii