40 de sicrie au fost ingropate la Valea Ursului (GALERIE FOTO&VIDEO)

Subtitlu

duminică, 07 octombrie 2012, 11:06
5 MIN
 40 de sicrie au fost ingropate la Valea Ursului (GALERIE FOTO&VIDEO)

Familiile celor decedati nu au venit nici macar la inmormantarea rudelor. Aproximativ 2.500 de ieseni au asistat la slujba desfasurata la Biserica "Sf. Nectarie", pana si podul Alexandru fiind plin de oameni.

Peste 2.500 de oameni au fost prezenti ieri la slujba de inmormantare a oamenilor abandonati de familii la Institutul de Medicina Legala Iasi. In fata bisericii „Sf. Nectarie" din cartierul Alexandru cel Bun au fost asezate 40 de sicrie, 32 de adulti si 8 pentru copii, care au primit binecuvantarea de la un sobor de preoti condus chiar de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. De asemenea, la slujba au fost si preoti romano-catolici, avand in vedere faptul ca printre cei decedati se aflau si persoane de aceasta credinta. La poarta bisericii s-au impartit dupa slujba religioasa aproximativ 4.000 de pachete.

Mortii au fost abandonati de familii si la inmormantare

Mortii nimanui au fost plansi ieri de peste 2.500 de oameni. Cei 32 de adulti si copiii care au fost inmormantati ieri au fost lasati in frigiderele de la IML de catre familiile lor, unele dintre cadavre fiind acolo inca din 2009. Numarul mare de persoane decedate nerevendicate de familii a ajuns chiar sa blocheze activitatea Institutului de Medicina Legala Iasi, frigiderele fiind supraaglomerate. „Au fost momente in care s-a stricat si congelatorul din cauza numarului mare de cadavre. Am avut aici chiar si cadavre din 2009. Printre cei inmormantati acum sunt si copii care n-au certificat de nastere, prematuri nascuti morti sau alte cazuri de acest fel", a declarat dr. Diana Bulgaru, director al IML. Nu de putine ori, angajatii de la IML au pus mana de la mana si au mai inmormantat ei persoanele abandonate in frigidere pentru a face loc. In ajutorul IML a venit omul de afaceri Viorel Blajut, patronul Iasisting, care si-a luat responsabilitatea inmormantarii tuturor cadavrelor nerevendicate de familii. „In primul rand fac acest gest pentru a onora memoria tatalui meu care s-a pierdut in urma cu 16 ani. In al doilea rand, cred ca trebuie sa atragem atentia asupra acestei probleme si sa-i incurajam si pe altii sa-i ajute pe cei care nu reusesc sa-si ingroape mortii. Nu-i putem lasa asa in frigidere ani intregi. M-as fi bucurat sa vina si familiile celor inmormantati acum, insa nu a luat nimeni legatura cu mine. Chiar daca n-au avut bani sa-si ingroape rudele, macar sa vina sa le aprinda o lumanare", a precizat Viorel Blajut.

„Ferice de cel care a facut acest gest"

Oamenii adunati in curtea bisericii „Sf. Nectarie" au pareri impartite despre familiile care si-au lasat mortii la morga. Daca unii cred ca oamenii ar fi vrut sa-si ia mortii acasa dar n-au avut cum, altii spun ca nu e crestinesc sa-ti abandonezi rudele prin straini. „Suntem oameni si toate treburile se fac cu oameni. Daca n-au venit rude, prieteni, cunostinte sa-i ia acasa, macar sa vina straini. Sa le dea Dumnezeu inmiit celor care au facut acest gest de a-i inmormanta pe toti", a spus Maria Macovei, o pensionara venita la slujba de inmormantare. De altfel, oamenii au umplut si trotuarul de pe podul Alexandru pentru a vedea mai bine slujba, iar locatarii din blocurile apropiate au urmarit totul de la geamuri. „Am venit aici pentru ca n-am vazut niciodata asa ceva. Am 63 de ani, dar n-am mai pomenit asa ceva, 40 de sicrie unul langa altul. Familiile celor morti poate n-au avut posibilitati, poate n-au stiut, poate n-au avut suflet, poate nu mai au rude. Nu au avut credinta in Dumnezeu ca sa-i ia sa-i inmormanteze. Pacat. Insa ferice de cel care a facut acest gest", a spus Maria Cositeanu. Cei peste 2.500 de participanti la slujba s-au inghesuit apoi la poarta bisericii pentru a primi pachete date in amintirea celor decedati. Slujba religioasa condusa de IPS Teofan a durat aproape o ora si jumatate si a indemnat spre mai multe astfel de gesturi si din partea altora. „Cuvintele sunt neputincioase in a exprima ceea ce se intampla. Vederea acestor sicrie aici ne arata unde suntem ca oameni, ca societate, ca lume. Ne arata ca lumea este ravasita, multi traiesc in confuzie si ceea ce altadata era considerat ca un lucru intangibil, ingropaciunea, iata ca in vremea noastra exista oameni care n-au pe nimeni sa-i ingroape", a spus IPS Teofan in predica sa.

Sapte morti au ramas necunoscuti

Sapte dintre decedati au fost inmormantati fara sa li se stie identitatea. Desi Politia a facut demersuri pentru identificarea lor, pana in momentul de fata cele sapte persoane au ramas in continuare necunoscute. Printre acestea s-ar putea numara si Dumitru Marcan, un barbat de aproximativ 45 de ani, mort in urma unui accident feroviar in urma cu aproape un an. Rudele sale din localitatea Miroslava se asteptau sa-i vada numele pe una dintre cele 40 de cruci. „L-a taiat trenul la Letcani, insa nu l-a mai luat nimeni de la morga. Era despartit de sotie, nu mai avea pe nimeni apropiat. Noi eram verisoare cu el, dar n-am avut cu ce sa-l inmormantam. Am auzit la un moment dat ca l-ar fi inmormantat cineva, dar nu stim sigur", povesteste Iulia Manole, verisoara decedatului. Maria Albu, cealalta verisoara, spune ca moartea sotului sau a impiedicat-o sa-i ajute si pe altii. „Mi-a murit sotul cam in aceeasi perioada si am cheltuit atunci 60 de milioane de lei vechi pentru inmormantare si doua praznice. Bine ca s-a gasit totusi cineva sa-i ingroape pe toti acum, sunt oameni buni", spune femeia incercand sa gaseasca numele verisorului printre morti.

Cele 40 de sicrie au fost ingropate intr-un cimitir abia infiintat in Valea Ursului, comuna Miroslava. Groapa comuna in care au fost coborate sicriele a fost sapata cu un excavator pana in noaptea dinainte de inmormantare. „A venit domnul Blajut la mine si mi-a spus ce vrea sa faca si am oferit teren in cimitirul nou de la Valea Ursului. E omenesc sa faci asa ceva, nu trebuie sa te lauzi cu asta. Mai bine stai si-ti vezi de treaba ta", a declarat Dan Nita, primarul din Miroslava. De altfel, primarul insusi a facut un astfel de gest, ocupandu-se de inmormantarea unei femei din sat care fusese abandonata la morga timp de doi ani. Cele 40 de sicrie au fost insotite si la groapa de un sobor de preoti din localitate, plus cativa localnici curiosi. Conducerea IML spune insa ca trebuie luate masuri ca astfel de situatii sa nu se mai intample. „Nu e normal ca familiile sa-si lase mortii aici si sa astepte sa-i ingroape altii ca mai apoi sa vina sa ne ceara acte sa dezbata mosteniri. Trebuie modificata legislatia in asa fel incat familia sa fie obligata sa-si ia ruda decedata acasa si s-o inmormanteze. Pe de alta parte, si primariile ar trebui sa aiba fonduri alocate pentru asa ceva. Capacitatea frigiderelor este limitata si nu putem lucra daca sunt supraaglomerate", a mai spus dr. Bulgaru.

Comentarii