50% risc de cancer

duminică, 31 iulie 2011, 21:54
7 MIN
 50% risc de cancer

Numarul iesenilor care ajung in spital cu afectiuni din ce in ce mai grave creste de la an la an. Medicii spun ca, in ultimii zece ani, au aparut tot mai multe cazuri de pacienti ale caror afectiuni sint determinate in mare masura de alimentatie. Mincarea de tip fast-food, aditivii alimentari, grasimile animale, bauturile carbogazoase, alcoolul si fumatul sint tot atitea cauze de boli grave, conform medicilor ieseni. In acelasi timp, medicii spun ca alimentatia haotica din ultimii ani a determinat chiar si o modificare in ceea ce priveste tipurile de boli cu care iesenii se prezinta la spital. „In urma cu 10-20 de ani, cancerul colo-rectal era putin intilnit, acum a ajuns deja pe locul trei, atit la barbati, cit si la femei. Alimentatia necorespunzatoare este principala cauza a acestui tip de cancer", declara dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".

„Alimentatia este pe primul loc ca factor de risc"

Medicii oncologi spun ca numarul cazurilor de cancer creste in mod constant. Desi in foarte putine cazuri se cunoaste cauza exacta care a determinat aparitia unui anume tip de cancer, medicii sint convinsi ca, intr-o proportie foarte mare, alimentatia influenteaza dezvoltarea tumorilor maligne. „In aproximativ 90% dintre cazurile de cancer pe care le vedem in clinica, cauza este reprezentata de factori exogeni, respectiv stilul de viata, fumat, alimentatie, sex neprotejat, factori de mediu, radiatii. Din cele 90%, aproape doua treimi sint detinute de catre stilul de alimentatie. Restul de 10% din totalul cazurilor de cancer se poate pune pe seama factorilor endogeni, respectiv mostenirea genetica, diverse probleme hormonale", a declarat dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Astfel, conform medicilor, alimentatia bogata in grasimi favorizeaza obezitatea, in cazul femeilor obezitatea fiind un factor de risc extrem de important in cazul cancerului de sin sau de endometru (n.r. – mucoasa care captuseste fata interna a uterului). „Alimentatia este pe primul loc ca factor de risc in ceea ce priveste cancerul colo-rectal, cancerul esofagian, cancerul gastric sau cel de pancreas. Tot aici, o importanta majora o are si fumatul. Si zaharurile sint incriminate in cazul cancerului. De asemenea, aportul de substante exobiotice, respectiv aditivi alimentari, coloranti sintetici, categoric influenteaza aparitia cancerului. Ar trebui evitate si alimentele provenite din animale care au fost tratate cu hormoni de crestere sau substante toxice. Oricum, tipologia cancerului s-a schimbat in ultimii 20 de ani. Inainte, cancerul colo-rectal era putin intilnit, pe primele locuri aflindu-se cancerul bronho-pulmonar si cel gastric. Acum, la barbati, pe primul loc a ramas cancerul bronho-pulmonar, urmeaza cancerul de prostata si cancerul colo-rectal. La femei avem pe primul loc cancerul de sin, apoi cancerul uterin si cel colo-rectal", a adaugat dr. Miron.

„Sucurile naturale numai naturale nu sint"

Pe de alta parte, oncologii spun ca o alimentatie bogata in fructe si legume ne poate apara de cancer. Astfel, medicii recomanda ca alimentele consumate sa fie cit mai aproape de starea lor naturala. „Trebuie sa existe un echilibru, sa nu fie excese. Dieta trebuie sa fie bogata in fibre si saraca in grasimi nesaturate. E extrem de important si modul de preparare. Exista substante care devin cancerigene prin procesul de prelucrare termica, cum ar fi benzantracenul din arsura aparuta la mincarea preparata la gratar. Si colorantii din bauturi favorizeaza clar cancerul, iar sucurile naturale numai naturale nu sint. Cancerul a devenit prima cauza de mortalitate dupa bolile cardio-vasculare. Daca pina acum 10-20 de ani o persoana din trei prezenta risc de neoplasm, s-a ajuns acum ca o persoana din doua sa riste o forma de cancer la un moment dat", a afirmat oncologul.

In acelasi timp, medicii recunosc ca rolul aditivilor alimentari in aparitia anumitor boli nu este inca foarte clar. „Este adevarat ca un anumit tip de alimentatie poate favoriza aparitia unor boli, cum e alimentatia saraca in fibre si bogata in proteine care influenteaza cancerul colo-rectal. Afumatura favorizeaza cancerul gastric, iar grasimile de origine animala sint incriminate in cancerul hepatic, pancreatic sau esofagian. Din pacate, noi am pierdut obiceiurile alimentare din stramosi. Se minca mult mai rational pe vremuri", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II din cadrul spitalului. Pe de alta parte, medicii spun ca nu doar alimentatia de tip fast-food dauneaza sanatatii, ci si alimentatia deficitara. Carentele in alimentatie duc de asemenea la boala. „Organismul e un tot unitar, daca il agresezi undeva, repercusiunile pot fi peste tot. Te lovesti in talpa si te doare capul. Se observa o crestere a cazurilor de cancer esofagian. De asemenea, acum operam cam doua-trei cazuri de cancer de colon pe zi si cam tot atitea cazuri de cancer gastric pe saptamina", a mai spus chirurgul.

Diabetul poate fi provocat, indirect, de obiceiurile alimentare

De asemenea, diabetologii spun ca nu a fost identificata inca o relatie intre consumul de aditivi alimentari si diabet. „Exista o asa-numita alimentatie obezogena, respectiv cea cu multe calorii, care provoaca obezitate, si prin asta si diabet. Insa nu stiu ca diabetul sa fie cauzat de o substanta sau un aditiv anume. La noi apar cam 1.500 de cazuri noi de diabet in fiecare an", a declarat prof.dr. Mariana Graur, sefa Clinicii de Diabet si Boli de Nutritie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Diabetologii spun totusi ca aditivii alimentari pot influenta starea de sanatate a unei persoane. „Este foarte important sa fie verificata calitatea alimentelor existente in comert. Acestea trebuie sa poarte o eticheta nutritionala pentru ca omul sa vada exact ce cumpara. Este clar insa ca folositi in exces, aditivii alimentari pot fi periculosi. Cei care se gasesc pe alimente cu certificat au rolul lor in conservarea produselor si ameliorarea gustului. Important e sa se respecte regulile privind cantitatea acestor aditivi in alimente. Daca acesti aditivi sint folositi in necunostinta de cauza sau fara certificat de calitate, se poate ajunge si pina la dereglari metabolice, alergii alimentare, cresteri ponderale sau cresteri de tensiune", a precizat si dr. Gina Botnariu, diabetolog in cadrul clinicii.

E-uri „rele"

E 102 – Tartrazina, colorant galben artificial – provoaca alergii – produse de patiserie, bauturi racoritoare si spirtoase

E 104 – Quinoline yellow – provoaca dermatite, interzis in Australia, SUA si Norvegia – folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, medicamente, colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca

E 110 – Sunset yellow – cancerigen – poate fi gasit in dulciuri, prajituri, budinci, sucuri

E 120 – Acid carminic, colorant rosu natural obtinut dintr-o specie de insecta – bauturi spirtoase

E 123 – Amarant, colorant rosu – cancerigen, interzis in SUA si Rusia – poate fi gasit in dulciuri, jeleuri, brinza topita, bauturi spirtoase

E 124 – Ponceau 4R, colorant rosu – toxic interzis in SUA, provoaca alergii – gasit in mezeluri, bauturi

E 127 – Eritrozina, colorant rosu – provoaca cancer de tiroida la animale, posibil si la om – gasit in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare

E 128 – Rosu 2 G, colorant – mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia – carne pentru hamburgeri

E 131 – Colorant artificial albastru – cancerigen – bauturi spirtoase, prajituri

E 142 – Colorant artificial verde – cancerigen – bauturi spirtoase

E 211 – Benzoatul de sodiu si alti derivati ai acidului benzoic – posibil cancerigen, interzis in SUA, permis in Romania – poate fi gasit in unele bauturi racoritoare. De asemenea, studiile au aratat ca E 211 provoaca urticarie si agraveaza astmul.

E 220/E 228 – Sulfiti, conservanti – provoaca alergii – carne pentru haburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin

E 230 – Bifenil, conservant – toxic, interzis in Australia si in UE – citrice

E 231 – Ortofenilfenol – toxic, posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia – citrice

E 233 – Tiabendazol, conservant – toxic, interzis in Australia, interzis in UE – citrice

E 249/ E 252 – Nitrati si nitriti, conservanti – posibil cancerigen – mezeluri si alimente conservate prin sarare, brinza

E 320 – Butil-hidroxi-anisol, BHA-conservant – posibil cancerigen – conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gume de mestecat

E 330 – Acid citric – produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si este posibil cancerigen – sucuri, arome din mustar (uleiul de mustar a fost interzis in Canada unde s-a stabilit ca in timp produce orbirea) si conserve de ciuperci

E 338 – Acid fosforic – produce tulburari digestive, respectiv indigestie, voma, colici abdominale – in preparatele din brinza

E 425 – Glucomanan, agent de textura – toxic respirator – jeleuri

E 466 – Carboximetilceluloza – produce tulburari digestive, respectiv indigestie, voma, colici abdominale

E 621 – Glutamat monosodic MSG – poate avea efecte neurotoxice – condimente, supe concentrate

E 950 – Acesulfam K, indulcitor – posibil cancerigen, interzis in SUA – gume de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare

E 951 – Aspartam – indulcitor artificial care poate fi sursa a peste 70 de boli, cancerigen, interzis in SUA – gume de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare

E 954 – Zaharina – posibil cancerigen – guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

E-uri "bune"

E 100 – Curcumina, colorant galben natural – este hepatoprotector, favorizind secretia biliara, efect anticancerigen

E 101 – Vitamina B12, colorant natural obtinut din germeni de griu, ficat, drojdii – ajuta la mentinerea metabolismului glucidelor, grasimilor si proteinelor ce repara tesuturile organismului

E 140 – Clorofila – combate respiratia neplacut mirositoare – se gaseste in pasta de dinti, dulciuri colorate, apa de gura

E 160 – Licopen, colorant rosu-galben, caroten natural obtinut din tomate – poate reduce riscul aparitiei cancerului

E 162 – Rosu de sfecla, colorant natural extras din sfecla rosie – se gaseste in sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane, snackuri

E 300 – Acidul ascorbic, vitamina C – ajuta la mentinerea culorii rosii a carnii si la conservarea gustului

E 306 – Vitamina E – se gaseste in lapte, oua, carne, ulei vegetal – antioxidant

E 322 – Lecitina – ciocolata – imbunatateste memoria

Comentarii