“Mihaela i-a dat lovitura finala cu un cutit in clavicula”

joi, 10 mai 2007, 00:42
4 MIN
 “Mihaela i-a dat lovitura finala cu un cutit in clavicula”
Mihaela Alina Horeanu ieri, la intrarea in sala de judecata

Alina Horeanu va fi cercetata in stare de libertate. Judecatorii Curtii de Apel Iasi au decis sa respinga recursul procurorilor in baza aceluiasi viciu de procedura invocat si la Tribunal. Pentru ca nu a fost audiata in calitate de inculpat in prezenta unui avocat, declaratia ei a fost lovita de nulitate. Astfel, propunerea de arestare preventiva a avut aceeasi soarta. Totusi, Alina Horeanu poate fi reaudiata de anchetatori si se poate propune din nou arestarea ei. Cu toate ca a ramas in libertate, tinara are in continuare interdictia de a parasi Iasul. "Sint multumit de decizia luata de magistrati, de altfel este cea corecta", a declarat Ionut Pohrib, avocatul Alinei Horeanu. Ceilalti trei tineri, Vlad Scurtu Irimia (19 ani), Daniel Braescu (26 de ani) si Alexandru Stan (21 de ani), vor fi cercetati in continuare in stare de arest pina pe data de 29 mai. "In cazul clientului meu a fost, de fapt, un reflex de aparare. Nu a constientizat ca il poate omori. Daca fapta ar fi fost premeditata, nu mai avea nici un sens sa apeleze la prietenii lui. Fatal a fost insa pentru partea vatamata lovitura data nu de clientul meu, ci de Mihaela Horeanu. In primul rind a fost lovit cu o bita in zona cefei, lucru care l-a doborit, apoi i-a aplicat doua lovituri de cutit care i-au fost fatale", a declarat Christy Mirsanu, avocatul lui Vlad Scurtu Irimia.

Vlad: "A fost legitima aparare"

Cu putin inainte de ora 12, Mihaela Alina Horeanu a ajuns la sediul Palatului de Justitie. Aceasta era de nerecunoscut, deoarece si-a schimbat culoarea parului din blond in brunet. Tinara a intrat in sala de judecata si s-a asezat pe banca din spate. Peste citeva zeci de minute au sosit si ceilalti trei studenti adusi de catre agentii de la arest. Odata cu ei, sala de judecata s-a umplut pina la refuz. Zeci de persoane, curiosi, grefieri ai instantei, procurori, ziaristi, avocati au venit sa ii vada pe cei patru studenti acuzati de omor si complicitate la omor. De abia in jurul orei 13:20 a venit rindul tinerilor sa fie audiati. Primul a dat declaratii Vlad Scurtu Irimia. "Recunosc fapta de care sint acuzat, insa a fost in legitima aparare", a spus tinarul de 19 ani in fata magistratilor. El a povestit incet si framintindu-si mereu miinile cum s-a ajuns la uciderea lui Daniel Mancas. "In urma insistentelor lui Mancas, i-am sugerat Mihaelei inca de inainte de sarbatori sa ii ceara sa se intilneasca cu Mancas pentru a clarifica situatia dintre ei", aprecizat tinarul. De abia pe 9 februarie botosaneanul a venit in apartamentul din Nicolina pentru a "clarifica" totul. In fata judecatorilor, tinarul a declarat ca uciderea lui Mancas nu a fost premeditata si ca totul a degenerat pentru ca botosaneanul a bruscat-o pe prietena sa. Mai mult, Mancas l-ar fi injunghiat primul pe Scurtu cu un briceag gasit pe mobilierul din sufragerie. "Dupa ce m-a lovit, eu m-am indreptat spre bucatarie, insa Mancas m-a ajuns din urma si mi-a aplicat o lovitura in omoplatul sting. Am luat un cutit cu lama flexibila de pe dulap", a mentionat Scurtu. Acesta i-ar fi aplicat apoi lui Mancas mai multe lovituri de cutit.

Alina Horeanu a dat ultima lovitura victimei

La un moment dat ar fi intervenit in conflict si Mihaela Horeanu, care l-ar fi lovit pe botosanean de doua ori cu o bita. Apoi acesta ar fi scapat briceagul, iar tinara l-a luat si l-a lovit de citeva ori in spate. "Aflata la podea, victima mai respira inca. Am vrut sa chem salvarea, insa Mihaela m-a oprit. Apoi, ea l-a lovit o singura data cu briceagul in clavicula". Scurtu a explicat apoi cum au intervenit ceilalti doi prieteni si unde l-au dus pe Mancas. Apoi a specificat ca a vindut bunurile pe care le avea victima si masina acesteia obtinind 1.000 de euro in total. Dupa audierea lui Vlad Scurtu Irimia a urmat audierea celor doi complici. Ambii au recunoscut in fata judecatorilor ca au participat la ascunderea cadavrului, dar nu si la crima. Mai mult, tinerii au afirmat ca au actionat fara sa-si dea seama de consecinte. "Regret ajutorul dat si daca stiam despre ce era vorba nu as fi iesit din casa. Sint student in anul V la medicina si as vrea sa imi termin studiile", a declarat Daniel Braescu. Nici Mihaela Horeanu nu a fost de acord cu incadrarea propusa de procurori, insa ea a refuzat sa dea declaratii. "Nu ma simt in stare sa dau declaratii. Nu am puterea sa dau declaratii", a specificat tinara. La sfirsitul pledoariei tinute de aparatori, tinara a mai spus ca "regret ceea ce s-a intimplat, insa acum e mult prea tirziu pentru regrete".

Procurorul e negru de furie

Anchetatorii au fost nemultumiti de modul in care s-au desfasurat audierilie ieri la instanta. "Nu trebuiau sa ii audieze in aceeasi incapere. Ei si-au auzit acum unul altuia versiunile si isi pot schimba din nou declaratiile. Noi de abia am inceput sa stringem probele in acest caz, si acum totul se duce de ripa. Doua saptamini s-a tinut dosarul la instanta si noi nu am putut face nimic. Eu am de audiat martori, de strins probe. Acum ce mai facem daca toata lumea se pricepe la acest caz. Si-au batut joc de aceasta ancheta. Toti se pricep la acest caz si toti stiu ce trebuie facut", a declarat procurorul Victor Codreanu.

Comentarii