A dat in judecata statul dupa ce a fost declarat mort

Subtitlu

vineri, 16 septembrie 2011, 22:39
6 MIN
 A dat in judecata statul dupa ce a fost declarat mort
Gelu Pintilie

Soarta unui iesean a fost complet schimbata in urma unei erori comise de autoritati in urma cu aproximativ 30 de ani. Din cauza faptului ca numele sau a fost trecut gresit intr-un registru, Gelu Pintilie a fost declarat decedat. Acum, tinarul a dat in judecata statul roman, Ministerul Sanatatii si spitalul Ungheni, solicitind despagubiri. Povestea lui Gelu a inceput in anul 1980, cind s-a nascut, chiar in timpul unei nunti.

"Mama m-a nascut in ziua nuntii fratelui ei, adica a unchiului meu. Ulterior, la cinci luni de la nastere, un medic de la Circa 35, din Tatarasi, a venit in casa in care locuia mama mea pentru a ma consulta. Desi la nastere s-a constatat ca aveam 3,150 kg, medicul m-a luat din casa si i-a spus mamei mele ca sint distrofic si ca trebuie sa fiu dus de urgenta la circa. Acesta m-a luat, spunindu-i mamei mele ca ea sa ramina acasa, pentru ca nu avea ce sa caute si ea acolo", povesteste tinarul. El adauga ca, dupa doua zile, mama, Paraschiva Pintilei, a mers in cautarea sa. "Cind au ajuns la sectia de copii distrofici, parintilor mei li s-a spus ca fusesem transferat la spitalul Ungheni. Ei au mers la spital, insa o asistenta medicala le-a spus ca, din cauza distrofiei, murisem si fusesem incinerat", mentioneaza Gelu. Acesta adauga ca nu stie de ce a ajuns sa fie transferat in Spitalul Ungheni.

La ce poate duce o mica eroare

Tinarul sustine ca mama sa a incercat sa afle cu exactitate ce s-a intimplat cu bebelusul ei, insa, din cauza unei erori referitoare la numele sau, acest lucru nu a fost posibil. "Cei de la spitalul Ungheni mi-au trecut gresit numele in acte. In loc de Gelu Pintilei, dupa numele mamei – Paraschiva Pintilei -, ei m-au trecut Gelu Pintilie. Astfel, mamei mele i-a fost imposibil sa afle circumstantele «decesului» meu si ce s-a intimplat cu mine. Din acelasi motiv, mie mi-au fost necesari 19 ani pentru a o regasi pe mama", afirma tinarul, caruia, acum, ii vine sa zimbeasca, amintindu-si peripetiile prin care a trecut.

Mama nu s-a impacat niciodata cu gindul ca fiul sau ar fi murit, iar bunica lui Gelu il trecea in pomelnice, rugindu-se totodata ca nepotul sau sa se intoarca. "Nu cred ca a fost vorba despre vreo coincidenta de nume la spital, pentru ca am facut cercetari si nu exista in perioada respectiva vreun copil cu nume similar cu al meu. In plus, medicii au spus ca aveam 3,150 kg la nastere, deci nu aveam cum sa fiu distrofic. Pina si numele mamei a fost trecut gresit – pe ea o cheama Paraschiva Pintilei, iar medicii au trecut-o in acte drept Luminita Pintilie", spune Gelu, care nu pare a fi foarte lamurit nici el cu privire la ceea ce s-a intimplat in urma cu 30 de ani.

Tinarul adauga ca, dupa citeva saptamini, a ajuns intr-un centru de plasament, in acte mentionindu-se ca s-ar fi efectuat o ancheta sociala la domiciliul mamei sale si ca, de fapt, ar fi fost abandonat. "O asistenta a trecut intr-un referat ca a facut o ancheta sociala, desi, la finalul documentului, sustine ca mama mea era casatorita si plecase impreuna cu sotul ei in Libia, abandonindu-ma in spital. Mama nu era casatorita atunci si nici nu a fost plecata din tara. Nu stiu de ce a scris asistenta medicala acele lucruri. In plus, nu prea avea cum sa efectueze vreo ancheta sociala, din moment ce ea insasi a sustinut in acte ca mama nu se afla la domiciliu", sustine tinarul.

Nu si-a vazut niciodata tatal

Dupa ani de zile petrecuti in case de copii, la implinirea virstei de 18 ani, tinarul a fost scos din sistemul de protectie si lasat sa se descurce. Sase luni si le-a petrecut pe strada, intr-o parcare. Ulterior a intrat intr-un proiect demarat de fundatia "Viitorul Copiilor". A facut o scoala de bucatari si a primit o camera de camin. Prin intermediul fundatiei si-a gasit de altfel si familia, cu exceptia tatalui, care o parasise pe Paraschiva Pintilei inainte de nasterea lui Gelu. "Eu am reusit sa-mi gasesc mama cind aveam 19 ani. Am fost ajutat de reprezentantii unei fundatii sa o gasesc initial pe bunica mea. Cei de la fundatia «Viitorul Copiilor» au mers la ea si au discutat atit cu bunica, cit si cu unchiul meu. Apoi m-au chemat si pe mine acolo, dar eu nu stiam ca aceea este bunica mea. Ea a urcat linga mine in masina, mi-a pus mina pe umar si m-a intrebat: «Vrei s-o cunosti pe mama ta?» Atunci mi-am dat seama ca linga mine statea bunica", precizeaza Gelu.

Tinarul spune ca a mers la domiciliul mamei sale impreuna cu bunica sa si cu un reporter al ziarului nostru. "In masina se afla atit bunica, cit si o doamna reporter, tot de la dvs. Cind am ajuns la casa mamei, bunica a iesit din masina si a chemat-o la poarta. A intrebat-o daca vrea sa-l vada pe fiul ei, pe care l-a crezut mort. Mama n-a inteles despre ce e vorba si, in acel moment, din masina au coborit si reprezentantii fundatiei si doamna reporter, pentru a vorbi cu ea. Au intrebat-o daca vor sa ma cunoasca, dar ea a crezut ca ei ma cauta pe mine: «Am avut un fiu, dar e mort», a zis ea. Apoi, am coborit din masina si i-am spus cine sint. M-a luat in brate si m-a tinut aproape 20 de minute strins la piept. Probabil ca a avut un soc puternic", povesteste tinarul.

Acesta adauga ca mama sa i-a spus numele tatalui, insa ca nu a avut ocazia sa-l vada vreodata. "Mama mi-a spus ca il cheama Dumitru Savin, insa nu l-am cunoscut. Nici ea nu a insistat, probabil ca ii era rusine, pentru ca nu era casatorita cind a ramas insarcinata cu mine. As vrea sa-l cunosc pe tatal meu natural, nu vreau nimic de la el, doar sa-l vad, numai ca nu stiu unde se afla acum", mentioneaza Gelu.

"Am scapat de abuzuri sexuale in centrele de plasament"

Tinarul sustine ca a dat acum statul in judecata, pentru faptul ca nu a putut creste si nu a putut fi educat de parintii sai. "Nu am precizat in actiune ce suma de bani vreau, doamna avocat care ma reprezinta, Simona Tomaseschi, m-a sfatuit sa lasam la latitudinea instantei de judecata cuantumul eventualelor despagubiri, daca ele imi vor fi acordate. Eu consider ca am avut enorm de suferit, pentru ca am stat pina la 18 ani numai prin centre de plasament, la Halaucesti si Budai, unde m-am imbolnavit. Uneori, eram nevoiti sa legam un cearsaf de geam, pentru a avea pe unde fugi, in cazul in care veneau cei mai mari, pentru a ne abuza sexual. Am scapat de abuzuri sexuale prin aceasta metoda. Acum am fost declarat de medici cu handicap la genunchi, dupa ce am fost batut cu bita in centrele de plasament. Sper sa obtin un milion de euro despagubiri, pentru ca aceasta suma m-ar ajuta sa-mi recapat linistea. Vreau sa o pot ajuta si pe mama mea cu medicamente, pentru ca este foarte bolnava", spune Gelu, care, acum, locuieste intr-un camin al Primariei Iasi.

Procesul va incepe pe 11 noiembrie. Referitor la aceasta situatie, unii magistrati sustin ca nu au mai auzit sa existe vreun astfel de caz in Iasi. "Nu stiu sa fi fost un caz similar la Iasi. Nu stiu sa fi fost vreo asemenea situatie de fapt nici in tara", a declarat vineri judecatorul Aurel Dublea, din cadrul Curtii de Apel Iasi.

Comentarii