Admiterea la liceu din acest an ar putea deveni o mascarada

sâmbătă, 15 decembrie 2007, 02:23
3 MIN
 Admiterea la liceu din acest an ar putea deveni o mascarada

Verigile slabe ale acestui sistem par sa fie in favoarea elevilor norocosi, poate chiar mai putin pregatiti. Supravegherea din timpul tezelor si reexaminarea tezelor cu profesorii sint cele doua momente in care verificarea ar putea fi fraudata. Consecinta este ca „vor fi copii buni care din pacate isi vor pierde locurile la liceu. Asta este o tragedie pentru fiecare elev in parte care nu poate fi exprimata in procente", considera Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racovita".

„Un coleg de al nostru a luat 9 la matematica, cu toate ca nici nu stie ce e media aritmetica ponderata. A avut noroc. Sint clase in care te poti inspira de la colegi si clase in care nici nu poti intoarce capul", a declarat un elev de clasa a saptea de la Scoala „Titu Maiorescu".

Cu siguranta situatia nu este singulara. „In afara de faptul ca am stat in banci ale elevilor de clase primare, a trebuit sa fiu si foarte atenta cum imi tin teza ca sa nu copieze colegul din spate", a declarat o eleva din ultima clasa de gimnaziu de la Liceul „Vasile Alecsandri".

La tezele cu subiect unic, supraveghetorii fac parte din corpul profesoral al unitatii de invatamint in care studiaza elevii. „Sint convins ca apar discrepante foarte mari in modul in care au fost supravegheati elevii. La scolile bune, poate ca examenul e serios. Dar sint scoli unde multi elevi au participat zilele acestea la un examen mimat. Nu au fost supravegheati cum trebuie, si chiar li s-au sugerat raspunsuri. Aceasta e o problema grava a educatiei", este de parere directorul Colegiului „Emil Racovita", Seryl Talpalaru.

Discrepantele mai puternice ar putea aparea in mediul rural. „La centrul de examen de la «Ibraileanu» s-a observat ca unii elevi din mediul rural au obtinut note mici la matematica si mult mai mari la geografie. Evident ca nu poate fi monitorizata toata supravegherea. Nu negam ca este posibil sa se fi incercat acordarea unui ajutor elevilor, dar pentru pragul de trecere al tezelor. Observam ca procentul de promovabilitate este constant pe discipline cu cel din anii anteriori", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Inspectorul general a mai declarat ca salile de clasa in care au avut loc tezele au stat mereu cu usile deschise, in clase fiind cite doi supraveghetori, iar pe hol altii de control.

Tezele vor putea fi vazute la clasa de toti elevii. Vor fi consultate si discutate impreuna cu profesorii. „Am interzis ca elevii sa ia in banca tezele. Acestea vor putea fi vazute doar la catedra in prezenta permanenta a cadrului didactic care raspunde de aceste teze. Parintii care vor dori sa vada lucrarile copiilor se vor deplasa la scoala. Profesorul care preda la clasa raspunde, in aceasta perioada, de integritatea si de neinterventia pe textul lucrarii scrise", a mai precizat inspectorul general Camelia Gavrila. Chiar daca elevii si profesorii care se preteaza la a modifica continutul tezelor risca sanctiuni, suspiciunile de frauda exista.

Subiecte dificile la teza de romana

Cuiul tezelor din acest semestru pare sa fi fost tocmai evaluarea de la limba romana care s-a desfasurat ieri. Elevii nu s-au asteptat la subiecte cu texte la prima vedere. „Nu a semanat cu nimic din ce am facut la clasa. Trebuia aplicata teoria invatata", a declarat o eleva de la „Alecsandri".

Dascalii spun ca subiectele au fost relativ usoare. „S-a urmarit verificarea cunostintelor de limba, intelegere de text literar, interpretare a unor imagini artistice, competenta de comentare a semnificatiilor, elaborare de text si realizare de compuneri descriptive", dupa cum a declarat Camelia Gavrila.

Dintre cei aproape 18.500 de elevi de clasa a saptea si a opta inscrisi in acest an scolar, la teza de la limba romana au absentat 4,23%, adica 749 de elevi. Tot ieri s-au aflat si notele de la istorie si geografie. Chiar daca elevii au spus ca subiectele au fost mai usoare la geografie, procentul de promovabilitate este mai mare in cazul istoriei.

Din cei 2.479 de elevi care au participat la teza de la istorie, au promovat 92,42%, iar 188 au obtinut nota maxima. La geografie, au participat 6.446 de elevi, au promovat 90%, iar nota maxima a fost obtinuta de 1.433 de elevi.

Comentarii