Alegere dramatica pentru un tinar: amputatie sau cancer?

miercuri, 13 iulie 2011, 23:44
3 MIN
 Alegere dramatica pentru un tinar: amputatie sau cancer?

Medicii din cadrul Clinicii de Radioterapie din Spitalul "Sf. Spiridon" se confrunta destul de des cu situatii in care pacientii refuza amputarea unui membru sau extirparea unui organ intern, chiar daca acest lucru le-ar putea salva viata sau macar le-ar mari sansele de a supravietui o perioada mai indelungata de timp.

La sfirsitul saptaminii trecute, in Clinica de Radioterapie a venit un tinar in virsta de 22 de ani impreuna cu mama sa. Tinarul trecuse deja prin mai multe spitale din tara si fusese diagnosticat cu sarcom de coapsa stinga, o forma extrem de agresiva de cancer. Peste tot insa baiatul a refuzat sa-i lase pe medici sa-i amputeze piciorul. La Iasi a ajuns dupa ce toti ceilalti medici din celelalte spitale din tara i-au spus ca nu mai pot face nimic pentru el. "Pacientul prezinta o tumoare imensa pe coapsa stinga, de aproximativ 14 centimetri lungime. Inca din momentul in care i s-a pus diagnosticul, cea mai buna varianta ar fi fost amputarea acelui picior pentru ca sansele de recuperare sa fie cit mai mari. A facut trei serii de chimioterapie la Bucuresti si acum a venit la Iasi ca sa faca radioterapie. Am refacut si noi aici setul complet de analize si, din pacate pentru pacient, au fost descoperite multiple metastaze osoase. Nu stim cind au aparut metastazele si daca amputatia ar fi putut sa previna aparitia acestora", a declarat dr. Dragos Iancu, seful clinicii.

Medicii l-au programat pe tinar pentru sedinte de tratament la accelerator, insa acest lucru nu va putea decit sa-i prelungeasca viata, nicidecum sa i-o salveze. De altfel, medicii chirurgi au spus deja ca nu se mai justifica o interventie chirurgicala in cazul tinarului. "Poate ar fi avut sanse in urma cu opt luni daca s-ar fi facut dezarticulatia piciorului. Acum e in afara rezolvarii terapeutice. E pacat ca se intimpla astfel de lucruri care nu vin decit din nestiinta. E ingrozitor sa vezi cum se pierde un tinar doar pentru ca nu-si da seama ce efecte are o decizie luata gresit la un moment dat", a mai spus dr. Iancu. Medicii spun acum ca baiatul mai are cel mult un an de trait.

S-a decis tirziu sa renunte la laringe

O decizie poate la fel de grea a avut de luat si un pacient in virsta de 65 de ani. Barbatul a ajuns in clinica din cauza unui cancer la nivelul laringelui. Medicii i-au spus atunci ca singura lui sansa este sa i se extirpe laringele. Pus in fata deciziei de a nu mai putea comunica normal niciodata, barbatul a ezitat, insa pina la urma si-a dat seama ca operatia ii va salva viata. Acum, pacientul urmeaza citeva sedinte de radioterapie pentru a preveni aparitia unor resturi microscopice de la cancerul pe care l-a avut.

Cu o bentita in jurul gitului care ii acopera gaura lasata de operatie, barbatul "vorbeste" acum cu ajutorul unui laringofon. "Laringele indeplineste atit o functie de vorbire, cit si una respiratorie. Prin operatie si-a pierdut functia de vorbire. Laringofonul e un aparat de mici dimensiuni pe care pacientul ii apropie de git cind vrea sa vorbeasca pentru ca acesta sa preia miscarile de la nivelul corzilor vocale. E o voce metalica, insa se poate intelege cu ceilalti. Starea lui este buna acum", a adaugat medicul.

Comentarii