Angajatii spitalelor pleaca, cheltuielile cu salariile cresc

Subtitlu

vineri, 27 noiembrie 2009, 11:50
4 MIN
 Angajatii spitalelor pleaca, cheltuielile cu salariile cresc

Cheltuielile salariale din sistemul sanitar au crescut, chiar daca din spitalele iesene au plecat in acest an peste 400 de angajati. Seful Casei de Asigurari de Sanatate sustine ca de vina ar fi primele si sporurile acordate atit medicilor, cit si muncitorilor necalificati, in numar prea mare.

"Salariile s-au mentinut la nivelul lunii decembrie 2008, cu sporuri si prime acordate la maximum. Ii dai prima medicului, nu muncitorului care sta degeaba in curte. Nu au vrut sa faca nici un pic de economie, au cheltuit in continuare foarte mult", a declarat dr. Iulian Serban, directorul Casei de Asigurari de Sanatate. Acesta sustine ca o parte din banii care s-au dus pe salarii ar fi putut fi folositi pentru cumpararea de medicamente si materiale sanitare. Pe de alta parte, directorii de spitale il contrazic pe seful Casei de Asigurari si sustin ca oamenii care au plecat au fost substituiti de cei care au ramas in sistem. Practic, angajatii au facut garzi in plus si acesta este motivul pentru care cheltuielile salariale au ramas aceleasi. Parerea lor este impartasita si de presedintele Colegiului Medicilor care a precizat ca aceasta idee a Casei este doar o modalitate de a acoperi lipsa de bani din sistemul sanitar.

Un angajat din 20 a plecat din sistemul sanitar

In prima jumatate a acestui an au plecat 414 persoane din spitale, aproximativ 5% din totalul celor angajati. Cei mai multi angajati au plecat de la Spitalul "Sf. Spiridon", in numar de 120, si de la Spitalul de Copii "Sf. Maria", in numar de 67. Conform legii, cheltuielile salariale nu pot depasi 70% din bugetul spitalelor. Toti directorii unitatilor sustin ca se incadreaza in aceasta norma, media fiind de 67%. Paradoxal, in ciuda plecarii persoanelor din sistem, cheltuielile salariale nu au scazut. Mai mult, au si crescut in comparatie cu anul trecut. Explicatia este cresterea bugetului de la aproximativ 34 de milioane de lei lunar anul trecut, la aproape 42 de milioane de lei pe luna in acest an. In primele 7 luni ale lui 2009 cheltuielile salariale au fost de 194 de milioane de lei, dintr-un buget total de 413 milioane de lei. Prin urmare, 47% din bugetul Casei Judetene de Asigurari s-au dus pe salarii, spre deosebire de anul trecut, cind din cele 753 de milioane de lei cheltuite, doar 288 de milioane au fost alocate pentru salarii, adica 38%.

"Cheltuiesc mult pe salarii, nu le ajung banii pentru medicamente"

Casa de Asigurari de Sanatate sustine ca normal ar fi fost totusi sa scada salariile lunile acestea, odata cu plecarea personalului, mai ales in vreme de criza. "Ei cheltuiesc in continuare foarte mult pe salarii, nu le ajung banii pentru medicamente si materiale sanitare si normal ca intram in criza. S-au dus in medie 27,7 milioane lunar pe salarii anul acesta. Daca dai afara zidarii, faiantarii, unele asistente medicale, faci economie. Asta e masura anticriza. Culmea e ca personalul nemedical e acoperit la maximum conform normelor, iar la cel medical stam extrem de prost", a afirmat directorul Casei de Asigurari. Pe de alta parte, reprezentantii spitalelor sustin ca plecarea personalului nu inseamna neaparat si scaderi salariale. "Cineva trebuie sa ii suplineasca pe oamenii care au plecat. Eu nu pot sa las un asistent medical la 30 de copii. Daca vad fluctuatie mare, mai adaug asistenti. In garda poate veni un specialist sau un medic primar, se fac garzi si ore suplimentare, sigur ca o sa vedeti cheltuieli salariale uneori chiar si mai mari, chiar daca au plecat angajati", a precizat Cristina Burlacu, directorul de Resurse Umane din cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria". Directorii spitalelor pun si ei cheltuielile pe seama sporurilor si a primelor, insa sustin ca nu au cum sa nu le dea angajatilor, pentru ca acestea sint drepturile lor. "Sint foarte multe sporuri obtinute de catre sindicate printr-o lupta corecta, asa cum sint cele de preventie si de stabilitate. Trebuie sa dai aceste drepturi salariale pentru ca tu esti executantul unui pact intre Minister si sindicat", a declarat ec. Ioan Birliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".

"Nu arde nimeni gazul de pomana"

Cit despre muncitori si cei din personalul auxiliar, directorii spitalelor sustin ca ei sint necesari si nu trebuie blamati pentru cheltuielile din Sanatate. "Nu dam vina pe acesti muncitori pentru ca, daca ii dam afara, nu mai avem cu cine lucra. La noi de exemplu este bucatarie, timplarie, cineva trebuie sa asigure si aceste servicii. Eu am mai dat afara, din 140 citi erau cind am venit, au ramas doar 105, daca vorbim de muncitori. Eu va pot demonstra ca la Spitalul «Sf Spiridon» nu arde nimeni gazul de pomana", a adaugat ec. Ioan Birliba.

Din totalul de 7.900 de angajati in spitale, 37% reprezinta personal auxiliar (infirmiere, brancardieri, soferi autosanitara) si muncitori calificati si necalificati. Restul personalului sanitar este superior (medici, farmacisti, psihologi) si mediu (asistenti medicali, moase, operatori urgenta). Presedintele Colegiului Medicilor sustine ca in strainatate procentul celor din personalul nemedical este chiar mai mare si ca directorul Casei de Asigurari incearca doar sa acopere faptul ca banii din sistemul sanitar sint insuficienti. "In strainatate, ponderea personalului auxiliar si a muncitorilor este mult mai mare decit la noi pentru ca ei isi asigura intretinerea unitatilor si au ateliere intregi unde se lucreaza. La ei sistemul administrativ este foarte puternic, cel putin 40% din angajati se regasesc in personalul auxiliar, mai ales TESA. Muncitorii nu sint de vina ca se cheltuiesc bani pe salarii si in final fondurile nu sint de ajuns. Cei de la Casa de Asigurari incearca sa isi acopere nefinantarea sistemului sanitar cu tot felul de povesti", a incheiat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

 

Comentarii