Ansamblul Palas va fi functional din aprilie

vineri, 02 martie 2012, 20:58
3 MIN
 Ansamblul Palas va fi functional din aprilie

Din aprilie, iesenii isi vor putea lasa masinile in cea mai mare si mai moderna parcare subterana din Romania si prima de acest gen din Iasi, cea de la Palas. In prezent, sint instalate echipamentele si este configurat sistemul de management, unic in tara si similar celui folosit in Germania. Parcarea de 2.500 de locuri, care va deservi ansamblul urbanistic si imprejurimile, a necesitat un efort financiar de peste 73 milioane de euro. „Complexul multifunctional este unul exclusiv pietonal, astfel incit, in intreg arealul nu vor exista masini garate. Parcarea Palas a fost configurata cu 10 puncte de acces. La intrari si iesiri au inceput sa fie montati senzorii care vor detecta trecerea fiecarui automobil, astfel incit soferii sa fie dirijati in timp real, prin panouri si sageti indicatoare, spre cele mai apropiate locuri disponibile", au declarat oficialii Iulius Group, dezvoltatorul Palas. Tot pentru o mai buna circulatie in zona, la Palas a fost construita o noua strada, care face legatura intre strazile Palat si Sfintul Lazar. Aceasta investitie a fost de aproximativ o jumatate de milion de euro. Pe noua strada Palas va fi interzisa parcarea.

Iesenii din vecinatatea ansamblului au beneficiat de pe urma proiectului si de lucrari de infrastructura si utilitati in valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro. „Prin cooperarea cu E-ON, ansamblul Palas a contribuit la modernizarea retelelor de energie electrica si gaze naturale din vecinatate. In acelasi timp, intreaga infrastructura a utilitatilor din zona a fost reconfigurata la cei mai noi parametri calitativi din domeniu", au mai precizat oficialii dezvoltatorului.

O alta investitie majora a reprezentat-o consolidarea versantului Palatului Culturii, dar si a intregului perimetru arondat Palas. Ansamblul este construit pe locul fostei albii a riului Bahlui. Apa aflata la foarte mica distanta de suprafata a impus, de asemenea, gasirea de solutii tehnice complexe. „Noi am sapat pina la adincimi de 25 de metri, iar de apa am dat incepind de la 4 metri. Au fost necesare, astfel, lucrari speciale de impermeabilizare, dar mai ales de consolidare. Ca sa intelegeti amploarea lucrarilor, pot sa va spun ca am folosit in adincime atita beton si armatura cit am folosit si la suprastructura. Numai in parcarea subterana s-au turnat peste 60.000 mc de beton cu o compozitie impermeabila, echivalentul a cel putin 10 blocuri cu cite 10 etaje", a spus prof.univ.dr. Ionel Gosav, proiectantul de rezistenta al ansamblului. Terenul a fost fixat cu peste 3.000 de piloti, cu o lungime totala de 60 de kilometri, unii dintre ei fiind forati la 25 de metri in subteran. Tot pentru consolidare si rezistenta, pentru intreg ansamblul au fost folositi 20.000 mp de „pereti mulati" care au intarit trotuarele si portiuni din strazile Palat, Sfintii Constantin si Elena si Sfintul Lazar. Ca tehnica, „peretii mulati" sint utilizati frecvent in realizarea galeriilor de metrou.

Tinind cont de pinza freatica bogata, a fost implementat un sistem sofisticat de drenuri, care capteaza integral precipitatiile din complexul Palas, conceput special sa reziste la umiditate abundenta. „Hidrologii au simulat eventualitatea unei ruperi de nori si a unei topiri bruste de zapada care ar genera in perimetrul Palas chiar si 4.200 de litri pe secunda. Apa de suprafata va fi adunata printr-o imensa retea de conducte si directionata gravitational spre riul Bahlui. Pentru a opri afluxul de apa subterana dinspre versant spre arealul Palas si spre imobilele de pe strazile Palat, Sfintul Lazar si Sfintul Constantin, apa subterana va fi captata printr-o retea de 136 de drenuri de mare adincime, pe o lungime de 665 de metri", a mai precizat prof. Gosav. Consolidarea si drenurile reprezinta o investitie de aproximativ 8 milioane de euro din valoarea totala a proiectului, estimata la peste 260 de milioane de euro.

Daca aceste lucrari au fost si in beneficiul iesenilor din imediata vecinatate a ansamblului, Palas propune, pe linga functionalitatea comerciala, de business si hoteliera, idei de petrecere a timpului in aer liber. Gradina publica, care reprezinta o investitie privata de peste 2,5 milioane de euro, este situata pe spatiul fostei gradini a Curtii Domnesti si pastreaza elemente din timpul amenajarilor facute de domnitorul Vasile Lupu – lacul si un ponton inchis cu foisor. Iesenii se vor putea relaxa nestingheriti pe iarba, vor putea participa la evenimente culturale in amfiteatrul in aer liber, copiii vor avea spatii de joaca amenajate, iar iarna vor putea merge la patinoar.

Comentarii