Avem mai multe paturi decit europenii, dar spitalele sint pline ochi

luni, 01 iunie 2009, 11:02
6 MIN
 Avem mai multe paturi decit europenii, dar spitalele sint pline ochi

Paradoxul locurilor de cazare in spitalele iesene. In conditiile in care in multe clinici din spitalele din Iasi pacienti stau cite doi, chiar si cite trei in pat, un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania spitalele au prea multe paturi. Astfel, daca media europeana este de 4,2 paturi la o mie de locuitori, in Iasi media este de 6,2 – 6,5 paturi la mia de locuitori. Daca pina nu demult medicii spuneau ca nu avem suficiente paturi, acum chiar ei sint de acord ca internarile nu se fac asa cum ar trebui si ca multi dintre pacienti ar putea fi rezolvati la medicul de familie sau la cabinete din ambulatorii fara a fi nevoie de spitalizare, deci de un numar mare de paturi. Pe de alta parte, media de paturi se refera la numarul acestora raportat la numarul de locuitori din judetul Iasi, netinind cont de cei care vin aici din alte judete. In 2008, peste un sfert dintre pacientii internati in spitalele iesene aveau domiciliul in alte judete, si chiar alte tari.

Natalia Neculau are 72 de ani si a venit la spital la Iasi tocmai din satul Coropceni, comuna Ciortesti. Femeia se stie cu probleme la inima pentru care a mai fost internata si a luat tratament mult timp. Boala ei poate fi tinuta sub control totusi cu medicatie si supraveghere din partea unui medic de familie. Chiar si asa femeia a preferat sa cheme ambulanta si sa vina la spital din cauza unei dureri in piept, in loc sa se duca la medicul de familie. "Ei, n-am cum sa ma duc la medicul de familie pentru inima mea pentru ca el nu e de specialitate. Tot la spital vin mai bine, mai ales ca durerea era asa mare. Nu eram nici pregatita cu bani ca sa ma pot duce la un cabinet privat. Mai bine vin aici", a povestit pacienta, care a fost internata in Clinica de Cardiologie a Spitalului "Sf. Spiridon". Natalia Neculau a ocupat astfel un pat care la o restructurare mai severa ar putea disparea din spital. "Formele usoare de hipertensiune pot fi tratate si in regim ambulatoriu, insa daca pacientul care vine la noi este dintr-o localitate mai indepartata sau nu are bani sa se intoarca acasa sau sa se duca la cabinet privat, de cele mai multe ori ne simtim obligati sa-l internam pentru a nu risca sa i se intimple ceva", spune un medic. Zeci de pacienti sint internati dupa aceste considerente in toate spitalele din Iasi, dupa cum spun chiar cei care ii interneaza.

"Medicina de familie ar trebui sa fie prima linie a frontului"

"Cea mai scumpa asistenta medicala este cea acordata in spital. In rest e mult mai ieftin pentru stat. O tara care vrea sa se descurce trebuie sa aduca cit mai putini pacienti in spitale. La noi insa cele mai multe cazuri se rezolva in spitale. Trebuie pus un accent mai mare pe profilaxie si pe medicina omului sanatos", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Principala problema pare a fi in viziunea medicilor din spitale faptul ca medicina de familie este o specialitate cu o activitate discontinua si cu goluri. "Medicina de familie ar trebui sa fie prima linie a frontului, insa sint multe cazuri care se scurg aiurea printre degetele medicilor de familie. Si ambulatoriile de specialitate sint prea putin consistente. Sint reduse cantitativ, nu calitativ. Din aceste doua locuri ar trebui sa vina mai putini pacienti in spitale, sa se faca o selectie mai riguroasa. Ar trebui o mai mare responsabilizare a medicilor de familie si ar trebui sa aiba mai putini pacienti pe liste pentru a putea face fata la toti", a mai spus prof.dr. Georgescu.

"Internam bolnavul pentru ca sta departe si nu poate veni in alta zi"

Astfel, afluenta de pacienti in spitale pare a fi determinata de punctele slabe ale medicinei de familie si a activitatii din ambulatorii. Un numar mai mic de pacienti trimisi spre internare ar determina la un moment dat o restructurare a numarului de paturi si eventual o scadere in acest sens. De asemenea, o diferenta intre medicina de la noi si cea din strainatate este si existenta in Romania a componentei sociale a medicinei, dupa cum spun cei din spitale. "Internam bolnavul pentru ca sta departe si nu poate veni in alta zi, pentru ca nu are bani sa se plimbe pe la cabinete sau n-are deloc casa. Toate statisticile arata ca 60% dintre cei internati sint urgente. Restul paturilor ar trebui sa dispara. Trebuie stabilite niste criterii clare, iar in functie de acestea sa se reduca numarul de paturi", mai spune prof.dr. Georgescu. Astfel, internati ar trebui sa fie pacientii cu urgente si cei la care diagnosticul este nesigur si mai trebuie efectuate analize. Ceilalti pacienti ar trebui programati pentru a nu aglomera spitalul si a evita cazurile in care stau cite doi in pat.

"Cind economia merge prost, omul vine la spital sa manince"

Medicii mai spun totusi ca numarul de paturi nu ar trebui redus de peste tot. Unele clinici isi justifica existenta si numarul de paturi, iar altele nu. "Spitalele de la tara sau de prin alte judete care trimit pacientii la noi oricum ar trebui sa-si limiteze activitatea. De multe ori pacientii sint tinuti acolo inutil o perioada si apoi ajung la noi in ultimul hal, cind cheltuim foarte mult pentru a-i salva. Ar trebui ca ei sa aiba mai putine paturi si noi mai multe", spune un medic revoltat. "Ce facem noi acum e medicina sociala, se interneaza tot pentru ca spune pacientul ca are nevoie si te ameninta cu presa. Spitalul a devenit refugiu pentru saraci, iar cind economia merge prost, omul vine la spital sa manince. Daca s-ar face internari rationale, dupa standarde normale, civilizate, aproape jumatate dintre pacientii din spital ar putea fi tratati in ambulatoriu", spune un alt medic.

Directorul DSP considera ca problema e la distributia pe specialitati

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi este insa mai blind in aceasta privinta. "Cam 10-15% dintre cei din spital n-ar fi trebuit internati. Numarul de paturi ar trebui redus chiar daca nu este atit de mare. Problema e de fapt ca distributia pe specialitati nu este facuta corect", a declarat dr. Vasile Cepoi. Conform datelor adunate de DSP, aproape toate spitalele clinice din judetul Iasi au un indice de utilizare a paturilor de aproximativ 300 de zile pe an, cit este si prevazut in normativele in domeniu. Spitalele neclinice au un indice de utilizare a paturilor de 280 de zile pe an. Spitalul de Recuperare depaseste acest indice, avind 319 zile pe an paturile ocupate, iar Spitalul din Tirgu Frumos avind 305-306 zile ocupate. "Nu trebuie crescut numarul de paturi, insa intreg sistemul se va reorganiza cind se vor deschide spitalele noi, Institutul de Oncologie si Spitalul Regional. La noi, managementul internarilor nu este facut corect pentru ca statisticile arata ca media internarilor a scazut de-a lungul timpului. La Iasi avem 6,2 – 6,5 paturi la mia de locuitori, peste media europeana", a mai spus dr. Cepoi.

Aproape 30% dintre pacienti sint din Moldova

Pe de alta parte, in calcularea mediei numarului de paturi la numarul de locuitori nu se tine cont in momentul de fata de faptul ca Iasul este aglomerat cu foarte multi pacienti din alte judete. Numai in 2008 au fost internati in spitalele iesene 52.249 de pacienti din toate judetele tarii. Alti 126.143 de pacienti internati erau ieseni. Numarul de paturi ar trebui scazut in aceste conditii doar daca se restrictioneaza accesul pacientilor din alte judete in spitalele iesene sau criteriile de internare devin mult mai drastice.

In total spitalele iesene, atit din municipiu, cit si din judet, insumeaza 4.698 de paturi din totalul de 130.458 de paturi cite existau la nivelul intregii tari in unitatile sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii (MS) la sfirsitul anului 2008. Pina in present, reprezentantii MS nu au facut publica vreo intentie de a scadea numarul de paturi, insa recunosc ca acesta este mai mare in aceasta parte a tarii. "Media paturilor la 1.000 de locuitori pentru judetul Iasi este mai mare decit media pe tara. In centrele universitare, media paturilor la mia de locuitori este in general mai mare, datorita adresabilitatii pacientilor si din alte judete catre institutele si centrele medicale aflate in centrele universitare. Directia noastra nu cunoaste vreo intentie de reducere a numarului de paturi din spitalele din Romania", se precizeaza intr-o adresa de la MS.

Comentarii