Asalt asupra Centrului Comercial Bistrita

vineri, 23 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Asalt asupra Centrului Comercial Bistrita

Perimetrul din fata Centrului Comercial Bistrita era ieri dimineata intesat de politisti, jandarmi, angajati ai Primariei din Bacau si zeci de gura casca. Toata lumea vorbea in soapta ca "au venit sa inchida standurile", lucru care a facut ca atmosfera sa fie tensionata.
Delegatia Primariei a fost condusa de Ioan Butucaru, directorul Directiei Comerciale din Primarie, secondat de citiva inspectori si organele de ordine. In momentul in care acestia au vrut sa intre in stand, au fost incercuiti de patronii si muncitorii din centrul comercial, care au inceput fiecare sa-si spuna pasurile: "Nu ne inchideti, domnule, ca raminem in prag de iarna fara loc de munca si n-avem din ce trai", au spus unii. Altii, mai nervosi, au afirmat ca, orice-ar fi, nu pleaca de-acolo nici daca intra buldozerele peste ei.
Oamenii primariei au patruns in stand doar dupa ce si-a facut aparitia cetateanul roman de origine zaireza Kumbakisaka bin Useni, care a vorbit in numele tuturor celor trei firme care detin standurile, Maranatha, Sofimal si Brumar. Acesta a spus din capul locului ca e gata sa colaboreze cu municipalitatea, asa ca i-a invitat pe cei prezenti la masa tratativelor.
Situatia celor trei firme este una incurcata. Maranatha, firma care este proprietara spatiului comercial, a lui Emil Bitu, a predat in anul 2000 administrarea catre Sofimal Bucuresti, administrata de Kumbakisaka bin Useni, filiala Bacau. In anul 2001, Sofimal a subcontractat administrarea firmei Maranatha catre Brumar SRL, administrata de Emilia Bitu. La sfirsitul anului 2000 Brumar a depus un bilant contabil din care reiesea ca nu a desfasurat nici o activitate, dar la cheltuieli avea trecute 480 de milioane de lei.
"Pina acum patronul de la Brumar a refuzat sa ne prezinte orice document, dar marti a venit la noi cu o parte dintre actele firmei. Vom incerca sa vedem ce reprezinta acele cheltuieli. I-am dat termen de 30 de zile pentru refacerea contabilitatii, dar si amenzi de 80 de milioane de lei. Esenta neregulilor Maranatha, Brumar, Sofimal o reprezinta utilizarea fondurilor unei societati comerciale in alte scopuri decit cele declarate. Este o infractiune care va face cu siguranta obiectul unei sesizari penale", ne-a declarat Pavel Albu, comisarul sef al Garzii Financiare Bacau.
Discutiile au durat mai bine de doua ore, timp in care Ioan Butucaru i-a explicat lui Kumbakisaka ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca el s-ar fi adresat primariei in timp util. "Eu nu vreau decit ca legea sa fie respectata si sa nu se faca abuzuri. Ma supun hotaririlor consiliului local, dar nimeni sa nu fie mai presus de lege", a spus acesta in nenumarate rinduri. Practic, reprezentantului celor trei firme i s-a pus in vedere ca Centrul Comercial Bistrita nu are anumite autorizatii, fara de care activitatea in acest stand nu poate continua. "Va lipsesc autorizatia din partea pompierilor, nu aveti autorizatie de constructie, celor 60 de taxiuri ale firmei CCB nu le-a fost reinnoita licenta, service-ul auto functioneaza intr-o cladire cu alta destinatie, compartimentarea standurilor nu are avizul Directiei de Sanatate Publica, iar delimitarea spatiului public de cel privat nu este clara", au fost prezentate in timpul discutiei neregulile pe care Primaria i le imputa patronului. La discutie au fost chemati din partea majoritatii institutiilor descentralizate din oras, mai putin Garda Financiara, Directia de Munca si Casa de Asigurari de Sanatate. Kumbakisaka a incercat de mai multe ori sa demonteze acuzatiile primariei, insa, pina la urma, intentiile lui au ramas fara finalitate.
Kumbakisaka a spus, printre altele, ca are un aviz de la pompieri, care expira dupa doi ani si ca nu obtine autorizatia in acest sens daca nu face nici un demers pentru a intra in legalitate. "Avizul e emis in a doua jumatate a acestui an, asa ca de-acum inainte pot incepe demersurile", a spus patronul. Acelasi lucru s-a intimplat si cind s-a adus vorba de licenta taxiurilor CCB. "Avem autorizatie de la Registrul Auto Roman pentru masini", a spus unul dintre salariati, care a fost chemat ulterior cu documentele. Actele erau depuse intr-adevar la RAR, insa nu exista documentul care sa ateste reinnoirea licentei.
In timp ce in biroul patronului se purtau discutii, o buna parte din patronii firmelor care isi desfasoara activitatea in standuri au cerut sa participe la discutii, insa au fost invitati afara de Kumbakisaka.
Cind discutiile pareau inchise, interventia unui salariat al firmei Maranatha a dat totul peste cap. Useni Kumbakisaka convenise cu Ioan Butucaru ca simbata sa discute cu patronii din standuri, pe care sa-i roage sa opreasca vinzarile de duminica, iar de luni sa inceapa demersurile pentru obtinerea autorizatiilor. In acel moment, Mihai Diaconescu, de la serviciul personal al firmei Brumar, i-a spus lui Butucaru ca ultimul act emis de el, adica o nota de control scrisa de mina, nu are nici o relevanta. Mai mult, Diaconescu i-a spus lui Butucaru, care facuse referire anterior la datoriile pe care le au cele trei firme amintite la fondul asigurarilor de sanatate, ca pentru a primi autorizatia de functionare firma trebuie sa prezinte doar un certificat fiscal din care sa rezute ca nu are datorii privitoare la bugetul local. Moment in care Ioan Butucaru s-a enervat si a dispus ca societatea sa fie amendata cu doua milioane de lei, din care poate plati 300.000 de lei in 48 de ore. Cu precizarea ca luni nici unul din comerciantii din stand sa nu mai vinda.
Seful Directiei Comerciale din Primarie a parasit apoi biroul lui Kumbakisaka, insa a fost intimpinat in hol de zeci de comercianti care vroiau sa afle rezultatul discutiilor. "Spuneti-ne si noua ce s-a hotarit, sa stim ce facem. Avem copii acasa, pe linga noi mai traiesc citiva angajati, asa ca trebuie sa stim in ce directie s-o luam", au spus cei mai multi dintre ei. Cea mai mare nemultumire a patronilor de la Centrul Comercial se leaga de faptul ca Primaria le-a eliberat in ultimele luni autorizatii de functionare valabile pina in februarie sau martie anul viitor, iar acum municipalitatea dispune inchiderea standurilor. "De ce ne-ati mai dat autorizatii, daca stiati ca aici lucrurile nu sint in regula", au spus ei. Altii au explicat ca ei sint cu plata taxelor si impozitelor la zi catre bugetul local, iar, daca sint nevoiti sa-si inceteze activitatea, tot administratia locala va avea de suferit. Lumea din standuri sustine ca circa 92 de firme care lucreaza in complexul CCB sint la zi cu datoriile, iar masura de sistare a activitatii, fie ea si temporara, e nedreapta pentru ca ar lovi in mai mult de 1.000 de oameni. Cetateni ai Bacaului care se vor trezi in prag de sarbatori fara bani, cu o situatie incerta, si cu o gramada de datorii. Fiindca cei mai multi spun ca au luat marfa pe datorie sau au imprumuturi in banca, pe care trebuie sa le plateasca. (Eduard ADAM)
Autoritatile au declarat razboi neregulilor de la CCB
Directorii tuturor institutiilor descentralizate cu atributiuni de control din judetul Bacau au fost convocati miercuri seara la o discutie care a vizat tocmai problema Centrului Comercial Bistrita. "S-a decis intensificarea actiunilor de control si coordonarea lor de catre Prefectura si Primarie pentru a se pune ordine in acest caz", ne-a declarat prefectul Radu Catalin Mardare. Principalele acuze aduse administratorilor celor trei firme Maranatha, Brumar si Sofimal sint datoriile mari la bugetul local si la cel al statului, precum si o evaziune fiscala imensa. "Avem in vizor, in principal, administratorii Centrului Comercial Bistrita, dar si societatile care-si desfasoara activitatea in zona si care hranesc practic un monstru. Multe dintre ele incalca legea si CCB a devenit leaganul facturilor false", ne-a declarat viceprimarul municipiului Bacau Dragos Benea.
Experienta anterioara recunoscuta atit de prefect cit si de viceprimarul Benea a demonstrat ca multe dintre actele de control sint blocate in justitie. "Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam, dimpotriva trebuie sa oferim cit mai multe informatii reale si probe pentru ca actul de justitie sa fie dinamizat. Vom avea discutii cu procurorii generali, cu reprezentanti ai Ministerului Public, nu pentru a le influenta activitatea, ci pentru a le explica oportunitatea finalizarii unor actiuni", a precizat prefectul Mardare. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii