Bacauani imbogatiti prin speculatii bursiere

miercuri, 14 august 2002, 23:00
4 MIN
 Bacauani imbogatiti prin speculatii bursiere

Vocabularul celor familiarizati cit de cit cu economia s-a imbogatit de putina vreme cu un nou termen: speculatorii de bursa. Expresia nu are nimic in comun cu cea de escroc, ci se refera la cei care joaca la Bursa de Valori sau pe piata RASDAQ, cumparind sau vinzind actiuni exclusiv cu scopul de a face bani. Astfel de investitori sint cit se poate de obisnuiti in cazul pietelor de capital consacrate, dar la noi erau pina anul acesta pasari rare. Situatia s-a schimbat si destui romani au ajuns sa traiasca bine din speculatii bursiere. Printre acestia sint si bacauani. Unul dintre ei este student si o activitate relativ distractiva s-a transformat in sursa majora de venit. Un altul a avut fler si se poate spune ca s-a imbogatit din intimplare, dar microbul nu l-a mai parasit. Activitatea nu este insa lipsita de riscuri, ba chiar le are din plin.
Ringul bursier – locul unde se pot cistiga sau pierde intr-o zi zeci si sute de milioane de lei
Multa vreme si Bursa de Valori Bucuresti si piata extrabursiera RASDAQ au fost doar mijlocul de valorificare a actiunilor care le-au fost atribuite gratuit cetatenilor prin programul de privatizare in masa. Actiunea s-a finalizat, practic, iar pietele de capital au inceput sa-si intre in drepturi. Schimbarea a fost accelerata de citeva evenimente majore. Listarea la Bursa de Valori a actiunilor Bancii Transilvania, ale Bancii Romane de Dezvoltare – Group Société Génèrale si ale SNP Petrom, zvonurile privind modificarea numarului maxim de actiuni ale SIF-urilor ce pot fi detinute de un actionar (majorarea de la 0,1% la 1%), jocurile de la privatizarea unor firme cum ar fi Sicomed Bucuresti sau ALRO Slatina au dus la aparitia speculatiilor cu actiuni. Pe scurt, esenta procesului este ca unii au cumparat anumite actiuni cind au fost mai ieftine si le-au vindut cind pretul lor s-a ridicat. In cazul actiunilor SIF-urilor, de exemplu, preturile aproape s-au dublat intr-un interval de ordinul zilelelor. Cistigurile obtinute in acest fel n-au fost deloc mici, ridicindu-se la sume de ordinul zecilor si sutelor de milioane de lei in unele cazuri. Si cum pofta vine mincind, jucatorii la Bursa si-au continuat activitatea.
In speculatiile bursiere orice zvon conteaza
Jucatorii din pietele de capital sint putin cunoscuti – chiar daca activitatea lor este legala – si tin la acest anonimat din multiple motive. Le respectam dorinta de a nu li se dezvalui identitatea, dar va dezvaluim modul in care au cistigat banii. Studentul bacauan a avut la dispozitie o suma relativ mare – in jur de 12.000.000 de lei – drept recompensa pentru un serviciu adus cuiva, acum doi ani de zile. In loc sa o cheltuiasca, a avut inspiratia de a cumpara actiuni. Ce-i drept, nu orice fel de actiuni, ci ale SIF-urilor. "Pur si simplu stiam ca la un moment dat va veni vremea lor" – ne-a spus Gabriel N. Cind s-a lansat zvonul ca SIF-urile nu mai pot impune limita de 0,1% pentru cei care detin actiuni si ca stacheta se va ridica la 1%, preturile au explodat, a vindut. In plus, a mai cumparat si alte actiuni, pentru ca, odata intrat in piata de capital, a ajuns si la anumite informatii si zvonuri. A jucat mai multe pachete de actiuni, iar totalul cistigurilor sale de cind joaca la Bursa se ridica la peste 75.000.000 de lei.
Un alt bacauan a cistigat bani buni speculind actiuni ALRO si Sicomed, pe fondul zvonurilor care au fost vehiculate la privatizarea lor. "Nu stiu cum au vazut altii lucrurile, dar era aproape de neconceput ca Marco International (firma care a preluat in final controlul la ALRO Slatina – n.n.) sa lase balta zecile de milioane de dolari investite si sa nu se bata pentru producatorul de aluminiu" – ne-a spus omul.
Jocul la Bursa cere de la inceput multi bani si mult curaj
Regulile speculatiilor bursiere s-au mai schimbat putin. Conform brokerilor care opereaza in piata, pentru a se discuta acum de un posibil cistig real, suma investita trebuie sa plece de la 50.000.000 de lei in sus. In ziarele de specialitate amatorii acestui joc nebun vor intilni termenul de actiuni "blue chips". Expresia este imprumutata de la bursele de peste Ocean si se refera la actiunile cele mai lichide (care se tranzactioneaza in cantitati mari in fiecare sedinta), la preturi bune. Este cazul actiunilor celor cinci SIF-uri – printre care se numara si SIF 2 Moldova, cu sediul la Bacau -, ale Bancii Romane de Dezvoltare, ale Bancii Transilvania, Sicomed Bucuresti etc. Ele nu sint insa o garantie in nici un sens, ci doar o estimare a specialistilor in materie de posibile cistiguri. Trebuie retinut ca nu exista absolut nici o certitudine ca achizitia unor actiuni care astazi sint in urcare va fi profitabila, pentru ca miine preturile lor se pot prabusi. Trebuie tinut cont si de zvonuri, dar nu este destul. Trebuie si fler, si cunostinte relativ solide in ale economiei.
In rest, daca aveti banii si curajul de a risca, puteti incerca. (Gabriela PASCU)

Comentarii