Bacauani la Sarbatorile Iasilor

vineri, 13 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Bacauani la Sarbatorile Iasilor

Mii de crestini au luat cu asalt cetatea moldoveana de pe cel sapte coline, Iasi, inca de joi, 12 octombrie. Cei mai multi vin aici sa se roage la moastele Sf. Parscheva – ocrotitoarea Moldovei, dar si la moastele Sf. Gheorghe, aduse special in aceste zile la Iasi, cind are loc cea mai importanta sarbatoare din viata spirituala a comunitatii, "Serbarile Iasului". Acestea vor culmina astazi, 14 octombrie, cind in calendarele ortodoxiei praznuim pe Sf. Parascheva.
Centrul manifestarilor este Mitropolia Moldovei, unde se afla raclele cu moastele celor doi sfinti, catre care pelerinii s-au indreptat inca de la inceputul acestei saptamini. O forfota specifica evenimentelor de exceptie era simtita inca de joi in preajma Mitropoliei, unde credinciosii stateau cuminti la cozi interminabile si vor sta, de acum, zi si noapte. Am coborit joi dimineata dintr-un tren intesat cu credinciosi bacauani, pe care i-am revazut la numai o jumatate de ora, in curtea bisericii Mitropoliei, incercind sa ajunga la intrarea sfintului lacas. Incercare deloc usoara, pentru ca autoritatile au luat din timp masuri de prevedere si au fixat pelerinilor un traseu sinuos in jurul Mitropoliei. Pentru a ajunge in biserica, faci inconjurul lacasului, minat de jandarmi si gardieni publici.
Peste tot, in jurul Mitropoliei, de la sute de tarabe injghebate ad-hoc, comercianti mireni sau in sutane ii trag de mineca pe credinciosi si ii indeamna sa cumpere suveniruri sfintite. Pe tarabele calugarilor gasesti gramajoare de sticlute cu mir din Grecia, pliculete in forma de inimioara cu vata sfintita de la locul nasterii lui Iisus, icoane, matanii si cruciulite de tot felul. Peste tot cam aceleasi lucruri, descarcate in graba din Dacii papuc de intreprinzatori de toate neamurile: kisch-uri dupa care babute venite din cine stie ce catun se dau in vint, iconite si cruciulite din plastic pe care le vor arata, cu siguranta, nepotilor din citeva sate, ca pe sfintele moaste la care cine stie daca vor ajunge.
Municipalitatea ieseana s-a straduit sa intimpine puhoiul de vizitatori si a inchis circulatia masinilor pe strada din preajma Mitropoliei. Pentru prima oara, strada este spalata zilnic cu sampon de brad. Alaturi, parcul din fata Teatrului National a fost preluat de pictori si a devenit o imensa expozitie de icoane de toate marimile.
In tot acest vacarm pestrit, nu lipsesc cersetorii si patrulele de ordine publica, maturatoarele si gunoierii. O adunare care numai in Tirgul Cucului mai are rival, unde aceeasi sarbatoare se petrece altfel, cu must si pastrama, printre tarabele negustorilor de haine de piele si de caciuli, veniti din cinci judete, cu lautari tocmiti si cu o multime de gura-casca, pentru ca romanii, se stie treaba, nu prea mai au bani de tirguit.
Oricum ar fi, credinciosilor care in aceste zile vor merge la Iasi cu trenul le-au fost puse la dispozitie vagoane suplimentare. Acestea sint atasate trenurilor care circula conform orarelor de trafic obisnuite, iar conducerea regionalei Iasi a SNCFR spera sa faca astfel fata cu succes afluxului de pelerini. Vagoane suplimentare sint atasate la trenurile ce ajung la Iasi din directiile Bacau, Suceava, Putna, Pascani, Tirgu-Neamt, Birlad, Marasesti. Numarul suplimentar de vagoane este valabil si pentru trenurile care circula in sens invers. (Petru DONE, Ovidiu PAULIUC)

Comentarii