Boicot la Subex

marți, 05 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Boicot la Subex

Subex Bacau este cunoscuta fabrica de suruburi din oras. Cu mai bine de doi ani in urma, asociatia salariatilor de aici si-a vindut partea ei de actiuni, circa 70%, tranzactie in care a vazut singura solutie pentru ca societatea sa fie readusa pe linia de plutire, printr-o infuzie de capital. Pachetul de actiuni al salariatilor a fost preluat de Constantin Bojescu, Perino Baraga si Dumitru Neagu, investitori "la toarta" si in alte obiective economice din judetul Bacau. "Am convenit, fara o intentie anume, ca de Subex sa ma ocup eu – a spus Constantin Bojescu -, asa cum de alte obiective comune se ocupau ceilalti. Mi-am luat rolul in serios, mai ales ca aici si eu investisem vreo cinci miliarde de lei si voiam sa urmaresc traseul banilor si afacerea in sine. De aceea, am schimbat managementul, am numit un nou consiliu de administratie, am investit si am readus societaatea pe linia de plutire. Acum, cred ca ea a inceput sa placa si altora, care si-o doresc".
Investitiile au adus profit
Fabrica de suruburi din Bacau a crescut, financiar, de la luna la luna. Presedintele Bojescu spune ca s-au investit, in numai sapte luni, 24 de miliarde de lei. Societatea a preluat si sectia de PAL de la Comprel Comanesti, pe care a pus-o pe picioare si care, acum, functioneaza la capacitate. De asemenea, au aparut si alte obiective de investitii, iar vechile cladiri ale fabricii de suruburi au si ele o fata noua. Cifra de afaceri, care era anul trecut de numai 600.000 de dolari pe luna, s-a dublat. Rata profitului a crescut, profitul brut fiind, anul trecut de 7 miliarde de lei, cu 54% mai mare fata de cel din anul 2000. De la 731 de salariati, dintre care 100 urmau sa fie disponibilizati imediat dupa preluarea actiunilor de la PAS, Subex are acum 948 de salariati. In plus, societaea este curata de datorii, acestea fiind negociate si reesalonate, cu exceptia celor comerciale, de numai 630.000 de euro.
Constantin Bojescu crede ca tocmai aceasta imagine face societatea Subex atragatoare. In consecinta, in ultimele luni, pe piata de capital Rasdaq a inceput o adevarata vinatoare de actiuni, iar in ultimele saptamini pe aceasta piata s-au cumparat aproape zilnic pachete mari, cu sute de milioane de lei fiecare. "Este o lupta pentru suprematie intre actionari – crede Constantin Bojescu. Cine detine pachetul de control are si fabrica in mina. De aceea, si noi, si ceilalti cumparam cit putem". In prezent, la Subex, societatea Steel Invest detine 49,3% din actiuni. Actionarii de la Steel sint, insa, societatea Agrovitam Bacau, cu 50% din capital, reprezentata de Frasina Fedeles, societatea Utah Invest Bacau (40%), devenita acum un SA, dar care a fost un srl – unde Perino Baraga detine70% din capital, Marin Anitei, directorul de la Robinete Industriale Bacau, 20% si Nicolae Rusu are 10%. Pe linga Steel Invest, la Subex mai sint actionari semnificativi Vasile Florea (20,9%, dar care a lansat deja o oferta pentru inca 6%), societatea Astiliana Bacau, nou aparuta printre actionari, cu 8,94%, reprezentata de Cornelia Pascal, si firma Chalets de Moldavie Bacau, cu 2,94%.
AGA de simbata, 2 martie, a mai decis si inlaturarea lui Perino Baraga din consiliul de administratie, pe motiv ca acesta nu poate face dovada ca a platit garantia ceruta de lege pentru aceasta calitate, si inlocuirea sa cu Constantin Burchi, de la Agricola International Bacau. "Am considerat aceasta o demitere de drept – a opinat Constantin Bojescu -, atita timp cit garantia nu era platita. Domnul Baraga a deschis si un proces pe aceasta tema, insa, pina la o alta hotarire, noi am aplicat-o pe a noastra, considerind-o legala". (Petru DONE)

Comentarii