Cine-i vinovat?

sâmbătă, 08 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Cine-i vinovat?

autoritatile sa se trezeasca din amorteala
Ziua de ieri nu a adus noi cazuri de toxi-infectie alimentara in rindul elevelor de la internatul Colegiului National V. Alecsandri care servesc masa in mod obligatoriu la cantina liceului. Cele 30 de fete cu virste intre 15 si 18 ani care au fost internate miercuri in sectiile de Boli Contagioase ale Spitalului Judetean au fost ieri externate, o parte la cerere, iar altele pentru ca starea lor e sanatate nu era grava si putea fi ameliorata cu tratament la domiciliu. Daca la spital ziua de ieri a fost una usoara in lipsa unor cazuri noi de toxi-infectie alimentara din rindul elevelor de la "Alecsandri", ea s-a dovedit una plina pentru inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP), Directiei Sanitar Veterinare si Oficiului de Protectie a Consumatorului. Primii care au declansat ancheta epidemiologica la cantina firmei Hades, cea care asigura in sistem catering hrana zilnica a elevelor din internatul liceului Alecsandri, au fost reprezentantii DSP. Acestia au recoltat zeci de probe pentru analize de la cantina firmei, dar si din cea a liceului unde ajunge mincarea destinata elevilor. De la probe recoltate de pe vesela, mese, miini ale bucatareselor si angajatilor care manipuleaza mincarea atunci cind este transportata la beneficiari si pina la coproculturi si exudate faringiene ale acestora, verificarile inspectorilor DSP au un singur scop: sa depisteze locul in care mincarea gatita ar fi putut fi infestata de microbii raspunzatori de infectia digestiva. "Orice unitate de alimentatie publica are obligatia ca timp de 48 de ore sa pastreze mostre din meniurile preparate. Au fost recoltate probe si din mostrele firmei Hades si din cele din sala de mese a liceului, iar bucatareselor din ambele parti le-au fost verificate carnetele de sanatate si starea clinica", ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP. Daca la capitolul carnete de sanatate, obligatorii pentru lucratorii in sistemul de alimentatie publica, toti angajatii firmei Hades au fost in regula, despre probele care vor evidentia incarcatura microbiana de pe vesela, mese si mijloace de transport, raspunsurile nu vor putea fi aflate decit luni. "Toate probele ridicate de la locul de preparare a meniurilor si din sala de mese a liceului sint insamintate pe mai multe medii de cultura menite sa depisteze existenta salmonellei, stafilococilor sau a altor microbi. Doar rezultatele acestor analize vor scoate la iveala focarul de infectie", a mai adaugat dr. Bustuc. In asteptarea rezultatelor analizelor, inspectorii din trei compartimente ale DSP si-au continuat activitatea de verificare in cazul toxi-infectiilor alimentare de la "Alecsandri". Inspectia Sanitara de Stat (ISS) a verificat autorizatia de functionare si termenul de valabilitate al produselor perisabile. La ambele puncte, inspectorii ISS au avut surprize.
Societatea avea autorizatie sanitara de functionare doar pentru cantina IMU, sediul firmei Hades, loc in care masa se serveste direct de catre muncitori si nu in sistem de catering. "Hades nu are autorizatie sanitara pentru transportul mincarii preparate. In urma cu doua saptamini a depus documentatia si pentru aceasta autorizare, dar in acest moment nu are decit avizul Directiei Veterinare. Noi nu i-am dat avizul pina acum pentru ca sint la rind alte documentatii depuse mai demult. In lipsa acestei autorizari si pina cind nu vor iesi rezultatele analizelor am sistat activitatea in sistem catering a firmei Hades catre toti beneficiarii sai", a mai spus dr. Bustuc. In afara de muncitorii de la IMU care au servit ieri masa in cantina firmei, toti ceilalti beneficiari, inclusiv bolnavii de la spitalul TBC, au primit hrana rece. In timpul verificarilor inspectorilor ISS, acestia au descoperit si o cantitate insemnata de carne tocata pentru care nu existau elemente de identificare. "Din cele 180 de kilograme de carne tocata, la aproximativ 100 exista un certificat de calitate, dar la restul nu se cunostea firma producatoare, data de fabricatie si termenul de valabilitate. Carnea a fost blocata de la consumul uman, iar patronului i-a fost aplicata o amenda de 3 milioane de lei", ne-a declarat dr. Daniela Lupascu, sefa ISS. Compartimentul de Igiena Scolara din DSP a avut si el de lucru ieri. La liceul V. Alecsandri au fost dezinfectate toate camerele din camin si sala de mese, iar la cabinetul scolar medicul si asistenta au stat pregatite sa raspunda si altor solicitari din partea fetelor care au mincat la cantina. "In ultimele ore nu a mai venit la cabinet nici o fata care sa acuze simptome ale toxi-infectiei alimentare. In afara de cele 30 de eleve care au fost internate, doar doua au mai solicitat un consult, dar au refuzat sa mearga la spital", ne-a declarat dr. Doina Ichim, medic scolar al liceului. Cadrele medicale din liceu spun ca de mai multa vreme au atentionat conducerea spitalului ca transportul mincarii de la firma Hades lasa de dorit din punct de vedere al igienei. "Inca de la inceputul lunii noiembrie am atentionat conducerea ca mincarea este transportata in bidoane de plastic care nu se inchid etans, iar piinea este transportata in lazi neacoperite si care vin in contact cu interiorul masinii. Cind exista cantina proprie la liceu eram obligate, si eu si asistenta mea, sa verificam starea de igiena a procesului tehnologic de preparare a meselor si modul de depozitare a acesteia", a mai spus dr. Ichim. (Cezara DUTA)

Comentarii