Cosmarul medicilor: operatii la 50 de grade

marți, 22 august 2000, 23:00
2 MIN
 Cosmarul medicilor: operatii la 50 de grade

De la instalarea caniculei, salile de operatie din Spitalul Judetean s-au transformat in saune cu aer incins. Aflat la ultimul etaj al cladirii si cu ferestrele inspre o curte interioara betonata, blocul operator a devenit un loc impropriu actului medical. Ca sa faca fata caniculei, medicii chirurgi si-au decalat programul operator, intrind in salile de operatie cu doua ore mai devreme decit de obicei. Caldura din salile de operatie este amplificata de lampa chirurgicala care lumineaza masa de operatie si care face ca temperatura din sala sa se ridice la 50 de grade celsius.
"Este inuman. Astazi am fost la un pas de a refuza sa intru in sala din cauza caldurii. Am operat astazi o singura hernie de disc, iar miine sint hotarit sa operez doar cazuri de urgenta, daca se vor ivi. In conditii de caldura excesiva, igiena unei interventii chirurgicale este sub un mare semn de intrebare. O singura picatura de sudoare de pe fruntea medicului cazuta pe operatie poate fi fatala pentru pacient", declara doctorul neurochirurg Remus Lacatusu.
Concentrarea medicilor din timpul unei interventii chirurgicale este perturbata de faptul ca la fiecare minut sint nevoiti sa intrerupa operatia pentru ca personalul care-i asista sa le stearga fata de transpiratie. Infernul din blocul operator al Spitalului Judetean ar putea inceta numai daca salile de operatie ar fi dotate cu instalatii de aer conditionat. Investitia este insa este cu mult peste puterile financiare ale spitalului. Un singur aparat de aer conditionat costa peste 30 de milioane de lei, iar blocul operator numara 10 sali in care ar trebui instalate astfel de aparate. Singurii medici chirurgi din Spitalul Judetean care nu resimt efectele caniculei sint cei din sectia Chirurgie Infantila. Cu ajutorul unor sponsori si a propriilor donatii, medicii din aceasta sectie au dotat una dintre cele doua sali in care sint operati copiii cu instalatie de racire a aerului.
"Din fondurile de care dispune spitalul nu am putut rezolva la blocul operator decit repararea hidroizolatiei. In felul acesta am eliminat un alt neajuns din salile de operatie: cind ploua afara ploua si in incaperile in care erau operati pacientii", spune dr. Elena Vamanu, directorul Spitalului Judetean.
Singura sansa ca in vara viitoare, medicii chirurgi din Spitalul Judetean sa opereze in conditii normale pentru acest act medical este obtinerea de sponsorizari, sau sa scoata bani din propriul buzunar pentru dotarea salilor cu instalatii de aer conditionat. (Cezara DUTA)

Comentarii