De joi, la ora 12, intra frigul in case

marți, 08 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 De joi, la ora 12, intra frigul in case

Pespectiva ca bacauanii sa ramina fara caldura in apartamente in ultima parte a acestei ierni a devenit si mai evidenta zilele acestea, de cind Romgaz Bacau a luat decizia de a sista furnizarea gazului catre centralele termice din oras. Masura va fi pusa in practica cel mai probabil incepind cu data de 15 februarie si va viza centralele de la asociatiile cu cele mai mari si mai vechi facturi neachitate, dar si consumul casnic efectiv. In aceasta situatie se afla circa 80% din populatia municipiului Bacau. In functie de datorie si de numarul datornicilor dintr-un imobil, sistarile gazului metan pot avea loc pe blocuri, scari de blocuri si chiar la nivelul unui singur apartament.
Concomitent cu masura amintita, Romgaz va da in judecata societatea Termloc – administratorul centralelor termice alimentate pe gaz metan – pentru a-si recupera banii cuveniti pe marfa livrata. Suma cu pricina se ridica acum la 26 de miliarde de lei, cresterea ei spectaculoasa din ultima vreme fiind pusa pe seama incasarilor extrem de reduse de la populatie.
Referitor tot la problema incalzirii, o masura la fel de radicala ca si Romgaz a fost anuntata si de CET Bacau. Conform afirmatiei directorului Romeo Apostol, incepind de joi, 10 februarie, ora 12, CET Bacau ar urma sa mai functioneze doar cu grupul de 50 MW, care insa va produce doar energie electrica. Aceasta inseamna ca productia de agent termic va fi limitata atit doar cit sa nu inghete instalatiile. Situatia urmeaza sa dureze pina ce incasarile saptaminale de la Termloc vor ajunge la 6 miliarde de lei, in vreme ce acestea ating acum abia circa 400 de milioane pe saptamina.
Hotarirea luata de conducerea CET are toate sansele sa nu mai ramina doar la stadiul de amenintare, cum s-a mai intimplat de doua ori, intrucit acum exista si o recomandare in acest sens din partea conducerii centrale a Termoelectrica, intreprindere care recurge in prezent la nivelul intregii tari la asemenea masuri, in incercarea de a-si recupera banii. Perspectivele sumbre in aceasta privinta sint si mai bine conturate de esecul Conel in a obtine un credit intrenational pentru achizitionarea de materie prima necesara producerii de agent termic. Si chiar daca la Bacau stocurile de carbune si pacura de la CET ajung pina an luna mai a acestui an, masura radicala a sistarilor ne va atinge si pe noi.
Tot de la conducerea Termoelectrica, CET Bacau primise deja zilele trecute o dispozitie privind reducerea parametrilor agentului termic in cazul in care incasarile zilnice nu sint de cel putin 860 de milioane de lei, sau sase miliarde pe saptamina.
In realitate, pentru productia de pe luna decembrie – in valoare de 12,8 miliarde de lei – abia au fost incasate 1,9 miliarde de lei, iar platile s-ar redus constant. La aceasta data, mai e de platit caldura din luna februarie 1999, luna in care a fost emisa o factura in valoare de 1,82 miliarde de lei, inca neachitata. Pe totalul anului trecut, datoria cumulata a atins cifra de 49,4 miliarde de lei (inclusiv productia lunii ianuarie 2000). Pentru ca nu poate incasa acesti bani, CET nu isi poate achita nici propriile datorii: 16,5 miliarde la bugetul de stat, 2 miliarde la bugetul local, 1,3 miliarde la SNCFR si la toti furnizorii de combustibili (RAC Ploiesti, Petrom si Romgaz), alte 3,3 miliarde catre diferiti furnizori.
Autoritatile nu au renuntat insa la gasirea unei solutii pentru rezolvarea crizei, desi aceste demersuri au putine sanse sa mai reuseasca asa cum s-a mai intimplat in iarna aceasta. Intilniri intre conducerile CET, Termloc, Romgaz, administratia locala si reprezentanti ai Prefecturii vor avea loc pina la scadenta fixata ce CET, adica joi, la ora 12. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii