Divort italian in stil romanesc

marți, 04 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Divort italian in stil romanesc

O poveste de dragoste demna de orice telenovela, dintre un patron italian si o profesoara romanca, este pe punctul de a se destrama intr-un mod cit se poate de penibil. Cel care se pare ca va avea de suferit de pe urma acestui circ este rodul dragostei lor, micuta Iulia Gabriela Andreotti, in virsta de numai doi ani.
Totul a inceput in vara anului 1997, cind onesteanca Maria Magdalena Velicu si tinarul Marco Andreotti s-au intilnit, absolut intimplator, la Slanic Moldova. Din vorba-n vorba, cei doi si-au dat seama ca au ceva in comun, si nu peste multa vreme chiar au decis sa-si unesca destinele. Acest lucru s-a si intimplat o luna mai tirziu, in Italia, unde s-a consumat cununia civila. Dupa nunta cu dar de la Restaurantul Trotus din Onesti, tinerii insuratei au plecat in Italia, unde dupa citeva luni s-a nascut si micuta Iulia. Nimic nu parea sa umbreasca fericirea familiei: fetita crestea sanatoasa, locuinta era in Milano, iar lui Marco ii mergeau afacerile din plin. "Probabil din lipsa de ocupatie, dar si la indemnul soacrei mele, Magda a inceput sa se plinga din ce in ce mai tare, pina cind m-a convins sa ne intoarcem la Onesti. Am vindut o parte din afacerile mele din Italia si am venit, de gura femeii, in Romania", ne-a spus Marco.
Odata ajuns la noi in tara au inceput sa curga belelele, afacerea abia incropita a inceput sa scirtiie, socrii nu il vedeau cu ochi buni, iar nevasta sa a intentat divortul. Este inutil de spus cam ce inseamna un asemenea proces, mai ales cind si cele mai negre haine incep sa se spele in public. Apar acuzatii de martori mincinosi, carora li s-a intocmit si dosar penal, apar amenintarile si chiar unele suspiciuni ca mersul procesului nu ar decurge tocmai legal. Cea mai mare problema o reprezinta micuta Iulia, pe care tatal sau nu are voie sa o viziteze decit doar citeva ore pe luna, si cea a divortului, care, conform legislatiei internationale, nu se poate pronunta decit in tara in care in care a avut loc casatoria civila.
"Daca instanta romaneasca va pronunta divortul, sotia mea va ramine divortata aici si maritata in Italia. In cazul in care ea se va casatori in timp de trei ani, ea poate fi acuzata de bigamie si va decadea automat din drepturile parintesti", ne-a mai spus Marco.
O alta problema, care tine strict de procedura, se refera la citarea in instanta a lui Marco Andreotti. Desi este cetatean italian si vine in Romania pe baza vizei turistice, el este citat de fiecare data la alta adresa, pe strazile G. Bacovia, Libertatii sau Mercur, la care nici nu a locuit. In acest context, Andreotti a depus o adresa presedintelui Judecatoriei Onesti, in care preciza ca domiciliul sau este in Italia, localitatea Milano, via Rembrandt, nr 63, 20147, si invoca dispozitiile art 87 pct 8 din Codul de Procedura Civila si a Conventiei incheiate si ratificate intre Romania si Italia, cu privire la actele de stare civila, pentru a fi citat la aceasta adresa. De patru luni, Marco Andreotti nu a primit nici un raspuns la acest memoriu.
In opinia lui Marco, tot taraboiul si pierderea de bani si de timp ar putea fi evitate daca sotia sa ar accepta varianta ca apartamentul pe care l-a cumparat din banii sai, dupa nunta, sa ramina in proprietatea sotiei sale, fara a avea dreptul sa-l vinda, dupa care sa fie trecut pe numele fetitei, atunci cind Iulia va deveni majora. Totodata, pensia alimentara fixata de instanta la 500.000 de lei i se pare modica, Andreotti spunind ca este bucuros sa-i dea Iuliei chiar doua milioane si mai mult, insa intr-un cont special, fara ca cineva din familia sotiei sale sa poata avea acces la bani.
Toate aceste probleme si variante de aplanare a conflictului dintre soti vor fi aduse din nou azi in fata instantei, de aceasta data din Bacau, unde va avea loc primul termen, dupa ce dosarul a fost stramutat de la Judecatoria Onesti. (Florin CRACIUN)

Comentarii