Doctorat in birocratie pentru consolidarea blocurilor

sâmbătă, 18 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Doctorat in birocratie pentru consolidarea blocurilor

Imaginea terifianta a dezastrelor produse in alte tari de cutremure, dublate de prezicerile nefondate ale unor nespecialisti, au readus panica si frica in sufletele multora dintre noi. Ne-am adus aminte ca sintem pe pamint miscator in noaptea de 8 spre 9 martie, cind cele 5,1 grade ale seismului ne-au transmis ca o surpriza ne poate astepta oricind. Judetul nostru se afla intr-o zona care este afectata in special de cutremurele de mare magnitudine si relativ fecvente din Vrancea.
Pentru reducerea cit mai mult a riscurilor amintite, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) a initiat o serie de actiuni pentru protejarea fondului construit. In judetul Bacau, in perioada 1991-1996, au fost expertizate tehnic mai multe sute de imobile, dintre care 326 au fost incadrate intr-unul dintre primele trei grade de risc seismic. Dintre acestea, sase blocuri, toate din Bacau, sint considerate cele mai subrede, fiind incadrate la gradul 1 de risc, si pentru care un cutremur similar cu cele din 1977 sau 1990 ar insemna un real pericol.
Locatarii din blocurile subrede pot depune la Primarie cereri pentru inceperea lucrarilor de consolidare. Insa, pe cit de utila este aceasta initiativa, pe atit pare de imposibila. Pentru a putea completa formularul, depunatorul trebuie sa cunoasca detalii referitoare la constructie, la zona seismica – conform "Normativului pentru proiectare seismica" – dimensiunile, perioada de proiectare si executie, normativul valabil la data proiectarii. Fara a mai tine seama de dificultatile de care proprietarii se vor lovi in incercarea de a obtine aceste normative, acestia trebuie sa mai ofere detalii referitoare la tipul proiectului, la topografia si la natura terenului de fundare, la valoarea de patrimoniu.
In cerere sint prevazute rubrici referitoare la structura de rezistenta a imobilului, la tipul zidariei si al fundatiei. De asemenea, date referitoare la comportarea la cutremurele anterioare si interventiile efectuate in urma lor si alte modificari realizate in timp asupra constructiilor. Un capitol distinct este rezervat factorilor care influenteaza negativ comportarea la cutremure: inaltimea parterului mai mare decit cea a etajelor, configuratia elementelor structurale diferita de cea a etajelor, forma in plan, disimetrie in distributia maselor si a rigiditatilor. In formular trebuie sa se precizeze daca locuintele au condens, igrasie sau daca au avut loc incidente de genul exploziilor sau incendiilor.
Pentru ca proprietarul trebuie sa semneze ca raspunde "pentru necesitatea, oportunitatea si realitatea datelor inscise in fisa", este evident ca solicitantii trebuie sa ia meditatii serioase pentru a se descurca in hatisul de date tehnice necesare. Tinind cont de faptul ca toate aceste conditii, care insumeaza o birocratie uriasa, sint necesare doar pentru obtinerea aprobarii de expertizare gratuita, este usor de inchipuit cit timp este necesar pina la inceperea lucrarilor propriu-zise. Si toate acestea, in conditiile in care un cutremur major, de circa 7,5 grade, este prognozat sa se produca pina in 2011, iar orasele din judetul nostru se numara printre cele peste care trecerea unui asemenea seism ar lasa urme dramatice. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii