Istoria Bacaului cade sub lama buldozerului

luni, 28 august 2000, 23:00
3 MIN
 Istoria Bacaului cade sub lama buldozerului

Dupa ce casa in care a locuit poetul Vasile Alecsandri, care face parte din patrimoniul national, a fost vinduta unui italian, acum citeva zile o alta mindrie arhitecturala a Bacaului a fost rasa de pe fata pamintului de lama buldozerului. Este vorba despre Casa Lecca, monument istoric si de arhitectura, in care au locuit ani de-a rindul fratii Gheorghe si Dimitrie Lecca, eroi ai Razboiului de independenta si prefecti de Bacau pina spre anul 1900. Aceste ruine intregesc lista distrugerilor unor monumente de arhitectura de secol XIX, singurele care mai vorbesc despre tirgul comercial de odinioara si despre centrul vechi al orasului. Locuri care alta data degajau dulcea tihna a unui oras moldovenesc au ramas acum, dintr-o proasta intelegere a aplicarii legii caselor nationalizate, doar simple amintiri.
Pina acum citeva zile, imobilul de pe strada George Bacovia atragea atentia prin arhitectura sa deosebita, care amintea de dulcele tirg de altadata. Dupa ce a rezistat in picioare peste un veac, casa incarcata de istorie a cedat in fata lamei de buldozer, care a definitivat ceea ce nu au reusit sa faca zeci de ani de dictatura comunista. Imobilul, ca si terenul aferent, cam vreo doua mii de metri patrati, au fost cumparate de la preotesa Mocanu de Eugen Burca, un patron din Traian, cu peste un miliard de lei. Noul proprietar a trecut rapid sa-si recupereze investitia si sa-si construiasca, probabil, o noua locuinta. El a avut autorizatie de demolare de la primarie, insa nu a avut si acordul Oficiului pentru Patrimoniu, in a carui evidenta figura casa.
Eugen Sendrea, specialist in cadrul Oficiului pentru Patrimoniu Bacau, ne-a declarat ca, in timp, imobilul a fost locul de intilnire a elitei romanesti, in care s-au luat hotariri importante si la care au participat, pe linga cei doi prefecti, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Regele Carol I cu Regina Maria, maresalii Averescu si Antonescu. Casa a fost si un adevarat centru cultural si i-a gazduit, printre altii, pe chimistul Petru Poni, arhitectul George Sterian, istoricul Nicolae Iorga, pictorul Nicu Enea si altii.
Odata cu demolarea casei Lecca, Bacaul a ramas mai singur. Acum, nimic nu mai aminteste de inceputul acestui secol, cind actuala strada George Bacovia purta numele Reginei Maria. Era cartierul oamenilor bogati, unde stateau industriasi, medici, ingineri, ofiteri de cariera si inspectori ai Garzii Financiare. In 1940, la numarul 6, era sediul Bancii Nationale. In acelasi imobil isi avea resedinta Dumitru Mazilu, directorul Bancii, dar si Ioan Dragoi – gardian BNR si Gheorghe Paduraru – gradinarul institutiei. Alaturi, la numarul 8, locuia Ioan Cornea, comisarul sef al Garzii Financiare. Spre capatul strazii era imobilul Monopolului de Stat al Alcoolului, unde se gasea un depozit si locuintele sefului local al Monopolului si a sapte din angajatii sai. In cazul in care oficialitatile judetene sau locale nu vor pune piciorul in prag pentru ca aceste relicve de istorie sa nu fie instrainate, nu este exclus ca, in cel mai scurt timp, orasul lui Bacovia sa devina numai beton si sticla, lipsit de personalitatea tirgului de odinioara. (Florin CRACIUN)

Comentarii