Mafia nigeriana cauta fraieri in Romania

luni, 25 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Mafia nigeriana cauta fraieri in Romania

Inspectoratul General al Politiei a remis recent in teritoriu o adresa prin care recomanda tuturor Inspectoratelor Judetene de Politie din tara sa verifice mai atent contractele economice intre firmele romanesti si cele nigeriene. Acest semnal de alarma a fost tras dupa ce mai multe firme din Romania au fost asaltate cu scrisori de intentie si propuneri de contracte de investitii in valoare de milioane de dolari ce ar urma sa se deruleze intre cele doua tari. Toate documentele poarta stampilele Companiei Nationale de Petrol si ale Bancii Comerciale din Nigeria, care insa s-au dovedit a fi false.
In principiu, scrisorile arata ca in conturile Companiei de Petrol a Nigeriei s-ar fi ratacit, in ultimele zile ale regimului militar al generalului Ibrahim Babangida, o importanta suma in valuta, pe care semnatarul scrisorii ar purtea sa o exporte in contul firmei bacauane. In alt cont, indicat de aceasta data de nigerieni, ar urma sa fie transferate sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de dolari, reprezentind, chipurile, costurile unei deplasari in Nigeria pentru parafarea contractului. Politia si serviciile secrete romane se tem ca clauzele contractului si comisioanele grase ce se ofera sa nu-i duca in ispita pe directorii sau presedintii de societati comerciale, care sa achite aceste sume – modice pentru o firma serioasa – in speranta ca vor putea realiza investitii serioase in Nigeria.
Nigerienii spun ca nu mai au ce face cu banii
"Afacerile" cu nigerienii nu sint straine pentru multe societati comerciale cu prestigiu din judet, care au inceput a fi contactate inca din urma cu patru ani. Ultima oferta de acest fel a fost adresata Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Bacau pe 16 octombrie anul trecut (vezi facsimil). Oferta nu este stampilata, insa este semnata de un oarecare Usman Yakubu, director al Corporatiei nigeriene de petrol, care se arata disponibil sa treansfere la CCIA Bacau suma de 30 de milioane de dolari. Din aceasta suma – se arata in adresa – Camera de Comert ar primi 30 % doar pentru faptul ca si-a pus conturile la dispozitie, restul urmind sa fie partea oficialilor nigerieni. Deoarece oferta era cel putin dubioasa, conducerea CCIA a luat legatura cu SRI si cu Politia, fiind sfatuita sa renunte la eventualele tentative de dialog.
Penetrarea nigerienilor pe piata bacauana dateaza de patru ani, cind in acelasi mod au fost contactate si SC Decebal SA Bacau, careia i-au urmat mai apoi Chimcomplex, Pambac, RAFO, UTON, CAROM, Pambac, Aerostar, etc. Tuturor acestor firme le-au fost trimise documente semnate si parafate ca venind din partea Ministrului Federal de Finante al Nigeriei, Bancii Comerciale sau Ministerului Transportului.
Cel mai tentant contract a sosit in urma cu trei ani pe adresa SC CAROM SA Onesti, prin care asa zisii reprezentanti ai Nigerian National Petrolium Corporation spun ca au un cont de 30,6 milioane de dolari, pe care vor sa-i vireze in contul unui partener de tranzactie. Oferta era tentanta deoarece doar 20 de procente din aceasta suma urma sa intre in contul firmei, restul de dolari fiind impartiti dupa cum urmeaza: 75 la suta pentru functionari si cinci la suta pentru compensarea cheltuielilor de deplasare in timpul incheierii tranzactiei.
Ceea ce frapeaza la multe contracte trimise prin posta este faptul ca pe plic nu figura nici o stampila de Nigeria, ceea ce presupune ca asa zisii oameni de afaceri fantoma pot actiona nestingheriti chiar de pe teritoriul Romaniei. Un alt element care-i pune pe ginduri pe oamenii legii, chiar de la SRI, este ca in multe intentii de colaborare, asa-zisii parteneri nigerieni au cerut multe date confidentiale despre firma cu care au intrat in legatura, de la cifra de afaceri la firmele cu care mai deruleaza contracte. Acest lucru face sa se creada ca in acest caz avem de-a face cu o retea de tip mafiot. (Florin CRACIUN)

Comentarii