Masina de vot a PSD nu trebuie unsa

sâmbătă, 17 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Masina de vot a PSD nu trebuie unsa

Masini luxoase, blanuri, doamne cochete si domni la sapte ace. Strada Razboieni a devenit ieri dupa-amiaza neincapatoare de limuzine si gura-casca, iar politistii de la circulatie s-au ingramadit sa dirijeze traficul din zona salii Ateneu. Agitatia s-a datorat Conferintei Organizatiei Judetene a Partidului Social Democrat (PSD), la finalul careia deputatul Viorel Hrebenciuc a fost reales in functia de presedinte. Deputatul de Bacau a fost propus pentru aceasta functie chiar de senatorul vasluian Aristide Roibu, delegat din partea Biroului Central al PSD sa supervizeze lucrarile de la Bacau. Disciplina de partid a functionat perfect si de aceasta data, iar numele lui Hrebenciuc a fost singurul pentru functia de presedinte. Cei 368 de delegati din tot judetul au aplaudat la unison la auzul numelui unicului candidat si l-au votat in unanimitate. Singurul moment in care masina de vot a scirtiit, ce-i drept firav, a fost la desemnarea Consiliului Judetean al Organizatiei PSD Bacau. Sub paravanul anonimatului, citiva membri de partid au avut o tresarire de "opozitie" si i-au taiat de pe liste pe cei propusi sa faca parte din birou. Asa se face ca Dragos Benea si Laurian Lucas, cei doi viceprimari ai Bacaului, au primit, fiecare, cite trei voturi impotriva. Constantin Apostol, Elena Baran, Iulian Iliescu, Ioan Ionisa, Gabiel Leahu, Nicolae Sersea si Gabriel Vlase au fost si ei sanctionati cu cite un vot impotriva, din partea vreunui nemultumit ratacit prin sala.
Cei 368 de membri prezenti in sala au votat, ca pe banda rulanta si fara nici o initiativa personala, componenta Colegiului judetean de arbitraj, a Comitetului judetean de control financiar si pe cei 15 vicepresedinti. Cit ii priveste pe acestia, decizia pare a fi fost luata in totalitate de Viorel Hrebenciuc, care a propus o formula echilibrata, intre fosta conducere si membri mai tineri. Asa se face ca cei 15 vicepesedinti ai judetenei PSD sint: Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Dumitru Bontas, Constantin Apostol, Sergiu Sechelariu, Dan Matei Agathon, Dragos Benea, Lucian Vintila, Radu Catalin Mardare, Ana Marchis, Neculai Lupu, Gabriel Vlase, Rodica Selaru si Ioan Rauta. Secetari executivi au fost desemnati Gheorghe Hura, Dumitru Braneanu si Gheorghi Iorga. "Fac apel la toata lumea, sa formam o echipa. Anul 2002 va fi unul dificil si trebuie sa fim solidari", a cerut Viorel Hrebenciuc.
Pina la acest capitol, participantii la lucrari au ascultat mesajul transmis de premierul Adrian Nastase pentru aceasta intilnire, iar la urmatoarele doua puncte de pe ordinea a fost prezentat protocolul de fuziune dintre PDSR si PSDR, respectiv aprobarea hotaririi privind constituirea PSD Bacau. Organizatia judeteana a PSD are in tot judetul un numar de 22.052 de membri, din care 19.614 au provenit din rindul PDSR, iar 3.438 au fost membri ai PSDR. Dupa ce staff-ul PSD s-a laudat ca a inrolat in partid doar intelectuali si oameni capabili, care ar urma sa ajute PSD in viitor, au urmat speech-urile menite sa salute unificarea celor doua partide, prin crearea PSD.
Viorel Hrebenciuc si-a aratat regretul pentru pierdea titulaturii vechiului partid, PDSR, "pentru care ne-am luptat foarte mult". Au urmat la cuvint si alti reprezentanti ai partidului, printre care senatorul PSD de Neamt si fost presedinte al organizatiei Bacau a PSDR, Rodica Selaru, Constantin Apostol, fostul presedinte al organizatiei municipale a PDSR, si Dumitru Bontas. Acesta din urma a mers pina la a ura PSD-ului sute si sute de ani de existenta, discursul sau fiind, practic, in ton cu celelalte interventii foarte optimiste. A urmat Viorel Hrebenciuc, care, mai realist, i-a rugat pe PSD-isti sa nu prezinte totul foarte in roz, caci exista si impliniri, dar si probleme serioase in guvernare. Cel putin doua dintre acestea sint starea dezastruoasa a sistemului sanitar si aductiunea cu apa din municipiul Bacau. "Cu siguranta, la sfirsitul primului trimestru din 2002, proiectul aductiunii cu apa va incepe sa se concretizeze. Varianta cea mai probabila este ca fondurile sa fie asigurate din resurse locale, guvernamentale si cu finantare din strainatate. Cit priveste sanatatea, ne-am propus realizarea unui spital municipal in Bacau", a declarat deputatul Hrebenciuc. (Nicoleta BICHESCU, Eduard ADAM)

Comentarii