Pe trotuarele Bacaului au aparut ghebele

miercuri, 01 octombrie 2003, 23:00
2 MIN
 Pe trotuarele Bacaului au aparut ghebele

O adevarata invazie a vinzatorilor ambulanti de ciuperci se
inregistreaza in aceste zile in Bacau. Cei mai multi au in plase
ghebe, ciupercutele cautate mai ales pentru zacusca si conserve.
Covirsitoarea majoritate a ciupercarilor au pielea inchisa la culoare
si imbracamintea lor arata faptul ca nu prea ii dau banii afara din
casa. Unii sint din comunele din apropierea Bacaului: Nicolae
Balcescu, Margineni sau Buhoci, dar am intilnit si vinzatori
incarcati cu saci de ciuperci, care au venit din Neamt. Datorita
interdictiei de a vinde in pietele orasului, instituita inca din anii
precedenti, vinzatorii de ciuperci isi valorifica marfa pe unde pot: in
preajma complexelor comerciale din cartiere, la colturile strazilor
mai circulate, in zona institutiilor cu personal mai numeros si pe
aleile dintre blocuri.
Comertul cu ghebe nu este complicat. Oamenii au de regula in
dotare un cintar cu arc, pun repede ghebele in plasa sau punga
clientului, le cintaresc, iau banii si gata. Preturile difera in functie
de concurenta si de numarul de clienti, insa rar coboara sub
35.000 de lei kilogramul. De regula, vinzatoarele cer 40.000 de lei,
dar mai lasa din pret in cazul unei cantitati mai mari. „Trebuie sa
ne miscam repede – ne-a spus unul din acesti vinzatori -, pentru ca
vremea ghebelor sau hribilor este scurta. De mult n-am mai nimerit
asa vreme buna, dar, daca vin ploile, nu mai putem intra in
padure”.
Vinzatorii dau asigurari ca stiu bine soiurile si este exclusa
confuzia cu ciupercile din speciile otravitoare, dar nu exista nici o
asigurare in acest sens. De altfel, s-au ivit cazuri in care oameni
care culegeau ciuperci de ani de zile s-au lasat inselati. Specialistii
din domeniul sanitar avertizeaza ca in ultimii ani se manifesta un
anumit fenomen, natural, de altfel, care face ca speciile
periculoase sa se apropie ca infatisare de cele comestibile. Cu
toate acestea, oamenii cumpara de la ciupercarii ambulanti, pentru
ca speciile „de sera” din piata sint prea scumpe, 80.000-90.000 de
lei/kg, iar conservele de ciuperci din magazine sint complet
inaccesibile ca pret. (Florin CRACIUN)

Comentarii